Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

RADYOLOJİDE FİLM GİBİ MÜDAHALE


  Gaziantep Üniversitesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalımız, bölgenin ve şehrin önemli sağlık noktalarından biri olup hastalara güvenli ve hızlı bir şekilde hizmet vermektedir. Geniş ve çeşitli cihaz parkı, güçlenen öğretim üyesi kadrosu, doktor ve personelleri ile hem tanısal hem de girişimsel radyoloji alanlarında işleyiş göstermektedir.

           Öğretim üyesi kadromuz: Anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Ahmet METE, Dr. Öğr. Üyesi Feyza YILMAZ, Dr. Öğr. Üyesi Hale ÇOLAKOĞLU ER, Dr. Öğr. Üyesi Çağrı DAMAR, Dr. Öğr. Üyesi Melih AKŞAMOĞLU, Dr. Öğr. Üyesi Sait MENZİLCİOĞLU ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Hamdi ŞAHAN' dan oluşmaktadır. Tanısal alanda ileri nöroradyoloji uygulamaları (anjiografik görüntülemeler, spektroskopik inceleme, difüzyon ve perfüzyon incelemeleri), koroner BT ve kalp MR incelemeleri, karaciğer ve böbrek nakil  hastalarının nakil öncesi ve sonrası hassas radyolojik incelemeleri, multiparametrik prostat MR görüntüleme, dinamik meme MR Görüntüleme, tüm vücut BT ve MR anjiografi incelemeleri ve  MR enterografi işlemleri başarılı bir şekilde yapılabilmektedir.

           Girişimsel alanda ise vasküler (damariçi) ve nonvasküler (damardışı) girişimsel işlemler olarak iki ana grupta incelemeler yapılmaktadır. Nonvasküler grupta; biyopsiler, işaretleme, kateterizasyon ve damar dışı boşIuklu  organlara stent yerleştirilmesi,  vasküler  grupta ise damar yapılarının değerlendirildiği  tanı amaçlı anjiografiler ile balon, stentleme vs. gibi tedaviler başarı ile uygulanmaktadır.

            Nonvasküler grupta çoğu ultrason eşliğinde tiroid, akciğer, karaciğer, böbrek, pankreas, meme vs. gibi güvenli giriş açısının sağlanabildiği  tüm organ ve  dokuların  ince  iğne  ya da  tru-cut biyopsileri girişimsel radyoloji ünitemizde yapılmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sıkça tanı alan karaciğer parazitozu  hidatik  kist  tedavisine yönelik perkütan girişimler rutin işlerimiz içerisindedir. Çeşitli organların kistlerine yönelik skleroterapi; nodül, tümör ve metastaz tedavilerine yönelik mikrodalga ve radyofrekans ablasyon işlemleri uygulanmaktadır.

            Vasküler grupta kalp dışı organların ve dokuların anjiografileri, damar yapılarındaki tıkanıklık ve darlıkları aşmaya yönelik trombektomi, balon ve stent uygulamaları yapılmaktadır. Akut kanamalarda, damar anormalikleri ya da damardan zengin kitle lezyonlarında tıkayıcı tedaviler uygulanmaktadır. Türkiye’de ve dünyada belirli merkezlerde yapılabilen karaciğer tümörlerinin tedavisine yönelik TARE (Trans Arterial Radio Embolizasyon) ve kemo-embolizasyon (TAKE) işlemleri girişimsel radyoloji ekibimizce başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

           2019 yılı itibariyle Sayın Rektörümüz, hastane yönetimimiz ve bölümümüzün tüm değerli öğretim üyeleri, doktorları ve personelinin özverili çalışmaları ve desteğiyle Radyoloji Anabilim dalı güçlenmiş, her geçen gün hasta kapasitesi ve yapılan işlemlerin çeşitliliğini arttırarak yoluna devam etmektedir.