Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

SAĞLIK DİŞLE BAŞLAR


Bültenimizin bu ayında GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamile ERCİYAS ile ağız ve diş sağlığı üzerine merak edilenleri konuştuk.

Diş sağlığının önemini “Sağlıklı bir yaşam ağız ve diş sağlığıyla başlar. Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları sadece dişleri etkilemekle sınırlı kalmayıp, kalp-damar hastalıkları, kronik solunum yolları hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı ve erken doğum gibi istenmeyen durumların risklerini de arttırmaktadır. Bazı hastalıkların ilk belirtileri ağızda görüldüğü için ağız ve diş muayenelerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekmektedir” ifadeleriyle açıklayan Prof. Dr. Kamile ERCİYAS ağız ve diş sağlığıyla ilgili birçok tavsiyede bulundu.

Prof. Dr. Kamile ERCİYAS ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız sizlerle…

 

GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde uyguladığınız hizmetler nelerdir? Bilgi alabilir miyiz?

 

Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi modern bir binaya ve ileri teknolojik donanıma sahiptir.  İmplant cerrahisi, ameliyathane şartlarında tedavi gerektiren diş hekimliği uygulamaları, diş beyazlatma, gülüş tasarımı, çene eklemi hastalıkları ve tedavisi, diş eti hastalıkları tedavisi, ortodonti ve çocuk diş hekimliği klinik hizmetlerimiz arasında yer almaktadır.

Hastane kliniklerimizde bulunan dental volümetrik tomografi ve diğer dijital görüntüleme sistemleri ile hastalıkların teşhisinde, tedavi planlamasında, tedavi sonuçlarının değerlendirilmesinde daha az radyasyonla görüntü alınabilmektedir. Ultrason cihazı ile baş ve boyun bölgesindeki şişliklerin, tükürük bezi patolojilerinin, çene eklemi hastalıkları ve yumuşak doku lezyonlarının değerlendirilmesi yapılabilmektedir.

Dijital diş hekimliği; bilgisayar desteğiyle direkt olarak hasta ağzından dijital ölçü alma, tarama ve buna uygun restorasyonların hazırlanabildiği günümüz teknolojisidir. Kısa sürede tedavinin tamamlanabilmesi ve estetik olması, hasta ve hekim açısından büyük avantajıdır. Ayrıca kliniklerimizdeki lazer cihazları ile tedavilerimizi kısa sürede, ağrısız ve anesteziye gereksinim duyulmadan gerçekleştirmekteyiz. 

 

Ağız ve diş sağlığının hayatımızdaki önemi nedir?

 

Sağlıklı bir yaşam ağız ve diş sağlığıyla başlar. Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları sadece dişleri etkilemekle sınırlı kalmayıp, kalp-damar hastalıkları, kronik solunum yolları hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı ve erken doğum gibi istenmeyen durumların risklerini de arttırmaktadır. Bazı hastalıkların ilk belirtileri ağızda görüldüğü için ağız ve diş muayenelerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekmektedir.

 

Ağız ve diş sağlığı için tavsiyeleriniz nelerdir?

 

Diş sağlığının korunması konusunda toplumun bilgilendirilmesi ve koruyucu uygulamalarla diş sağlığı sorunlarının ortaya çıkmadan önlenmesi gerekmektedir. Altı ayda bir yapılan diş hekimi kontrolleriyle mevcut ağız ve diş sağlığı sorunları erken teşhis edilebilir.  Çocuklarda erken diş kaybı, ısırma ve çiğnemede güçlük, ağızdan solunum, parmak emme, çapraşıklık, çenede kayma, diş sıkma ve gıcırdatma gibi problemlerden biri varsa en kısa sürede diş hekimine başvurulmalıdır. Karbonhidrat içerikli yiyecekler, şekerli, gazlı içeceklerin tüketimi mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi ve gargara kullanımı günlük ağız bakımının birer parçası haline gelmelidir.

 

Günlük diş bakımımız nasıl olmalı? Daha beyaz ve sağlıklı dişler için nelere dikkat etmeliyiz?

 

İyi bir ağız, diş sağlığı ve daha beyaz dişlere ulaşabilmek için;

Günde en az 2 defa 2 dakikadan az olmayacak şekilde diş fırçalanmalıdır.

Fırçanın kıl paralelliği 3 ay içerisinde bozulduğu için değiştirilmelidir.

Fazla diş macunu kullanmak dişlerde aşınmalara sebep olabilmektedir. Her bir fırçalama için diş fırçasının ortasına sürülen bir miktar diş macunu yeterli olacaktır.

Ağız ve diş temizliğini tamamlayıcı olarak diş ipleri ve gargara da kullanılmalıdır.

 

 

Ülke olarak ağız sağlığına verdiğimiz önemle yurtdışına oranla ne durumdayız?

 

Sağlık alanında elde edilen tüm kazanımlar; ülkelerin gelişmesi, toplumların refah ve huzurunun artması üzerine etkili rol oynamaktadır. Yapılan araştırmalara göre, ülkemizdeki diş fırçalama oranı oldukça düşük. Türkiye'de kişi başına düşen diş macunu tüketimi yılda 80-85 gram arasında iken gelişmiş ülkelerde 155-480 gram arasında değişmektedir. İngiltere'de bir kişi yılda 2.4 diş fırçası, İsveç'te 2.5 diş fırçası kullanırken, Türkiye'de 4 kişiye bir diş fırçası düşüyor. Türk Diş Hekimleri Birliği’nin araştırmasına göre; Türkiye'de 6 yaş grubunda süt dişlerinde yüzde 83 oranında; 12-13 yaşlarında her 100 yüz çocuktan 83'ünün dişlerinde çürük bulunuyor. Nüfusun %10'u diş hekimine hiç gitmezken, %43'ü ise 1 yıldan beri diş hekimine gitmiyor.

 

Ağız ve diş sağlığı haftası ile ilgili neler söylemek istersiniz?

 

Bilimsel diş hekimliği eğitiminin 22 Kasım 1908’de başlaması nedeniyle ülkemizde her yıl 22 Kasım günü Diş Hekimliği Günü, 22 Kasımı içine alan hafta ise Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır. Toplumda ağız diş sağlığı bilincinin oluşması, korunması ve ihtiyaç duyulan tedavilerin yürütülmesinde özveriyle çalışan tüm meslektaşlarımın Diş Hekimliği Günü’nü kutlar, toplumun ağız ve diş sağlığının iyileştirilmesine yönelik oluşturulan farkındalığın artarak devam etmesini temenni ederim.

 

Bakımlı ve beyaz dişlerin gündelik hayatımızdaki önemi tartışılamaz. Size göre dişler sosyal hayatımızı nasıl etkiliyor?

 

İletişimin temelini oluşturan konuşmanın en önemli unsurlarından biri olan ağız ve dişler, kişinin kendine olan özgüveninde etkin rol oynuyor. Sosyal hayatta ve iş hayatında güzel bir gülümsemenin etkileri yadsınamaz. Bu yüzden kişilerde oluşan diş çapraşıklığı, diş çürüğü, diş eksikliği ya da diş etlerinin fazla görünmesi gibi sorunlar özgüveni zedeleyebiliyor. Güçlü akademik kadrosuyla fakültemizden veya profesyonel bir diş hekiminden mutlaka yardım alınmalıdır.

 

Türkiye’de en yaygın diş hastalığı nedir?

 

Ülkemizde de en yaygın olarak görülen diş hastalığı diş çürüğüdür. Bununla birlikle diş eti hastalıklarının da görülme sıklığı oldukça yüksektir.

 

İleriye yönelik projeleriniz var mı?

 

Son zamanlarda diş hekimliği alanındaki bilimsel ve teknolojik gelişmeler; bilgisayar tasarımlı sistemler, kök hücre çalışmaları ve kozmetik yönünde olmaktadır. Bu sistemlerin öncelikli geliştirilmesi ve kullanılması beklenen kurumlar; araştırma merkezleri ve üniversitelerdir. Bu bağlamda hedeflerimiz; ulusal ve uluslararası düzeyde lisans ve lisansüstü eğitimde tercih edilen fakülte olmaktır. AB üyesi ülkeler ile diploma denkliği sağlayarak, akademik yayın ve tedavi hizmetleri verimliliğinde lider olmak, AR-GE laboratuvarları kurmak,  hasta memnuniyeti oranını artırmak, özel gereksinimli hastaların tedavi olabileceği üniteler kurmaktır.

 

Röportaj/Fotoğraf: Elif EMİROĞLU