“VERİMLİ İŞLER YAPACAĞIZ”
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı; verdiği hizmetle ve teşhis metotlarıyla farkını ortaya koyan bir merkez olarak işleyişini sürdürüyor. Uzman hekim kadrosunu gün geçtikçe güçlendiren, bölge halkının sağlık ihtiyacına en iyi şekilde cevap vermeye çalışan bu merkezin son üyelerinden biri olan Yrd. Doç. Dr. Ertan Vuruşkan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Üniversite ortamında olmanın öğrenme, öğretme ve bildiklerini aktarma konusunda motive edici olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ertan Vuruşkan, “Gaziantep Üniversitesi’nin kurumsal yapısı, yönetim kadrosunun iyi niyetli çalışmaları ve destekleyici yaklaşımları neticesinde çok verimli işler üreteceğimize inanıyorum” dedi.
VURUŞKAN ile gerçekleştirdiğimiz o söyleşi…
Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?
Adana’da 1972 yılında doğdum. Evli ve üç çocuk babasıyım. Ankara Üniversitesi’nde 2001 yılında kardiyoloji uzmanlığımı tamamladım. Özel bir hastanede, iki yıl kadar girişimsel kardiyolog olarak çalıştım. Gaziantep Ersin Arslan Devlet Hastanesi’ne 2003 yılında atandım ve bu hastanede anjiografi laboratuvarının kurulmasında, girişimsel işlemlerin başlamasında katkı sundum. Nisan ayından bu yana ise burada çalışmaktayım.
GAÜN Hastanesi’nde göreve yeni başladınız. Burada çalışmak sizde neler hissettiriyor?
Üniversite ortamında olmak, tıp fakültesi öğrencileri ve asistan doktor arkadaşlarımızla birlikte bulunmak; beni öğrenme, öğretme ve bildiklerini aktarma konusunda motive ediyor. Gaziantep Üniversitesi’nin kurumsal yapısı, yönetim kadrosunun iyi niyetli çalışmaları ve destekleyici yaklaşımları neticesinde çok verimli işler üreteceğimize inanıyorum.
Kardiyolog olmaya nasıl karar verdiniz? Alanınızda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
Ben 6 yaşındayken, kalp krizi nedeniyle babamı kaybettim. Kendimi bildim bileli hep doktor olmak istedim ve tıp fakültesine girdikten sonra da hep kardiyoloji uzmanı olmayı hedefledim. Kendi alanımda daima pratik, tedavi odaklı ve netice alıcı olmaya çalıştım. Bu sebeple Girişimsel Kardiyoloji alanına özel olarak ilgi duydum. Hatta bazen kendimi kardiyolog olmaktan ziyade anjiyolog gibi hissettiğimi söyleyebilirim. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ilk defa 3 boyutlu ekokardiyografi, intrakardiyak ekokardiyografi, perkütan aort kapak replasmanı (TAVI) ve intrakoroner ultrasonografi (IVUS) işlemlerini gerçekleştirdim. Koroner anjiografi ve anjioplasti işlemini, 25 binin üzerinde yaptım. Periferik damar hastalıkları ve endovasküler tedavisi konusu özel ilgi alanım olduğundan dolayı, bu konuyla ilgili olarak çok sayıda uluslararası ve ulusal toplantıda görev aldım. Aynı zamanda canlı vaka operatörlüğü yaptım.
Girişimsel (invaziv) kardiyoloji nedir? Bu yönde ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Girişimsel Kardiyoloji; tıbbın belki de en hızlı gelişim gösteren ve hastalara netice odaklı yaklaşabildiğiniz bir alanıdır. Hastanemizde, 7 gün 24 saat akut MI (Kalp krizi) hastalarına girişimsel tedavi sunmaktayız, bu yaklaşım ciddi olarak sağ kalımı uzatmaktadır. Halihazırda, kliniğimizde oluşturduğumuz sinerji ile birlikte Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr Murat Sucu’ nun direktörlüğünde yapılabilecek tüm girişimsel tedavi seçeneklerini (Koroner arter işlemleri, periferik arter işlemleri, EVAR, TEVAR, TAVI, mitral ve pulmoner valvuloplasti, doğuştan kalp hastalığı işlemleri, EPS, ablasyon, CRT, ICD ve kalp pili uygulamaları) hastalarımıza sunmaktayız.
İleriye yönelik hedefleriniz nelerdir?
Kliniğimizin; bölgemizde ciddi bir referans merkezi olması konusunda, çok sayıda asistan doktor ve tıp fakültesi öğrencisi arkadaşımızın yetişmesine katkı sunan ulusal bilimsel toplantıların yapıldığı bir merkez haline dönüşmesinde diğer akademisyen arkadaşlarımla birlikte katkı sunmak istiyorum.