• +90 342 360 6060

 

Tıbbi Genetik Anabilim Dalının Görevleri:

Genetik olarak meydana gelen kalıtsal ya da kalıtsal olmayan hastalıkların tanısı, bu tür hastalıklar açısından kişilerin, akrabalarının ve doğacak çocukların risklerinin belirlenmesi ve bu risklere yönelik önlemlerin alınması için klinik ve laboratuar uygulamalarını içermektedir.

 

Tıbbi Genetik Anabilim Dalı’na kimler başvurabilir:

Tıbbi Genetik AD’nın uğraştığı hasta grubu oldukça geniştir. Bu grubun alt sınırını döllenmiş yumurtadan alınan tek bir hücre oluştururken, öldükten sonra bile genetik testler yapılabildiği düşünülürse üst sınırın olmadığı anlaşılacaktır. Ancak hasta potansiyelini başta çocuk hastalar olmak üzere erişkin hastalar ve gebe kadınlar oluşturmaktadır. Hastalarımız direk kendileri de başvurabileceği gibi, başka bir anabilim dalındaki doktorunun yönlendirmesiyle de gelebilmektedir.

 

Tıbbi Genetik Anabilim Dalının sunduğu hizmetler:

Tıbbi Genetik Anabilim Dalı’nın sunduğu hizmeti 3 sınıfa bölebiliriz. Birincisi Poliklinik hizmetleri; genetik polikliniği, halk arasında zihinsel engelli hastalıklardan, tanısı konulamayan boy kısalığı hastalıkları, işitme problemleri, kas hastalıklarından tutun kanser hastalıklarına kadar 10 binden fazla hastalığa hizmet veren bir alandır. Tıbbi Genetik bölümünün bu hastaların tanısı ve tedavisine yön verme şeklinde yaklaşımı  ile ikinci sınıfı Koruyucu hekimlik görevi oluşturmaktadır. Üçüncü ayağımızda ise bu hastalıkların laboratuar tanı tetkikleri oluşturmaktadır.