MULTİDİSİPLİNER TÜMÖR KONSEYİ
GAÜN Hastanesi’nde, tedavide başarı oranını artıran “Tümör Konseylerinin” işleyişine hız kesmeden devam ediliyor.
Tümör konseylerinde hastalar çeşitli branşlarca çok yönlü değerlendirilirken, tedavisi özellik arz eden kanser gibi hastalıklarda hastalıkla ilgili erken teşhis imkanı sağlanıyor. Bunun yanı sıra en etkili ve en optimal tedavi yaklaşımına da karar veriliyor. Bu sayede hastaların tüm branşlara ayrı ayrı görünmelerine gerek duyulmadan tek bir seferde konsey kararıyla tedavisine en hızlı ve en doğru şekilde başlanabiliyor.
İşte “Tümör Konseyi” ile ilgili merak edilenler…
Multidisipliner tümör konseyi nedir?
Modern tıbbi yaklaşımda tümörün erken teşhis edilmesi tedavi başarısını artıran en önemli unsurdur. Doktora başvurmada gecikme veya teşhis sürecindeki uzama hastalıkların ileri evrelerde tanı koyulmasına yol açarak hastalıkların tedavi sürecini güçleştirmektedir. Oluşturulan konseylerde hastaların tedavisiyle ilgilenen doktorlar bir araya gelerek hastaların durumunu farklı açılardan değerlendirirler. Tedavisi özellik arz eden kanser gibi hastalıklarda hastanın çeşitli branşlarca çok yönlü değerlendirilmesi hem erken teşhisi sağladığı gibi hem de en etkili ve en optimal tedavi yaklaşımını sağlar. Bu sayede bireysel farklı davranış paternleri gösteren onkolojik hastalıkların kişiye özel tedavisine imkân verir.
Konseyin avantajları nelerdir?
Bu konseylerdeki tartışma ve değerlendirmeler hastalığın en ince ayrıntılarına kadar detaylı olarak ele alınır. Bunun yanı sıra konseyler; farklı branşlar arasında akademik güncel literatür bilgilerinin paylaşımı ile yenilikçi tedavilerin benimsenmesine ve disiplinler arası iletişimin güçlenmesine imkan sağlar.
Konseylere kimler katılır?
Tümör konseyi yapılan merkezlerin, kanser tedavisiyle ilgili tüm branşları bünyesinde barındırması, teşhis ve tedaviyle ilgili teknolojik donanımları hastalara sunabilir olması gereklidir. Merkezimizde yapılmakta olan Multidisipliner Tümör Konseylerine çoğunluğu öğretim üyelerinden oluşan tıbbi onkoloji uzmanı, radyasyon onkolojisi uzmanı, patoloji bölümü, genel cerrahi hekimleri, nükleer tıp ve radyoloji uzmanlarının yanı sıra ilgili branş doktorları katılmaktadır. Bu sayede hastalarımız tüm branşlara ayrı ayrı görünmek zorunda kalmadan tek bir seferde konsey kararıyla tedavisine en hızlı ve en doğru şekilde ulaşabilmektedir.
Multidisipliner konsey işleyişi nasıldır?
Öncelikle hastalığıyla ilgili branşlara başvuran vakaların ön hazırlığı uzman hekimlerimizce yapılır. O güne kadar yapılmış tüm tetkikleri ve görüntüleri sisteme yüklenir, eksik tetkikleri varsa tamamlanır. Bu vakalarla ilgili hekimlere öncesinde bilgilendirme yapılarak hazırlık süreci başlar. İlgili branş hocaları konsey öncesi vakalarla ilgili ilk değerlendirmelerini ve literatür taramalarını yapar. Her hafta belirlenmiş gün ve saatte tüm hekimler yüz yüze bir araya gelerek mevcut durumun analizini yapar. Hastanın hastalığına yönelik en etkin tedavi planı tartışılarak kararlaştırılır. Konsey ekibi tarafından yapılan tedavi planları kayda alındıktan sonra hasta ve yakınları hastaneye davet edilir, planlanan tedavi hasta ve yakınlarıyla paylaşılarak ayrıntılı bilgilendirme yapılır.
Tümör Konseyleri neden önemlidir?
Gelişmiş ülkelerde rutin yapılan tümör konseylerinin önemi ülkemizde de anlaşılmış ve en iyi merkezler tarafından uygulanmaya başlanmıştır. Kanser gibi bazen tedavisi güçlükler içeren hastalarda en doğru planlama ile en güçlü tedavilerin yapılması çok önemlidir. Bir yandan bilimsel çalışmalarını yürütmekte olan akademik kadromuz bir yandan da fedakarca çalışarak kompleks hastalıkların son noktası olmaya devam etmekte ve merkezimizde tüm kanserlerin tedavisi yapılmaktadır.