Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

Sağlıklı Ruhlar Sağlıklı Nesiller


Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hastanesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı; kullandığı çeşitli tedavi yöntemleriyle, hasta ve hasta yakınlarının memnuniyetine önem vererek hizmet vermeyi ilke ediniyor. Bu bölümde, çocuk ruh sağlığı konusunda yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cem GÖKÇEN bültenimizin bu ayki konuğu.

“Çocuğumuzda oluşabilecek fiziki rahatsızlıklara ne kadar duyarlıysak ruhsal sıkıntılara da en az o kadar duyarlı olmalıyız” şeklinde konuşan Doç. Dr. Cem GÖKÇEN ile ruh sağlığının derinliklerine indiğimiz o söyleşi ile sizlerleyiz.

 

Öncelikle kısaca kendinizden bahseder misiniz?

 

Muğla’nın Fethiye ilçesinde 1978 yılında doğdum. İlk ve ortaokul eğitimimi Dalaman ilçesinde tamamladıktan sonra 13 yaşında ailemin yanından ayrılıp yatılı olarak sağlık meslek lisesine başladım. Kütahya Sağlık Meslek Lisesi’nden 1994 yılında mezun oldum. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 1996 yılında başladığım tıp eğitimini 2002’de tamamladım ve aynı yıl Akdeniz Üniversitesi Çocuk Psikiyatri Bölümünü kazandım.  Uzmanlığımı 2008 yılında alarak, Konya’da 2011 yılına kadar mecburi hizmetimi yaptım. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda ise yardımcı doçent olarak 2011 yılında göreve başladım. Daha sonra doçentlik unvanını aldım. Hala çocuk psikiyatri bölümünde bölüm başkanı olarak görevimi sürdürmekteyim. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

 

Psikiyatr olmaya nasıl karar verdiniz? Alanınızda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

 

Tıp fakültesi 1. sınıfta çocuk psikiyatri bölümünde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Ayşen BAYKARA hocamın dersini dinledikten sonra bu bölümün bana uygun olduğuna karar verdim ve TUS’ta ilk tercih olarak çocuk psikiyatri bölümünü yazdım. Daha çok dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve otizm ile ilgili çalışmalar yapmaktayım.

 

21. yüzyıl çocuklarının ruh sağlığı açısından karşılaştığı en büyük problem nedir? En sık karşılaştığınız vaka ne oluyor?

 

En sık gördüğümüz bozukluk dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğudur. Günümüzde eğitime verilen önemin artması, sınavların daha da zorlaşması, okulda geçirilen sürenin uzaması, çocukların sokakta geçirdiği zamanın azalması ve ailelerin yaşam şartlarının zorlaşması gibi nedenler bu problemin daha da artmasına sebebiyet verdi. Son yıllarda çocuk ve ergenlerde bilgisayar, oyun bağımlılığı da giderek artmaktadır. Otizm sıklığının da giderek arttığı ve polikliniğimize başvurular arasında ön sıralarda olduğu görülmektedir.

 

Ruh sağlığı daha sağlam bir nesil yetiştirmek için yapılması gereken nedir sizce?

 

Ailelerin çocuklarıyla daha çok vakit geçirmesi gerekmektedir. Çocukların sadece dersleriyle değil sosyal hayatlarıyla, insan ilişkileriyle ve kişilik gelişimleriyle de ilgilenmeleri gerekir. Tabi ki çocuklarımıza iyi örnek olmamız da çok önemli. Sigara içme diyip sigara içen anne babalar, hiç kitap okumayıp çocuklarının kitap okumasını bekleyen aileler, tembellik yapıp çocuklarından çalışkan olmayı bekleyen ebeveynler olmamalıyız. Çocuğumuzda oluşabilecek fiziki rahatsızlıklara ne kadar duyarlıysak ruhsal sıkıntılara da en az o kadar duyarlı olmalıyız. Çocuğumuzdaki psikolojik sorunlara erken müdahalenin ilerideki ruh sağlığı sorunlarını da en aza indireceğini bilmeliyiz.

 

GAÜN Hastanesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nı farklı kılan nedir? Burada özel testler yapılıyor mu?

 

Bizim en büyük farkımız polikliniğimizde her çocuğa muayene için en az 30 dakika ayırmamızdır. Bu yüzden poliklinik randevularımız genellikle dolu ve memnuniyet oranımız oldukça yüksek oluyor. Başta ben olmak üzere, asistanlarımızın hepsi bir terapi kursunu bitirmiş hekimlerdir. Bu sayede çocukların ruhsal sorunları karşısında, ilaç tedavisi yanında gerekli olgularda terapi kullanabilmekteyiz. Kliniğimizde özellikle bilişsel davranışçı terapi ve EMDR dediğimiz travma terapisi uygulanmaktadır. Geçen yıl dünyada, alanında en önemli kitaplardan biri olan ‘Think Good Feel Good’ isimli çocuk terapi kitabi bölümümüzün öncülüğünde 20’ye yakın çocuk psikiyatri ve uzman psikologla birlikte dilimize çevrilmiş ve ülkemizdeki terapistlerin kullanımına sunulmuştur.

 

İleriye yönelik projeleriniz var mı?

 

Bilimsel araştırmalarımızın sayısının, kalitesinin arttırılması ve terapi konusunda daha da yetkin olmak hususlarında çalışmalarımız devam etmektedir. Şu anda inşaatı süren çocuk hastanesinin tamamlanmasından sonra fiziki şartlarımızın da iyileşmesiyle bölümümüzde; otizm, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, bebek polikliniği gibi özelleşmiş poliklinikleri kurmayı planlıyoruz.