“KEMİK VE EKLEM SAĞLIĞI RUH VE BEDEN SAĞLIĞININ AYRILMAZ BİR PARÇASIDIR”
Bültenimizin bu ayki sayısına Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Bahri Bozgeyik konuk oldu.
Dr. Öğr. Üyesi Bahri Bozgeyik röportajında, Ruh ve beden sağlığının bir bütün olduğu kanaatindeyim. Bu duruma alt başlık açacak olursak; kemik ve eklem sağlığının da bu ikilinin ayrılmaz parçası olduğunu düşünüyorum. Günlük hayat, yaşanılan stresler gibi faktörleri mikro travmalarla hastalıkların tetikleyicisi olabiliyor. Biz ortopedi ve travmatoloji olarak toplumdaki yaşanılan hadiselerden direkt etkilenen bir branşız. Yaşanılan fiziksel travmalar eklem ve kemik sağlığını direkt etkileyerek ortopedik rahatsızlıkların zeminini oluşturmaktadır. Ruhsal ve duygusal travmalar ise vücuttaki hormonal sistemi ve onarım mekanizmalarını olumsuz etkileyerek hastalıklara gidiş sürecini hızlandırmaktadır. Ek olarak toplumdaki hareketlilik, iş ya da ev kazalarındaki artışın ortopedik travmaları tetiklediğini görmekteyiz” ifadelerine yer verdi.
Dr. Öğr. Üyesi Bahri Bozgeyik ile gerçekleştirdiğimiz röportajın devamı sizlerle…
Öncelikle kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Gaziantepliyim. İlk, orta ve lise eğitimimi Gaziantep’te tamamladım. Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra ortopedi ve travmatoloji uzmanlık eğitimimi de Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda tamamladım. Mecburi hizmet sürecimi tamamladıktan sonra da uzmanlık eğitimimi almış olduğum kliniğe doktor öğretim üyesi olarak dönüş yapmış bulunmaktayım.
Bize alanınızda yaptığınız çalışmalardan söz eder misiniz?
Spor cerrahisi ile özel olarak ilgileniyorum. Bundan dolayı artroskopik cerrahi konusundaki çalışmalara yoğunlaşmış bulunmaktayım. Eklem bölgelerine artroskopik cerrahi yöntemlerle yapılan ve kapalı ameliyat olarak bilinen teknikler çalışma alanımın temel noktalarıdır.
Alanızda en sık karşılaştığınız hastalıklar nelerdir?
Spor cerrahisi genelinde; diz bölgesindeki menüsküs yaralanmaları, ön çapraz bağ yaralanmaları, eklem kıkırdak hasarları ve çoklu bağ yaralanmalarını sıkça görmekteyiz. Bunun yanında omuz eklemi bölgesindeki kapalı yöntemlerle artroskopik cerrahi gerektiren kas yırtıkları ve tekrarlayan omuz çıkıklarını da görmekteyiz. Ek olarak ayak bileği eklemi seviyesindeki bağ yaralanmaları ve kıkırdak hasarlarının artroskopik cerrahi ya da rejeneratif yöntemlerle çözümü için başvuran hastalarımız hasta grubumuzun büyük kısmını oluşturmaktadır.
GAÜN Tıp Fakültesi Hastanesi’nde göreve yeni başladınız. Burada görev yapmak sizde neler hissettiriyor?
Uzmanlık eğitimim sürecinde araştırma görevlisi olarak bulunduğum kliniğime öğretim üyesi olarak dönüş yapmak benim için oldukça mutluluk verici bir olay. Gençliğimizin en güzel yılları burada araştırma görevlisi olarak geçti. Kıymetli hocalarımızla ve araştırma görevlisi arkadaşlarımla birlikte zamanı ve mesleki gelişim sürecini paylaştık. Şimdi ise yeni araştırma görevlisi arkadaşlarımızla beraberiz.
GAÜN Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı kaç kişilik bir ekipten oluşuyor? GAÜN Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’ndan bahseder misiniz?
Akademik olarak anabilim dalımız üç profesör doktor, bir doçent doktor ve üç doktor öğretim üyesi olmak üzere 7 kişilik bir ekipten oluşmaktadır. Kliniğimizde; artroskopik cerrahi, artroplasti cerrahisi, deformite ve spinal cerrahiler, çocuk ortopedisi, el ve üst ekstremite cerrahisi, kemik ve yumuşak doku tümör cerrahisi alanına giren ortopedik hastalıkların teşhis ve tedavisi başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Ortopedi Hastalıklarını tetikleyen unsurlar nelerdir? Yaşam koşulları vb. şeyler kimi ortopedi hastalıklarında tetikleyici olabiliyor mu?
Ruh ve beden sağlığının bir bütün olduğu kanaatindeyim. Bu duruma alt başlık açacak olursak; kemik ve eklem sağlığının da bu ikilinin ayrılmaz parçası olduğunu düşünüyorum. Günlük hayat, yaşanılan stresler gibi faktörleri mikro travmalarla hastalıkların tetikleyicisi olabiliyor. Biz ortopedi ve travmatoloji olarak toplumdaki yaşanılan hadiselerden direkt etkilenen bir branşız. Yaşanılan fiziksel travmalar eklem ve kemik sağlığını direkt etkileyerek ortopedik rahatsızlıkların zeminini oluşturmaktadır. Ruhsal ve duygusal travmalar ise vücuttaki hormonal sistemi ve onarım mekanizmalarını olumsuz etkileyerek hastalıklara gidiş sürecini hızlandırmaktadır. Ek olarak toplumdaki hareketlilik, iş ya da ev kazalarındaki artışın ortopedik travmaları tetiklediğini görmekteyiz.
İleriye yönelik projeleriniz var mı?
Tıp bilimi kendini yenileyen ve güncelleyen bir alan. Ortopedi ve travmataloji alt başlığında spor cerrahisindeki güncel gelişmeleri yakından takip ederek kendimizin ve kliniğimizin bu güncellemenin içerisinde yer almasını hedefliyoruz. Uzmanlık eğitim sürecindeki araştırma görevlisi arkadaşlarımıza bu misyonu aşılayarak bilginin ve bilimin ışığında ilerlemelerini desteklemek önemli bir yapıtaşıdır.
Röportaj/Fotoğraf: Elif Emiroğlu Sönmez