• +90 342 360 6060

 

Genel Bilgiler

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Neonatoloji Ünitesi Fakültemizin kurulduğu tarihden itibaren pediatri anabilim dalının altında Dr. Yavuz Coşkun ve Dr. Ziya Bayraktaroğlu'nun girişimleri ile Gaziantep'te yenidoğan ve prematüre bebeklere hizmet vermeye başlamıştır. 2000 yılına kadar eski doğum evi binasında ayrı bir ünite olarak hizmet vermeye devam eden yenidoğan ünitesi, 2000 yılından sonra da yeni binada ayrı bir ünite olarak modern cihazlar ve deneyimli yardımcı sağlık personeli ile hizmet vermiştir.

Zaman içerisinde artan öğretim üyelerimizin de katkılarıyla ünitemiz gerek küvöz sayısı gerekse ventilatör sayısını artırılarak 10 küvöz, 4 açık yatak, 4 ventilatör ile şimdiye kadar hizmet vermiştir. 2003 yılında Anabilim dalımız öğretim üyelerinden Dr. Ercan Sivaslı'nın Hacettepe Üniversitesi Yenidoğan Ünitesinde neonatoloji üst ihtisasına başlaması ve 2006 yılı Mart ayında ihtisas süresini tamamlayıp üniversitemize geri dönmesi ile Yenidoğan Ünitemizin sorumluluğunu devralmıştır. Mayıs 2006 tarihinde prematüre polikliniği açılmış, Haziran 2006 tarihinde ise yenidoğan ünitesi yeni yenidoğan yoğun bakım ünitesine taşınmıştır.

Yeni ünitemizde günümüzün modern teknolojileride kullanılmaya başlanmış, ünitemize 1 adet yüksek frekanslı osilatör ventilatör ve 1 adet volüm kontrollü ventilatörlerde dahil olmak üzere toplam 4 adet daha ventilatör kazandırılmış, ek olarak 1 adette transport ventilatör alınmıştır. Hali hazırda 14 küvöz, 4 açık yatak, 11 ventilatör ile hizmet vermeye devam etmektedir. Ünitemizde tıp, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık ve  yenidoğan yan dal uzmanlık öğrencilerinin eğitiminin yanısıra,  ilimizdeki gerek devlet gerekse özel sektör hastanelerindeki  uzman doktor ve yardımcı sağlık personeline yenidoğan yoğun bakım eğitimi de verilmekte, bu şekilde ilimizdeki yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin personel kalitesinin artırılmasına yardımcı olmaktadır.

Hastanemizde 2008 yılında yenidoğan ünitesi öncülüğünde tam steril pozitif basınç odalı total parenteral beslenme ünitesi açılmış, böylece bebeklerin parenteral beslenmesinde dünya standartlarına ulaşılmıştır.

Yenidoğan Yoğunbakım Ünitemize 2009 yılı ile birlikte bebeklerin parenteral tedavilerinin hazırlanması sırasında enfeksiyon riskini en aza indirmek için laminer akımlı tedavi kabin ünitesi kurulmuştur.

2010 yılından itibaren ünitemizin klasik tipte ki tüm oksijen sistemleri prematüre bebekleri retinopatiden (ROP) korumak amacı ile "mikser" tip oksijen cihazları ile değiştirilmiş ve prematüre bebeklere verilen oksijen yoğunluğu kontrol edilebilir hale getirilmiştir.