Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

TRİGEMİNAL NEVRALJİ’ DE YENİ NESİL LAZER SİSTEMİ İLE TEDAVİ


Coğrafi ve stratejik konumuyla bölgemizde önemli bir yere sahip olan Gaziantep Üniversitesi(GAÜN) Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde yapılan yeni çalışmalarla, atılan güçlü adımlarla adından başarıyla söz ettiriyor.

 

Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nermin Demirkol, bu başarılı projelerden birinin mimarları arasında yer alıyor.

 

Hayata geçirdikleri proje ile yeni nesil bir lazer sistemi, başarıyla GAÜN Diş Hekimliği bünyesinde hastalara uygulanıyor. GRR lazer olarak bilinen bu lazer sistemi ile trigeminal nevralji, intraoral yaralar ve çene yüz kaslarındaki ileri derecedeki spazmların tedavisi gerçekleştiriliyor.

 

Doç. Dr. Nermin Demirkol ile uygulamaya geçirdikleri lazer tedavisi ve planlanan diğer projeleri kapsayan bir röportaj gerçekleştirdik.

 

Demirkol lazer sistemi ile ilgili, “GRR lazer olarak bilinen bu lazer sistemi Diş Hekimliği fakülteleri arasında ilk olarak GAÜN DHF Protetik Diş Ted. AD’da bulunmaktadır. Özellikle tedavisi oldukça zor bazen mümkün olmayan, bazen cerrahi yaklaşım gerektiren Trigeminal Nevralji hastalarında bu lazer sistemi ile  %80 üzerinde başarılı sonuçlar almış bulunuyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

Röportajın geri kalanı ile sizlerleyiz…

 

Öncelikle kısaca kendinizden bahseder misiniz?

 

Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nda 2009  yılında araştırma görevlisi olarak başladığım akademik hayatıma 2019 yılından bu yana Doçent olarak devam ediyorum.  Mesleğini insanlık yararına işler yaparak keyifle icra eden birçok akademisyen gibi; dünyada Protetik Diş Tedavisi alanındaki her gelişmeyi takip etmekteyim. Hatta bu gelişmelerin öncüsü olabilmek ve tüm bunları ekip çalışması halinde planlı programlı yürütüp uzmanlık eğitimi alan asistanlarımızın kaliteli yetişmesini sağlamak, hastalarımıza dünya statüsünde tedaviler sunabilmek adına her gün kendimizi geliştirmek için ben de çok çalışmaya önem veriyorum. İnsanlık yararına yüksek standartlarda doğru ve kaliteli işler başarabilmenin yollarından birinin kendini mütemadiyen geliştirmek dünyanın farklı üniversiteleri ile etkileşimde olmak olduğuna inanıyorum. Bu anlamda 2011 yılında Finlandiya Turku Üniversitesi’nin Seili adasında düzenlediği Dental Materials  Summer Course’a, 2011-2013 yılları arasında ise RWHT Aachen University and Aachen Dental Laser Center (AALZ)  tarafından düzenlenen Lazer Mastership eğitimine katıldım. Lazer mastership derslerinin birçoğunu Executive Director world Federation for Laser Dentistry Prof. Dr. Norbert Gutknecht’ten alma şansını elde etmiş oldum. Bu eğitimden sonra Diş Hekimliğinde yeni bir alanda ilerlemeye başlamış oldum. Tabii ki her yıl konsensusların belirlendiği kongrelere katılmaya ve oralarda mutlaka sözlü sunum yapmaya çalışıyorum. Sağlıklı ilerlemeyi sağlayan bir diğer anahtarın ise çalışkan bir ekip olabilmek olduğuna inanıyorum. Bu anlamda da  bölümümüzde öğretim üyesi arakadaşlarım ve asistanlarımızla keyifli ve özverili şekilde çalıştığımız güzel bir ekibimiz mevcut.

 

Alanınızda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

 

Çalışmalarımızın yaklaşık %85’i klinik çalışmalardır. Lazerlerin hemen her dalga boyunda yapılabilecek her türlü dental tedaviyi gerçekleştirmiş ve literatürde yerini alması için yayına dönüştürmüş durumdayız. Genel diş hekimliği alanlarına ek olarak dikey boyut düşüklüğüne bağlı olarak gelişen Tinnitus (kulak çınlaması)’un tedavisi, preprotetik cerrahiler (frenektomi, gingivektomi, vestibuloplasti, depigmentasyon, poliplerin uzaklaştırılması), herpetik viral enfeksiyonların ve aftöz lezyonların tedavileri, yara iyileşmelerinin hızlandırılması, kanama durdurulması, diş sıkmaya bağlı masseter kas spazmlarının tedavileri, bruksizme bağlı lateral pterygoid kas ağrıları başta olmak üzere çene yüz kaslarındaki ağrıların tedavileri, dentin hassasiyetleri, kavitasyona dönüşmemiş başlangıç çürüklerinin lazerle ilerlemesinin durdurulması, dokuların kontrakte edilerek uyku apnesine müdahale edilmesi, lazer destekli dental beyazlatma ve tabii ki implant çalışmaları... En güncel olarak da iki farklı dalga boyunun birleştirildiği etki derinliği yüksek, yeni nesil bir lazer sistemi ile Trigeminal nevralji, intraoral yaralar ve çene yüz kaslarındaki ileri derecedeki spazmların tedavisini gerçekleştirmekteyiz. Üç tedavi protokolü halinde görev aldığımız bu projemizde klinik açıdan oldukça efektif bir şekilde sona doğru ilerlemekteyiz. GRR lazer olarak bilinen bu lazer sistemi Diş Hekimliği fakülteleri arasında ilk olarak GAÜN DHF Protetik Diş Ted. AD’da bulunmaktadır. Özellikle tedavisi oldukça zor bazen mümkün olmayan, bazen cerrahi yaklaşım gerektiren Trigeminal Nevralji hastalarında bu lazer sistemi ile  %80 üzerinde başarılı sonuçlar almış bulunuyoruz. Nörolojik olarak tanısı konulmuş Trigeminal nevralji hastaları, Gaziantep’te bulunan kamu ve özel hastaneler başta olmak üzere çevre illerdeki hastanelerden de tarafımıza yönlendirilmekte ve bu hastaların tedavileri gerçekleştirilmektedir. GRR lazer ile tedavi protokolleri projesinde bizden desteklerini esirgemeyen GAÜN Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Ayşe Balat hocamıza, bu projede görev alan öğretim üyesi ve asistan arkadaşlarımıza,  bize her daim imkân sunan Gaziantep Bilimsel Araştırma Projeleri birimine teşekkür ederiz.

 

Protetik Diş Tedavisi nedir? Protetik Diş Tedavisi alanındaki tedaviler nelerdir?

 

Genel tanımıyla dişlerin ya da dişlerin estetik ve/veya fonksiyonel özelliklerinin kaybedildiği durumların protetik restorasyonlarla tedavisi protetik diş tedavisidir. Protetik diş tedavisi hasta grubu 13-18 yaş arası geçici protezlerle takip gerektiren çoğunlukla konjenital defektler ya da sendromik durumların görüldüğü hasta popülasyonu ile başlayıp ileri yetişkin yaş popülasyonuna kadar geniş bir kitleyi kapsar.  Protetik diş tedavisi alanı oldukça kapsamlı bir uzmanlık alanıdır. Hatta mezunu olmaktan gurur duyduğum İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde Protetik Diş Tedavisi; sabit protezler (kron - köprü protezleri, hibrid p., Maryland köprüler, custom dizayn p. ), hareketli (total – parsiyel takılıp çıkarılabilen) protezler ve çene yüz (maksillektomi/mandibulektomi sonrası yapılan protezler, kulak, burun, göz, parmak) protezleri olarak 3 ayrı departman şeklinde çalışır ve eğitim verirdi.  Çiğneme sistemi rahatsızlıklarının tedavi veya rehabilitasyonu, oklüzal rehabilitasyonlar, çene yüz protezleri, ekstraoral kulak, burun, göz ve parmak protezleri protetik diş tedavisi kapsamında yapılabilen spesifik tedavilerdir. Protetik Diş Tedavisi kapsamındaki intraoral ve ekstraoral tüm protezler mevcut çalışma grubumuz tarafından en güzel şekilde hassasiyet ve özveri ile yapılmaktadır.

 

Protetik Diş Tedavisinde en popüler tedaviler nelerdir?

 

Protetik diş tedavisinde güncelliğini ve yerini her zaman en üst düzeyde koruyan Hollywood gülüşü; estetik gülüş olarak sıkça duyulan porselen laminalardır. Bu tedavi dişlerin anatomisi uygun olduğunda dişlerde aşındırma yapılmaksızın uygulanabilen prepless, non-prep, minimal invazif porselen yaprak şeklindeki protetik restorasyonlardır. Doğru endikasyonda dişler için koruyucu uygulamalar olduğu gibi güncel estetik özellikleri bireye kazandıran protezlerdir. Bu protezler benim de sıklıkla ve en çok keyif alarak yaptığım protezlerdir.

 

GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nı farklı kılan nedir? Yenilikleriniz var mı?

 

GAÜN PDT. AD. CAD/CAM ve lazer sistemleri başta olmak üzere 2011-2012 yıllarından bu yana kapsamlı cihazların ve yeniliklerin bulunduğu ülkemizdeki sayılı bölümlerdendir. Özellikle lazer diş hekimliği bölümün günlük rutin tedavileri arasındadır ki bu durum oldukça kıymetlidir. En güncel yenilik ise Dr. Öğr. Üyesi. İrem KARAGÖZOĞLU’nun koordinatörlüğündeki projemiz ile bölüme kazandırılmış yeni nesil bir lazer sistemidir. Bu projede kapsamında oldukça kıymetli tedaviler gerçekleştirilmekte tedavi protokolleri İrem Hanım, Doç. Dr. Özge PARLAR ÖZ ve şahsımın kontrolünde asistanlarımızla beraber titizlikle gerçekleştirilmektedir.  GRR lazer adı verilmiş bu lazer sistemiyle elde ettiğimiz tedavi sonuçları klinik olarak oldukça memnuniyet vericidir.  Zorlukları aşmamızda ekibimizin yüksek motivasyonu ve uyumu da tabi ki önemli bir faktördür.

 

Protetik Diş Tedavisi’nde yeni tedavi yöntemleri söz konusu mu? Bu yöntemlerden bahseder misiniz?

 

Trigeminal nevralji hastaları ve HbA1c’nin 8.5 üzerinde olduğu (oral implantolojinin kontrendike olduğu bir durumdur)  hastalara 10 seans şeklinde uyguladığımız GRR lazer protokolü ile bu hastaları tedavi edebilmekte ve implant uygulayabilmekteyiz. Bu yeni tedavi yöntemi nevralji yaşayan ve sabit bir protez kullanma şansı olmayan hastaların yeniden doğması anlamına geliyor diyebiliriz.

 

Protetik diş tedavisi ile ilgili yanlış bilinenlerden bahseder misiniz?

 

Zirkonyum konusu tamamen yanlış anlaşıldığını düşündüğüm bir konudur. Zirkonyum periyodik cetveldeki metallerden birisidir sadece rengi beyazdır. Ancak estetik amaçlı hastaların sağlıklı dişlerinin kesilerek zirkonyum metali ile kaplanması (kronlanması) tamamıyla yanlış bir uygulamadır. Protetik Diş Tedavisi öncelikle diş organını korumakla yükümlüdür. Estetik kavramı görünen bölgelerde gülme hattına giren özellikle üst dişleri kapsayan bir durumdur. Bu durumlarda da dişlere öncelikle kesilmek yerine minimal invaziv aşındırmalarla yaklaşılmalı endikasyonu varsa tam preparasyon yapılmalı ancak her iki durumda da kullanılacak malzeme zirkonyum değil cam seramikler olmalıdır.

Hastaların gereksinimleri multifaktöryel bir bakışla net şekilde ortaya konulabilmelidir. Hastadan hastaya materyal gereksinimi değişebileceği gibi aynı hastada ağzın farklı bölgelerindeki materyal gereksinimi dahi farklı olabilmektedir. Tedavi materyal tercihi üzerinden değil ihtiyaç üzerinden planlanmalıdır.

 

Diş sağlığını koruyabilmek adına dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

 

Her bireyin intraoral şartları farklıdır ancak genel olarak oral hijyeni yüksek tutmak hemen her birey için genel geçer bir davranış biçimi olmalıdır.

 

Unutamadığınız bir anınız, ilginç vakalarınız oldu mu?

 

Oldukça yüksek sayılarda hasta tedavi etmiş bir hekimim dolayısıyla çok sayıda ilginç ve unutamadığım vakam var. En trajikomik olanı şöyle; Geçici olarak yapıştırdığım 5 üyeli sabit bir protezi olan hastam ertesi gün kontrole gelemediğini ve 3 hafta sonra gelerek protezinin çok rahat olduğunu ancak onu yuttuğunu ve temizleyip getirdiğini söyledi. Çok memnun olduğu için mevcut protezi daimi yapıştırmamı istemişti, öyle de yaptık. Bu anım yıllardır hala en ilginç mesleki anı olarak bende yerini korur.

 

İleriye yönelik projeleriniz var mı?

 

Gaziantep’in gelişmiş bir sanayiye sahip olması iş kazalarını da beraberinde getirmektedir. Parmak kopmaları bu bölgede neredeyse en fazla görülen iş kazalarındandır. Bu vakalara yapılan ve spesifik protezlerden olan silikon parmak protezleri bölümümüzde gönüllülük esaslı nadiren yapılan protezlerden olması nedeniyle bölgenin ihtiyaçlarını bu alanda karşılayamamaktadır. Yakın zamandaki projemiz; silikon parmak protezlerini daha seri, daha estetik olacak şekilde yapabilmektir. Bu alanda yine çalışma grubumuzdaki öğretim üyesi ve asistan arkadaşlarımız gönüllü olarak görevlerini almış alt yapı hazırlıkları tamamlanmaya başlamıştır. Multidisipliner gerçekleştirilecek çalışmamızla bu protezler seri şekilde yapılmaya başlandığında GAÜN Protetik Diş Ted. AD, bu bölgedeki hastalara büyük bir imkân daha sunmuş olacaktır.

Alanımızdaki her yenilikte, her daim destek veren Gaziantep Bilimsel Araştırma Projeleri birimine tekrar teşekkür ediyoruz.

 

Röportaj/Fotoğraf:Elif Emiroğlu Sönmez