• +90 342 360 6060

 

Genel Bilgiler

Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı 2004 yılında kurulmuş ve ilk olarak 2006 yılında hasta kabulüne başlanmıştır. 2006-2023 yılları arasında Kızılhisar Köyü'ndeki Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi'nin birinci katında hizmet vermiştir. Kızılhisar mevkiindeki onkoloji hastanesinde anabilim dalımızda bulunan üç boyutlu komformal radyoterapi(ışın tedavisi) yapan tedavi cihazları teknolojideki yenilikler nedeniyle artık kullanılamaz hale geldiğinden üniversitemiz Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi binasına yakın 100. Yıl Onkoloji Hastanesi adıyla ek bir bina inşa edilmiş ve zemin katına kısa sürede son teknolojik ürün radyoterapi cihazı (Radixact Tomoterapi) kurularak anabilim dalımıza tahsis edilmiştir. Ocak 2024’ten itibaren yeni yerinde hasta kabulüne başlanmıştır. 

Radyasyon Onkolojisinin asıl amacı tümörü radyasyon (ışın) ile tedavi etmek ve tedavi ederken tümör etrafındaki sağlıklı doku ve organları korumaktır. Bu amaca uygun kendi sınıfındaki en iyi tedavi cihazı Radixact Tomoterapidir.Radixact cihazı, “tomoterapi” olarak bilinen cihaz ailesinin en yeni modelidir. Henüz dünyada nadir kullanılan bir cihazdır. Bu cihazın en temel özelliği, helikal (dairesel) tabanlı olmasıdır. Sistem, megavoltaj bilgisayarlı tomografifonksiyonu ile lineer hızlandırıcı sistemlerinin tek bir cihazda birleştirilmesiyle oluşur.

Radixact cihazı 6MV enerjisi ile yüksek bir konformitede doz yoğunluk ayarlama kapasitesi vardır ve bilgisayarlı tomograficihazına benzer şekilde gantry kesintisiz rotasyon yaparken uygulanan ışınlama ile cihaz, tedavi edilecek bölgede istenilen homojen dozu oluşturur. Böylece, hedeflenen tümöre istenilen yüksek dozu verirken hedef dışındaki sağlıklı dokularda keskin doz düşüşü yaparak en az yan etki ile hastalar tedavi edilir. Cihazın en önemli bir diğer özelliği, tedavi alan boyutu sınırının olmamasıdır. Diğer radyoterapi cihazlarından farklı olarak tek yöne 40x130cm’lik geniş tedavi alanı sayesinde tüm kemik iliği, tüm vücut ışınlaması ve kraniyospinalışınlamalar tek seansta yapılabilmektedir. Cihazda bulunan bilgisayarlı tomografi özelliği sayesinde gerçek üç boyutlu görüntüler ile hastanın günlük anatomik değişimlerini de takip edilip, üç boyutlu tedavileri çok hassas bir şekilde yapılır.

Radixact cihazı ile yapılan başlıca tedavi teknikleri şunlardır;Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi (IMRT, 3DCRT), SterotaktikVücut Radyoterapisi (SBRT), Görüntü Rehberli Radyoterapi (IGRT), Adaptif Radyoterapi, Tüm ve Yarı Beden Işınlamaları (TBI).

Anabilim dalımızda şu an 2 öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi, 1 sağlık fizikçisi ve 5 radyoterapi (ışın tedavisi) teknikeri görev yapmaktadır. Anabilim dalımızda kanser tanısı konan ve radyoterapi ihtiyacı olan kanserli hastalar doğru ve güvenilir şekilde tedavi edilebilmekte ve tedavi sonrası takipleri yapılmaktadır. Bu amaçla kliniğimizde 1 adet genel onkoloji polikliniği ve 1 adet jineko-onkoloji polikliniği bulunmaktadır.

 

AKADEMİK PERSONEL:

Dr. Öğr. Üye. ABDURAHMAN KUZHAN (Anabilim Dalı Başkanı)

Dr. Öğr. Üye. AYŞE GÜLBİN KAVAK

Öğretim Görevlisi Şule Baz Çiftçi

Sağlık Fizikçisi Murat Karabaş