Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

Kaliteli ve hızlı hizmetin adresi; GÜN Hastanesi


Hastaya aynı gün içinde yatış yaparak, operasyon ve taburcu işlemlerini gerçekleştiren ve hasta konforu açısından son derece önemli işlere imza atan Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesindeki GÜN Hastanesi’ni bültenimizin bu sayısında sizler için işledik.

GÜN Hastanesi’nin Sorumlu Hekimi, Hastane Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Oğuzhan Saygılı ile yaptığımız röportajda GÜN Hastanesi’ne dair merak edilenleri konuştuk.

Hasta ve hasta yakınlarının GÜN Hastanesi sayesinde prosedüre daha az takıldığına ve dolayısıyla daha az yorulduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Oğuzhan Saygılı, “Ulaşılabilirliğinin kolay olması, hastaların yatış ve taburcu işlemlerinin başka yere uğramadan hızlı bir şekilde yapılması, reçeteleriyle birlikte işlemlerinin bitirilmiş olması GÜN Hastanesi’ni farklı kılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

GÜN Hastanesi ile ilgili merak edilenleri kapsayan o röportajımızla sizlerleyiz…

 

GÜN Hastanesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç yıldır hizmet veriyor? İşleyişi nedir? Burada neler yapılıyor, ne tür hastalara yardımcı olunuyor?

 

GÜN Hastanesi günübirlik tedavi edilebilecek hastaların daha hızlı ve seri bir şekilde işlemlerinin yapılmasını sağlamak amacıyla kurulan bir sağlık kuruluşudur. Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde GÜN Hastanesi 2006 yılında hizmete açılmıştır. Yaklaşık 12 yıldır hizmet vermektedir. Hasta ve hasta yakınlarının GÜN Hastanesi’ne ulaşmasında kolaylık sağlanması açısından acil servisin yanında yer almaktayız. Günübirlik olmasından dolayı pre-op (Operasyon öncesi) ve post-op (Operasyon sonrası) bölümlerini bünyesinde taşımaktadır.

Açılışının amacı ana ameliyathane olarak da bilinen büyük ameliyathanenin yükünü azaltmak, ayaktan yani servisten gelmeyip akşamdan yatışları olmayan hasta ve yakınlarının yoğunluğunu azaltmaktır. Hastanın aynı gün içinde yatışının yapılması operasyonun gerçekleşmesi ve taburcu işlemlerinin yapılması bir diğer kuruluş amaçlarındandır. Hastanın sadece GÜN Hastanesi’ne geliyor olması ve oradan taburcu işlemlerinin gerçekleşmesi hasta konforu açısından son derece önemlidir.

 

GÜN Hastanesi bünyesinde hangi bölümler hizmet veriyor? Çalışan sayısı nedir? Kaç kişilik bir ekiple çalışılıyor?

 

GÜN Hastanesi ameliyathanesi; pre-op servisi,  4 ameliyat odası, 1 rejyonel, sterilizasyon ünitesi, post-op odası ve kornea bankasından oluşmaktadır. Pre-op servisi göz hastalarının gözlerine damla damlatılması, damar yollarının açılması, AKŞ (şeker) ve tansiyon takibi yapılarak hastaların ameliyata hazırlandığı bölümdür. Ameliyata hazırlanan hasta ameliyat sedyesi ile operasyonun yapılacağı salona alınır. Operasyon sonunda post-op odasına alınarak bir süre gözlem altında tutulur. Daha sonra hasta tekrar pre-op servisine alınıp doktorların tekrar gözleminden geçip ilaçları yazılarak taburcu işlemleri yapılır.

GÜN Hastanesi bünyesinde; ağırlıklı olarak göz ameliyatları, KBB ve diğer bütün bölümlerin vakaları alınmaktadır. Gün içerisinde taburcu olamayan, yatarak tedavisi devam etmesi gereken hastalar olmaktadır. Bu hastaların post-op bakımları yapıldıktan sonra servislerine transferleri tarafımızdan sağlanmaktadır. Ayrıca GÜN Hastanesi bünyesinde yakın zamanda açılması planlanan bir Kornea Bankası yer almaktadır. Açılan kornea bankasıyla beraber hastanemiz ve diğer hastanelerin organ ihtiyacı karşılanmaya çalışılacaktır.

GÜN Hastanesi bünyesinde yer alan bir diğer bölüm Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı’na bağlı Algoloji (Ağrı) bilim dalıdır. Algoloji kliniğinin minimal invaziv (girişimsel) tedavi yöntemleri 4 numaralı ameliyat odasında gerçekleşmektedir. Bu odada full monitorizasyon ve C kollu skopi eşliğinde hastaların ağrısı tedavi edilmektedir. Yapılan minimal girişimsel ağrı tedavi yöntemleri; bel-bacak için transforaminal anterior epidural steroid enjeksiyonu, arka kök ganglionuna Pulse Radyofrekans faset eklem ağrısında median sinir pulse lezyon radyofrekanstır.

Kanser ağrısında;  Çölyak  gangliyon nörolitik blok splanik nörolitik blok , superior hipogastrik nörolitik blok , impair gangliona nörolitik blok vs.Hiperhidrozis de sempatik gangliona lezyon RF , periferik sinir hasarında PRP uygulamaları , diz ağrılarında ; RF , PRP uygulamaları örnek verilebilir.

GÜN Hastanesi; 1 sorumlu hemşire, 1 anestezi hemşiresi, 1 post-op hemşiresi, 10 vaka hemşiresi, 1 sterilizasyon görevlisi, 5 oda personeli, 1 temizlik elemanı, 2 pre-op hemşiresi, 1 transfer elemanı, klinik bölümünde 2 personel ve yatış ve taburcu işlemleri yapan 2 sekreter ile birlikte toplam 26 kişilik bir ekiple hizmet vermektedir.

 

GÜN Hastanesi bünyesinde günde ortalama kaç hastaya tedavi hizmeti veriliyor?

 

Ameliyatlar, göz içi enjeksiyonlar, genel anestezi altında alınan muayeneler ve algoloji hastaları ile birlikte ortalama 85-90 hastaya hizmet veren sirkülâsyonu yüksek bir kuruluşuz.

 

GÜN Hastanesi’ni farklı kılan nedir?

 

Ulaşılabilirliğinin kolay olması, hastaların yatış ve taburcu işlemlerinin başka yere uğramadan hızlı bir şekilde yapılması, reçeteleriyle birlikte işlemlerinin bitirilmiş olması GÜN Hastanesi’ni farklı kılmaktadır.

 

Bölgede böyle bir hizmeti veren tek hastane diyebilir miyiz? Bu konuyla ilgili neler söyleyeceksiniz?

 

Bölgede GÜN Hastanesi olarak hizmet veren tek hastane konumdayız. Diğer bölge hastanelerinde böyle bir birimin açılması merkezi ameliyathanenin yükünü büyük ölçüde azaltacaktır. Hasta konforu açısından da önemli bir yer tutacaktır.

 

GÜN Hastanesi ile ilgili ileriye yönelik projeler, hedefler var mı?

 

Hasta memnuniyetini en üst düzeyde tutmak için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. En büyük sorunumuz hasta sayımıza oranla pre-op bölümündeki alan yetersizliğidir. Önceliğimiz pre-op bölümündeki yatak sayımızı arttırmaktır. Hastane yönetimi bu sorunu kısa sürede çözmeye çalışmaktadır. Savaş mağdurlarının en büyük sorunu olan organ (Kornea) kaybına çözüm bulabilmek için yakın bir zamanda Kornea Bankamızı da faaliyete alarak bölge halkına hizmet vermek diğer hedeflerimiz arasında yer alıyor. Kaliteli hizmeti prensip edinmiş GÜN Hastanesi ekibi olarak çalışmalarımız devam etmektedir.

 

Röportaj/Fotoğraf:Elif EMİROĞLU