Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

Sağlık Çalışanı Şiddete Maruz Kaldığında Ne Yapmalıdır?


Gaziantep Üniversitesi Hukuk Müşavirliği’nin bir avukatı olarak bu ve bundan sonraki her sayıda sizlerle birlikte olup, merak edilen tüm hukuki soru ve sorunları mercek altına alacağız. Bu ayki sayımızda hassas bir konu olan  “Sağlık Çalışanı Şiddete Maruz Kaldığında Ne Yapmalıdır?” konusunu inceleyip, merak edilen tüm noktalara değineceğiz.

Şiddete maruz kaldığınızda ne yapmalısınız? Şöyle ki; öncelikli olarak hastane güvenliğinin 1111’i tuşlanarak çağrılması gerekmektedir. Mevcut olan bu beyaz kod uygulamasıyla hastane içerisindeki en uzak noktaya güvenlik birimi tarafından maksimum bir buçuk dakika içerisinde müdahale gerçekleşmektedir. Hemen arkasından tutanak tutulmalı ve hastane idaresi konuyla alakalı bilgilendirilmelidir. Sonrasında ise şiddete maruz kalan sağlık personeline sağlık raporu alınmalıdır. Hazırlanacak ifade tutanağında ifadenin detaylı verilmesi, tanık isimlerinin belirtilmesi ve tanıkların ifadelerinin tutanağa geçirilmesi sağlanmalıdır.

Darp edilen kişinin vücudunda darp, cebir izi mevcut ise fotoğrafının çekilmesi uygun olacaktır. Fotoğrafların dava dosyasına konulması; maruz kalınan şiddetin boyutlarını göstermek açısından önemli katkı sağlayacaktır. Şayet psikolojik travma yaşanmış ise psikiyatri uzmanına başvurarak rapor alınmalıdır.

Sağlık çalışanı yalnızca tehdit ve hakarete maruz kalmış ise yani fiili bir müdahale söz konusu değilse, durum bir tutanak ile kayıt altına alınmalıdır. Tanık durumundaki hastanın, hasta yakınının, sağlık çalışanının veya meslektaşların isimleri ve telefonları da tutanağa geçirilmelidir. Hemen arkasından bizzat ilgili yer olan Cumhuriyet Başsavcılığı’na gidilerek şikâyette bulunulmalıdır. Savcılık tarafından tanıkların dinlenmesinin akabinde şikâyet edilen kişi hakkında dava açılacaktır. İspat açısından sorun yaşanmaması için olay mahallinde bulunan tanıkların tutanağa imza atması önem arz etmektedir.

Kendisine hakaret edilen, şiddete maruz kalan ve tehdit edilen sağlık çalışanı uğradığı eylemler nedeniyle maddi ve manevi zararlar için tazminat talep edebilecektir. Ancak bunun için tazminat davasının aktif olarak takip edilmesi ve tanıkların mahkeme salonunda dinletilmesinin sağlanması gerekmektedir. Aksi takdirde dava düşecektir.

Sonuç itibariyle sağlık çalışanı darp, cebir, şiddet, hakaret veya tehdide maruz kaldığında durumu mutlaka ilgili kurumlara bildirmelidir. Şikâyetinin arkasında durmalı, kişisel olarak ya da avukatı aracılığıyla süreci takip etmesi gerekmektedir.