Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

KANSERE IŞIN TEDAVİSİ


Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi’nde göreve yeni başlayan Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hatice Coşkun ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Dr. Öğr. Üyesi Hatice Coşkun ile gerçekleştirdiğimiz o söyleşi ile sizlerleyiz…

Öncelikle kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Hatay’ın Erzin ilçesinde 1983 yılında doğdum. İlk ve ortaokulu Erzin’de tamamladıktan sonra, Adana Ayşe Atıl Anadolu Öğretmen Lisesi’nden mezun oldum. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde lisans eğitimimi 2007 yılında tamamladım. İlk mecburi hizmetimi Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde pratisyen hekim olarak yaptım. İhtisasımı ise 2009-2013 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı’nda yaptım. İkinci mecburi hizmetimi Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaptıktan sonra, üniversitemizde öğretim üyesi olarak çalışmaya başlayana kadar aynı hastanede görevime devam ettim.

Radyasyon onkolojisi alanında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

Beslenmenin kanser tedavisindeki rolü ve kanserli hücreler üzerine olan etkileri, radyoterapinin olası yan etkileri ve azaltılması, bilateral meme kanseri ve radyoterapi tekniklerinin karşılaştırması,  Grade 3-4 Astrositom (bir tür beyin tümörü) tanısıyla başvuran hastaların sağkalım incelemesi, Şanlıurfa’da Suriyeli hastaların kanser karakteristiklerinin incelenmesi, yüksek riskli prostat kanseri hastalarının radikal prostatektomi (cerrahi) veya radyoterapi tedavi sonuçlarının karşılaştırması üzerine çalışmalar yaptım.

Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi’nde göreve yeni başladınız. Bu süreçten bahseder misiniz? Burada bulunmak sizde neler hissettiriyor?

Öncelikle köklü ve başarılı bir üniversite olan Gaziantep Üniversitesi’nde bulunmaktan gurur duyuyorum. Çok özellikli bir hasta grubunu tedavi eden ayrı bir Onkoloji Hastanesi’nin olması gerçekten çok önemli. Bu sayede hastalarımıza en modern ve uygun koşullarda sağlık hizmeti sunabilmekteyiz.

Radyoterapi nedir, nasıl uygulanır? Faydaları, riskleri nelerdir?

Radyoterapi (ışın tedavisi), yüksek enerjili ışınların tedavi amacıyla kullanıldığı; kanser tedavisinin en temel yöntemlerinden biridir. Radyoterapide kullanılan iyonizan ışınların etki mekanizması; tümör DNA’sını hasara uğratarak tümör hücrelerinin çoğalmasını engellemek ve öldürmektir. Radyoterapi, akla gelebilecek tüm organ tümörlerinin en erken evrelerinden en son aşamalarına kadar etkili bir tedavi  yöntemidir. Hastanın ve hastalığın durumuna göre diğer tedavi modaliteleri ile birlikte ardışık olarak ya da tek başına bir tedavi seçeneği olarak kullanılabilir.

Dünya’da ve Türkiye’de Radyoterapi alanındaki gelişmeleri nasıl buluyorsunuz? Bu gelişmelerden bahseder misiniz?

Radyoterapi ileri teknolojik bir tedavi yöntemi olup teknolojik gelişmelerden beslenmektedir. Biz de Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı olarak bu gelişmeleri yakından takip etmekte ve kliniğimizde uygulamaktayız.

GAÜN Onkoloji Hastanesi bünyesinde ne zamandır radyoterapi uygulanıyor? Kaç kişilik bir ekiple çalışıyorsunuz?

Bölümümüzde 2006 yılından bu yana Radyoterapi uygulanmakta olup her hafta onkoloji alanındaki tüm uzman öğretim üyeleri ile tümör konseyi yapılarak en güncel bilimsel kılavuzlar eşliğinde hastalarımızı tedavi etmekteyiz. Kliniğimizde 1 öğretim üyesi, 1 uzman doktor, 2 radyoterapi fizikçisi, 4 radyoterapi teknikeri, 1 CT teknikeri, 1 hemşire, 1 bilgi işlem personeli ve 1 temizlik personeli olmak üzere toplam 12 kişi hizmet vermekteyiz.

İleriye yönelik beklentileriniz, hedefleriniz nelerdir?

İleriye yönelik hedefimiz; kanser hastalarımızı bilimsel en modern teknikler ile tedavi etmek, en az yan etkiyle en yüksek başarıyı elde etmektir.

 

Röportaj/Fotoğraf: Elif EMİROĞLU