Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

Onlar Cerrah Değil Sihirbaz


Türkiye’de ender kliniklerden biri olarak anılan hem çocuk hem de erişkin hastalara hizmet vererek adından söz ettiren Gaziantep Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’nın Öğretim Üyesi Prof. Dr. Maruf Şanlı bültenimizin bu ayki konuğu oldu.

Kaliteli hizmet anlayışıyla; akciğer, yemek borusu, soluk borusu, göğüs duvarı hastalıklarını takip ve tedavi eden GAÜN Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı, hasta tedavi ve takibinin yanı sıra, güler yüzlü, dinamik ve deneyimli bir ekiple çalışarak farkını ortaya koyuyor.

Farklı birçok cerrahi işlem uyguladıklarını vurgulayan Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’nın başarılı hekimi Prof. Dr. Maruf Şanlı, “Akciğer zarı kanseri olan mezotelyoma olgularında cerrahiye ek olarak yaptığımız “Lokal ısıtılmış kemoterapi” uygulamasıyla Türkiye’de öncü gelen klinik durumundayız. Kliniğimizin bir diğer prestijli ameliyatı ise yemek borusu kanserlerinde Genel Cerrahi Kliniği ile ortak yaptığımız ameliyatlardır. Çocuklarda dakikalar içinde ölümle sonuçlanabilecek olan, nefes borusuna yabancı cisim kaçırılması durumlarında uygulanan çocuk bronkoskopisi işlemini, bölgede neredeyse tek yapan merkez durumundayız” dedi.

 

Prof. Dr. Maruf Şanlı ile gerçekleştirdiğimiz o röportaj…

 

Öncelikle kısaca kendinizden bahseder misiniz?

 

İskenderun doğumluyum. Gaziantep Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalında öğretim üyesiyim. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1990 yılında mezun olduktan sonra Kars’ın Hanak ilçesinde mecburi hizmetimi yaptım. Uzmanlık eğitimim Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı’nda gerçekleştirdim. Kliniğin kurucusu olan Prof. Dr. Levent Elbeyli’nin ilk araştırma görevlisiyim.

Evli ve biri tıp fakültesinde okuyan 2 erkek çocuk babasıyım.

 

Alanınızda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Ne tür cerrahi işlemler yapıyorsunuz?

 

Gaziantep Üniversitesi Göğüs Cerrahisi kliniği, hem çocuk hem de erişkin hastalarda akciğer, yemek borusu, soluk borusu, göğüs duvarı hastalıklarını takip ve tedavi eden Türkiye’deki ender kliniklerden biridir.

 

GAÜN Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı kaç kişilik bir ekipten oluşuyor? GAÜN Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’nı farklı kılan nedir? Yenilikleriniz var mı?

 

Gaziantep Üniversitesi Göğüs Cerrahisi kliniğinde benim dışımda, Prof. Dr. A. Feridun Işık ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Uluşan ile birlikte toplam 3 öğretim üyesi ve 4 araştırma görevlisi hizmet vermektedir. Kliniğimiz 26 yataklı servis, 5 yataklı yoğun bakım birimiyle eğitim, araştırma ve hasta hizmetlerini yürütmektedir. Kısa süre önce klinikten ayrılan, kliniğin kurucusu olan Prof. Dr. Levent Elbeyli ve Prof. Dr. Bülent Tunçözgür kliniğimizde uzun yıllar hizmet vermiş önemli isimlerdir.

GAÜN Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı; servis, yoğun bakım, ameliyathane, acil ve poliklinik hizmetlerini yürüten, hemşire, personel ve doktor kadrosu ile hastayı düşünen, güler yüzlü, dinamik ve deneyimli bir ekipten oluşmaktadır. Akademik kadro olarak öğrenci ve araştırma görevlisi eğitimlerini, bilimsel araştırma faaliyetlerini önemseyen bir kadroyuz.

Özellikle son yıllarda ağırlık kazanan ve halk tarafından kapalı ameliyat olarak bilinen “Torakoskopik” cerrahi uygulamalar kliniğimizde başarıyla uygulanmaktadır.

 

Göğüs cerrahisi konusunda en çok yaptığınız cerrahi operasyon nedir? En sık karşılaştığınız hastalıklar nelerdir?

 

Son yıllarda özellikle akciğer kanseri olgularında belirgin bir artış söz konusu. Bu olguların, artan tanı yöntemlerinin de etkisiyle daha erken dönemlerde yakalanabiliyor olması nedeniyle ameliyat edilebilme oranları arttı.

Akciğer zarı kanseri olan mezotelyoma olgularında cerrahiye ek olarak yaptığımız “Lokal ısıtılmış kemoterapi” uygulamasıyla Türkiye’de öncü gelen klinik durumundayız.

Kliniğimizin bir diğer prestijli ameliyatı ise yemek borusu kanserlerinde Genel Cerrahi Kliniği ile ortak yaptığımız ameliyatlardır.

Çocuklarda, dakikalar içinde ölümle sonuçlanabilecek olan, nefes borusuna yabancı cisim kaçması durumunda uygulanan çocuk bronkoskopisi işlemini, bölgede neredeyse tek yapan merkez durumundayız.

Kliniğimizde; artan yoğun bakım yatakları ile eşgüdümlü olarak artış gösteren soluk borusu daralması olgularında lazer ile yapılan uygulamalar dahil olmak üzere farklı cerrahi işlemler uyguluyoruz.

Yine bölgeye hizmet veriyor olmamız nedeniyle kırsal bölgelerden gelen hastalarda daha sık olarak gördüğümüz paraziter bir hastalık olan hidatik kist ameliyatları da başarıyla yapılmaktadır.

Bunların yanı sıra, doğumsal bir deformite olarak çocuklarda göğüs duvarının içe çöküklüğü veya öne çıkıklığı gibi durumlarda, kapalı yöntemle ameliyatımız söz konusudur.

Ellerde ve koltuk altlarında aşırı terlemesi olan hastalarımıza uyguladığımız “Torakoskopik sempatektomi” ise popüler bir ameliyat şekli olarak kliniğimizde başarıyla uygulanmaktadır.

 

 

Yaşam koşulları, beslenme şekilleri göğüs hastalıklarını ne derece tetikliyor?

 

Akciğer kanseri başta olmak üzere birçok akciğer hastalığı, sigara içilmesi, kötü yaşam ve beslenme koşulları ile yakından ilişkilidir. Dolayısıyla hastalarımızın önemli bir kısmı düşük sosyoekonomik yaşam düzeyindedir.

 

Şu anda Türkiye’de ve dünyada göğüs cerrahisinin durumu nedir? Türkiye’deki göğüs cerrahisi uluslararası standartlara erişmiş durumda mı?

 

Şu anda Türkiye’de göğüs cerrahisi; ameliyat türü, sayısı ve niteliği açısından uluslararası standartlara erişmiş durumdadır. Dünyada başarıyla gerçekleştirilen akciğer nakli operasyonları, ülkemizde de uygulanmaya başlamış ve yol almış durumdadır.

 

Unutamadığınız bir anınız, ilginç vakalarınız oldu mu?

 

Göğüs cerrahisinde olguların hatırı sayılır kısmında, ameliyat sırasında karşılaşılan durumlar nedeniyle ameliyatın yönü ve şekli değişmektedir. Dolayısıyla hemen her olgu özeldir. Kolay olacağını düşündüğünüz bazı olgular zor, zorlanacağınızı düşündüğünüz bazı olgular ise kolay ilerleyebilir. Acile, göğsüne saplanan kalın bir inşaat demiri ile beraber getirilen dramatik görünümdeki inşaat işçisi unutamadığım anılarımdan biridir. O hastamızı acil ameliyata almış ve kısa sürede tam iyileşme ile taburcu etmiştik.

 

İleriye yönelik projeleriniz var mı?

 

Kliniğimizin eksiği akciğer nakli operasyonlarıdır. Dilerim, ileride bu operasyonları yapacak şekilde organize olabiliriz.

 

Röportaj/ Fotoğraf: Elif EMİROĞLU