Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

OBEZİTE CERRAHİSİ


Obezite; bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu, boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının istenilen düzeyin üstüne çıkması olarak tanımlanabilir. Obezite, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. İdeal bir beslenme ve düzenli egzersiz ile önlenebilir bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Uzun yıllardır tüm dünyada en önemli halk sağlığı problemi olarak var olan obezite hastalığı; beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle ve hareketsiz yaşam profilinin artmasıyla giderek artan ciddi bir halk sağlığı problemi haline gelmektedir.

 

Obezite ile ilişkilendirilmiş birçok hastalık için çok ciddi bir risk faktörü olarak görülmektedir. Özellikle diyabet-insülin direnci, koroner damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, psikiyatrik problemler, hipertansiyon, psikolojik problemler ve eklem hastalıkları olmak üzere birçok hastalık için hazırlayıcı bir sorun olabilmektedir. Obezite ile ilişkilendirilmiş bu sorunların varlığında veya risk grubunda yer alan hastalarda kilo alımının önlenmesi veya obez bireylerin kilo vermesinin sağlanması bu hastalıkların tedavisi için en önemli basamaklardan birisi olarak kabul edilmektedir.

 

Tüm dünyada ve ülkemizde obezite sorunu için çok önemli çalışmalar ve faaliyetler olduğu ve son yıllarda bu çalışmaların arttığı görülmektedir. Ülkemizde obezite merkezleri kurularak obeziteyi önlemek amaçlanmaktadır. Obez hastaların tedavisi için hastalar bu merkezlere kabul edilmekte, multidisipliner bir yaklaşımla bilgilendirmeler ve eğitimler yapılmakta ve tedavi protokolleri uygulanarak hastalara yardımcı olunmaktadır.

 

Genel Cerrahi Kliniği olarak obezitenin cerrahi tedavi uygulamalarını 2016 yılından bu yana yürütmekteyiz. Obezite sorunu ile hastanemize başvuran tüm hastalar önce multidisipliner olarak genel cerrahi, endokrinoloji, psikiyatri, anesteziyoloji, gastroenteroloji ve gerekli durumlarda diğer bölümlerimizce değerlendirilmektedir. Cerrahiye uygun olan hastalar için obezitenin cerrahi tedavisi uygulanmaktadır. Bu değerlendirmeler esnasında hastanın vücut kitle endeksi(VKİ) hesaplamaları cerrahiye uygunluk açısından temel kriterlerin başında yer almaktadır. VKİ 40 ve üzeri tüm hastalar ile VKİ 35 ve üzeri olup obezite ile ilişkili yandaş hastalığı olan tüm obezite hastaları cerrahi için aday kabul edilebilmektedir.

 

Genel Cerrahi bölümü olarak cerrahi tedavi uygulamaları Dr. İlyas Başkonuş, Dr. Latif Yılmaz ve Dr. Alper Aytekin’in içinde olduğu ve tüm hastalar için değerlendirme, tedavi-takip sürecinin birlikte yürütüldüğü ekip kavramı ile ilerlemektedir. Cerrahide ekip olmanın vermiş olduğu güç ve bölümlerle olan multidisipliner yaklaşımın tedavi sonuçlarında başarı oranını arttırmakta olduğunu görmekteyiz.

 

Bariatrik ve metabolik cerrahi prosedürü olarak uygulanan birçok farklı tedavi şekli bulunmaktadır. Cerrahi prosedürü seçerken uygun cerrahi tedavi seçeneğine; hastanın kilo, yaş, beslenme alışkanlıkları ve ek hastalık durumuna göre karar vermekteyiz. Tüm cerrahi prosedürleri tamamen laparoskopik ( kapalı ) tekniklerle uygulamaktayız. Klinik olarak tüm cerrahi uygulamalarımızda olduğu gibi obezite cerrahisinde de bilimsel veriler ışığında güncel gelişmeleri takip etmekte ve son teknolojik cihazlar eşliğinde hasta güvenliğini ön planda tutarak cerrahi tedavi yapmaktayız.