Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

VARİSE 10 DAKİKADA AMELİYATSIZ ÇÖZÜM!


Damar cerrahisi alanında başarılı girişimleriyle ve uygun tedavi yöntemleriyle adından söz ettiren GAÜN Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı bir damar hastalığı olan varise 10 dakikada ameliyatsız çözüm sağlıyor. GAÜN Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı bünyesinde hizmete giren “Varis Merkezi”nde uygulanan yöntemlerle, dünya genelinde en çok görülen hastalıklardan biri olan varisten kurtulmak artık mümkün…

Bültemizin bu ayki sayısında GAÜN Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nın başarılı hekimi Op. Dr. Erhan HAFIZ’la, Gaziantep’te açılan ilk varis merkezi olarak hizmete giren “Kalp Damar Cerrahisi Varis Merkezi” hakkında ve varis tedavisinde kullanılan yöntemlerle ilgili merak edilenleri konuştuk.

Damara yönelik köpük (Skleroterapi), lazer, radyo frekans, glu (yapıştırıcı) gibi yöntemlerle damarları yakma işlemi yapabildiklerine dikkat çeken Op. Dr. Erhan HAFIZ, “Varisin,  tüm damarlarda görülme riski vardır. Ancak en sık bacaklarda görülür. Bu durum, vücudun ağırlığını ve basıncını direkt olarak bacaklarda bulunan damarlara yansıtması ile alakalıdır. Kılcal damar problemi kozmetik problem olarak görülebilir ancak toplardamar genişlemesi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır ve ciddiye alınması gerekmektedir. Varis; çok fazla ayakta duranlarda görülebilir, meslek hastalığı olarak da adlandırılır. Genetik, ileri yaş, fazla kilo, hamilelik, menopoz gibi faktörler varisi tetiklemektedir.  Varisin kendi kendine geçmesini beklemek yanlış bir yoldur, ilerleyen varis sebebiyle bacağı kaybetme riski bile söz konusu olabilir” ifadelerine yer verdi.

Op. Dr. Erhan HAFIZ’ la gerçekleştirdiğimiz röportajla sizlerleyiz.

 

Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?

 

Yugoslavya Kosova’nın Prizren şehrinde 1973 yılında doğdum. Kosova Priştine Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yatay geçiş yaptım ve oradan mezun oldum. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2006 yılı şubat ayında uzmanlık eğitimi almaya başladım. Daha sonra 2008’in kasım ayında Hacettepe Üniversitesi’nden, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümüne yatay geçiş yaptım. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan 2011 yılında uzmanlığımı aldım. Sonrasında bir süre Ankara’da özel hastanelerde çalıştım. Daha sonra mecburi hizmet için Gaziantep’e geldim. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda 2012’nin şubat ayında çalışmaya başladım. Mecburi hizmetimi bitirdikten sonra 2015 yılında Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başhekim yardımcılığı yapmaya başladım. 2015 Mart ayından, 2016 yılı ocak ayına kadar ise üst düzey yönetici olarak görev yaptım. Daha sonra Gaziantep Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’na akademik kariyerime devam etmek için geri döndüm.

 

Bize alanınızda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

 

Erişkin ve Pediatrik Kalp Cerrahisi alanlarında birçok vaka gerçekleştirdik. Toplam 6 kalp nakli ve yaklaşık 25 yapay kalp cihazı yerleştirme operasyonunda yer aldım. Kalp nakli gerçekleştirmek için kalbi çıkartan ekibin başındaydım. Damar cerrahisi, açık kalp ameliyatı, çocuk vakaları gibi birçok çalışmada yer aldım.

 

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi bünyesinde hizmete giren varis merkezinden bahsedebilir misiniz? Bu merkezde ne tür uygulamalar yapılıyor?

 

Varis merkezimiz birkaç aydır hizmet veriyor. Gaziantep’te açılan ilk varis merkezidir. Merkezimizde toplardamarla ilgili her çeşit girişim, her çeşit ilaç tedavisi mevcuttur. Damara yönelik köpük (Skleroterapi), yüzeysel lazer yakma işlemi gibi işlemler uyguluyoruz. Lazer, radyo frekans, glu (yapıştırıcı) gibi yöntemlerle damarları yakma işlemi yapabiliyoruz.

 

 

Varis nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

 

Dünya genelinde en çok görülen hastalıklardan biri olan varis; damarlardaki genişleme problemidir. Hastalık toplardamar genişlemesi ve kılcal damar genişlemesi şeklinde iki gruba ayrılmaktadır. Tüm damarlarda görülme riski olmasına karşın en sık bacaklarda görülür. Bu durum, vücudun ağırlık ve basıncını direkt olarak bacaklarda bulunan damarlara yansıtması ile alakalıdır. Kılcal damar problemi kozmetik bir problem olarak görülebilir ancak toplardamar genişlemesi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır ve ciddiye alınması gerekmektedir. Varis; ayakta çok fazla duranlarda görülebilir, meslek hastalığı olarak da adlandırılır. Genetik, ileri yaş, fazla kilo, hamilelik, menopoz gibi faktörler varisi tetiklemektedir. Varisler estetik açıdan kötü bir görüntüye sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra ilerledikçe ağrı, kramp, kaşıntı, kanama, ciltte renk değişimine yol açar. Bu şekilde belirtiler ortaya çıktığında kendi kendine geçmesini beklemek yanlış olur. Hatta bazen bu ihmal varis ülserine yol açmaktadır. Böyle bir durumda, bacak enfeksiyon kapabilir bu sebeple bacağı kaybetme riski bile söz konusu olabilir.

Hamilelikte de varis görülebilir. Rahim, iç damara baskı yaptığından dolayı damarlar genişleyebilir. Ancak, hamilelikten sonra genelde bu damarlar kendilerini toparlar. Bazı durumlarda toparlanmayabilir. Bazen genital varislerden dolayı ayaklara kadar uzanan varisler gelişebiliyor. Genital varislerde anjiyo yaparak o varisleri tıkıyoruz. Hamileliğin dışında bacaklarda görülen varise; yüzeyel damarlardaysa ve derin toplardamarda yetmezlik yoksa müdahale ediyoruz. Bu tür damarlara lazerle, radyo frekansla, yapıştırıcıyla, yüzeysel damarlara yönelik iğneli uygulamalarla, köpükle (Skleroterapi) müdahale ediyoruz. Bu yöntemler gelişmeden önce açık varis ameliyatı da yapılıyordu. Ancak artık onu yapmıyoruz. Çok nadir durumda açık varis ameliyatı uyguluyoruz.

 

Varis en çok kimlerde görülür? Yaş kriteri var mı?

 

Yaş ilerledikçe varis görülme ihtimali artıyor. Cinsiyete göre oranladığımızda kadınlarda daha fazla rastlandığını görüyoruz. Ancak varis, erkeklerde görüldüğünde daha belirgin oluyor. Ayakta çok duranlarda ya da masa başında çalışanlarda daha sık görülüyor.

 

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi bünyesinde hizmete giren varis merkezine insanların ilgisi ne yönde?

 

Merkezimiz duyuldukça talep artıyor. Her türlü yöntemle varise 5-10 dakika içerisinde müdahale ediyoruz. İşlemlerimizi ameliyathanede yapıyoruz. Aslında uyguladığımız işlemler ameliyat değil sadece daha steril bir ortamda müdahale etmek istediğimiz için bu işlemlerimizi ameliyathanede gerçekleştiriyoruz. Tüm hazırlık aşamalarıyla hastaya toplam 5-10 dakika içerisinde müdahale ediyoruz. Müdahale sonrası hastalar hemen yürüyebiliyorlar. Varisler; o damarlara doğru müdahale edildiği, düzgün yakıldığı takdirde tekrarlanmaz. Ancak düzgün yakılmazsa yenileyebilir. Bu sebeple biz bu işlemleri hassasiyet göstererek yapıyoruz.

 

Varisten korunmak için tavsiyeleriniz nelerdir?

 

Varisten korunmak için çok sıcak duştan sakınılmalıdır. Hamamdan, kaplıcadan uzak durulmalıdır. Yaz aylarında ise direkt güneşe maruz kalınmamalıdır. Bol bol hareket ve egzersiz yapılmalıdır. Fazla kilolar söz konusuysa o fazla kilolardan kurtulmak gerekmektedir. Ancak kimi insanlarda yatkınlık söz konusu olduğu için tüm bu önerilere uyulsa da varis görülebilmektedir. 

 

İleriye yönelik neler hedefliyorsunuz?

 

Kalp ve damar cerrahisini ilgilendiren alanların yanında varis ve girişimsel damar merkezimizle hizmet vermekteyiz. Bunların yanı sıra ileride ameliyathanemizi hibrit ameliyathanesine çevirmek istiyoruz. Minimal invaziv cerrahisi de ileriye yönelik hedeflerim arasında yer alıyor.

 

Röportaj ve Fotoğraf: Elif EMİROĞLU