Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

“NOKTA ATIŞI TEDAVİLER YAPIYORUZ”


Bültenimizin bu ayki sayısında GAÜN Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mazlum Serdar Akaltun ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

 

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon alanında merak edilen birçok sorunun cevabını bulabileceğiniz röportajımızda; Doç. Dr. Mazlum Serdar Akaltun, “Fizik tedavi bir ekip işidir. En büyük farklılığımız uyumlu, geniş bir ekip ve son teknoloji cihazlarla birçok farklı alanda hizmet verebiliyor olmamız. Kliniğimizde özellikle yeni nesil cihazlarımızla modern tedaviler yapma şansımız söz konusudur. Kliniğimizde yapılan PRP, kuru iğneleme, eklem içi enjeksiyonlar, botulinum toksin uygulamaları ultrason rehberliğinde yapılmaktadır. Bu bize hedefe yönelik tedavi şansı sağlayarak başarı oranımızı arttırmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte; bilgisayarlı yürüme analizi, robotik yürüme cihazı, kişiye özel tabanlık üretimi gibi hizmetler de vermekteyiz” ifadelerine yer verdi.

 

Röportajın geri kalanı ile sizlerleyiz…

 

Öncelikle kısaca kendinizden bahseder misiniz?

 

1990 yılında Şanlıurfa’da doğdum. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2013 yılında mezun olduktan sonra kısa bir süre Araban Devlet Hastanesi Acil Kliniği’nde pratisyen hekim olarak çalıştım. Uzmanlık eğitimimi Gaziantep Üniversitesi’nde 2018 yılında tamamladım. Bu süre içerisinde Gülhane Askeri Tıp Akademisi Bilkent Rehabilitasyon Hastanesi’nde yaklaşık 3 ay rotasyon yaparak disfaji (yutma bozukluğu) başta olmak üzere nörolojik rehabilitasyon alanında deneyim kazanma şansı buldum. Yaklaşık 2 yıl kadar Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nde mecburi hizmetimi tamamlamak üzere çalıştım. 2020 yılında doktor öğretim üyesi olarak çalışmaya başladığım kliniğimizde 2022 itibariyle de doçent unvanını almış bulunmaktayım.

 

Alanınızda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

 

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ile ilgili ulusal, uluslararası çalışmalar yaptım ve hâlâ da yapmaya devam ediyorum. Özellikle yutma bozuklukları ve tedavisi alanında ülkemizde hizmet veren nadir kliniklerden biriyiz. Halen Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği’nde Yutma Bozuklukları Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktayım. Alanımızın bir diğer önemli alanı olan enjeksiyon tedavilerini ultrason eşliğinde yaparak nokta atışı tedaviler yapmaktayız.

 

GAÜN Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı kaç kişilik bir ekipten oluşuyor? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nı farklı kılan nedir? Yenilikleriniz var mı?

 

GAÜN Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniğinde 5 öğretim üyesi ve 13 asistan hekim olarak çalışmaktayız. Ayaktan tedavi ünitemizde ve yataklı servisimizde ise 10 fizyoterapistimiz, 9 hemşiremiz ve 7 fizik tedavi teknikerimiz ile çalışmaktayız. Oldukça uyumlu bir çalışma ortamına sahibiz.  Fizik tedavi bir ekip işidir. En büyük farklılığımız uyumlu, geniş bir ekip ve son teknoloji cihazlarla birçok farklı alanda hizmet verebiliyor olmamız. Kliniğimizde özellikle yeni nesil cihazlarımızla modern tedaviler yapma şansımız söz konusudur. Kliniğimizde yapılan PRP, kuru iğneleme, eklem içi enjeksiyonlar, botulinum toksin uygulamaları ultrason rehberliğinde yapılmaktadır. Bu bize hedefe yönelik tedavi şansı sağlayarak başarı oranımızı arttırmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte; bilgisayarlı yürüme analizi, robotik yürüme cihazı, kişiye özel tabanlık üretimi gibi hizmetler de vermekteyiz.

 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı hangi hastalıklarda ve alanlarda hizmet veriyor? Günümüzde en sık görülen hastalıklar nelerdir?

 

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon kas-iskelet sistemi, diğer sistemlerin yapı ve fonksiyonlarını bozan akut veya kronik tüm hastalıklarla ilgilenmektedir. Pediatrik yaş grubundan geriatrik yaş grubuna kadar tüm yaş gruplarında tanı ve tedavi hizmeti verilmektedir. Değişen yaşam tarzı, çalışma koşulları gibi faktörlerin etkisiyle bel fıtığı, boyun fıtığı, skolyoz gibi omurga rahatsızlıkları günümüzde çok sık görülmektedir. Fibromiyalji, kas ağrıları, tetik parmak, karpal tunel sendromu gibi yumuşak dokuyu ilgilendiren durumlar da bir diğer önemli hasta grubumuzu oluşturmaktadır. Özellikle yaşlı hastalarda görülen osteoporoz (kemik erimesi), eklem kireçlenmeleri gibi durumlarda hem ilaç hem de ilaç dışı yöntemler kombine şekilde kullanılmaktadır. Ortopedik problemler (kırık sonrası, ameliyat sonrası), solunum problemleri (astım, KOAH), nörolojik hastalıklar (inme, multipl skleroz, omurilik yaralanmaları gibi), romatizmal hastalıklar (romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi), pediatrik rehabilitasyon gibi geniş bir hasta grubunun yaşam kalitesini arttırma, günlük yaşam aktivitelerinde düzelme, fonksiyonel kapasitesini arttırma amaçlanmaktadır.

 

Yaşam koşulları, teknoloji bağımlılığı gibi konular Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastalıklarını ne derece tetikliyor?

 

Son yıllarda teknolojinin yaygınlaşmasıyla artan akıllı telefon kullanımı ile birçok yeni hastalık ilişkilendirilmektedir. Ruh ve göz sağlığı üzerinde olumsuz etkilerini araştıran birçok araştırma söz konudur. Kas-iskelet sistemi sorunlarının da önemli bir nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Günlük polikliniğimde mutlaka sorguladığım bir durum da akıllı telefon/tablet kullanımı. Son araştırmalar boyun, sırt, dirsek, el-el bileği ağrısı nedeniyle polikliniğe başvuran sayısında ciddi bir artış olduğunu göstermekte. Bu artışta en büyük neden telefon/tablet kullanımında duruş pozisyonun kötü olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumlar akıllı telefon başparmağı (smartphone thumb), kısa mesaj boynu (text neck), cep telefonu dirseği (cellphone elbow) gibi ağrı ve günlük yaşam aktivitelerinde bozulmaya neden olan problemlere yol açmaktadır. Bu hastalıklar literatürümüze yeni eklenmiş olsa da çok sık karşılaştığımızı söyleyebilirim.

 

Teknoloji bağımlılığının kas-iskelet sistemi üzerindeki olumsuz etkilerini kaldırmak için neler yapmak gerekir? Önerileriniz nelerdir?

 

Uzun süre aynı postürde durmaktan kaçınılmalı, telefon hep aynı elde tutulmamalıdır. Uzun süre telefon/tablet kullanımı gerekiyorsa telefon tutucu gibi yardımcı cihazlardan destek alınarak kas ve eklemlerin dinlenmesine izin verilmelidir. Sabit postürde kalınması gereken durumlarda mutlaka germe ve esneme egzersizleri yapılmalıdır. Mesajlaşırken başparmağı olabildiğince az kullanmaya ve diğer parmaklarla dönüşümlü şekilde kullanmaya çalışmak daha uygun olacaktır.

 

İleriye yönelik projeleriniz var mı?

 

Çok fazla projemiz olduğunu söyleyebilirim. Bölgemizde olmayan yutma laboratuvarını kurmak ve bu konuda farkındalığı arttırmak en büyük hedeflerimden biri. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp polikliniği kurarak mezoterapi, ozon tedavisi, nöral terapi gibi yaptığımız uygulamaları daha geniş çaplı eğitimlere dönüştürmek de projelerimiz arasında yer alıyor. Böylelikle bu alana ilgi duyan meslektaşlarımıza ve hastalarımıza faydalı olacağımızı düşünüyorum.

 

Haber/ Fotoğraf: Elif EMİROĞLU SÖNMEZ