Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

HASTANEMİZDE KORONA TEDBİRLERİ


Çin’in Wuhan kentinde 12 Aralık 2019’da ilk kez ortaya çıkan COVID-19 salgını tüm dünyaya yayılmaya başlamış, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 11 Mart 2020‘de dünya genelinde pandemi ilan edilmiştir. Hastalığın ilk çıkışından itibaren süreci dikkatle takip eden Sağlık Bakanlığı, 11 Mart 2020 tarihinde ülkemizde ilk vakanın görüldüğünü duyurması ile ulusal düzeyde de hastalıkla topyekûn mücadele başlamıştır.

Ülkemizde ilk vakanın görülmesi ile birlikte Gaziantep Üniversite Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi yönetimi olarak pandemi sürecinde uygulanacak yol, yöntem ve eylem planları oluşabilecek her senaryoya göre hazırlanmıştır.  Pandemi sürecinde tüm dünyada ve özellikle Avrupa ülkelerinde yaşanan koruyucu malzeme eksikliğinden kaynaklı sorunların yaşanmaması için, korucu malzemelerin (maske, tulum, önlük vb) envanteri çıkarılmış, planlaması yapılmıştır. Aylarca yetecek koruyucu malzeme stokumuz bulunmasına rağmen, pandemi seyrinin uzun soluklu mücadele gerektirmesinden ötürü hem üniversite içerisinde hem de hastanemiz terzihanesinde maske, koruyucu bariyer vb malzemeleri kendimiz üreterek ihtiyacın bir kısmını kendi imkânlarımızla karşıladık.

Gelebilecek vaka sayısı planlaması yapılarak toplam 28 yoğun bakım yatağı ve 80 adet tek kişilik izole hasta odası COVID-19 tanılı hastalar için hazırlanmıştır. Planlama çerçevesinde Üroloji, Nefroloji, Endokrin, Kardiyoloji, Beyin Cerrahi, Çocuk Cerrahi, Koroner Yoğun Bakım, Anestezi Yoğun Bakım ve Gün Hastanesi Ameliyathanesi taşınarak COVID -19 tanısı almış veya şüpheli hastaların tedavi göreceği tek kişilik izole odalar oluşturulmuştur. Gün Hastanesi girişinde sadece COVID’li hastalara hizmet verecek, şüpheli hastaların tetkik, tedavi ve numune alımının yapıldığı COVID polikliniği açılarak Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği algoritmalar doğrultusunda tanı ve teşhis işlemleri yapılmaya başlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı’nın genelgesiyle birlikte hasta ziyaretleri durdurulmuş, poliklinik ve acil servis girişlerinde oluşturulan alanlarda hasta ve yakınlarına tarama işlemleri (ateş ölçme, anamnez alma vb) yapıldıktan sonra kontrollü sağlık hizmeti verilmiştir.   Poliklinik hizmetleri normalleşme planının devreye girdiği döneme kadar hasta kabul sayısı minimuma indirilmiştir.

COVID şüphesi ve tanısı konulan çalışanlarımız için Kardiyoloji Servisi düzenlenerek, personellerimizin hizmetine sunulmuştur. COVID -19 tanılı hastalara hizmet veren bölümlerde çalışan personellerimiz için üniversitemizin öğrenci yurdu rahat edebilecekleri şekilde düzenlenmiştir. Hasta sayısı azaltılan veya geçici olarak kapatılan bölümlerde çalışan hemşire ve diğer personellerimiz farklı birimlerde rotasyona alınmıştır. Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile esnek çalışma modelinin uygulanabileceği idari birimlerde çalışan personellerimiz hizmeti aksatmayacak şekilde dönüşümlü olarak idari izne gönderilmiştir.

Hastanemiz, mesai saatleri dışında da hastane idaresi tarafından sürekli ziyaret edilmiş ve özellikle COVID-19 tanılı hastalara hizmet veren servis ve yoğun bakım çalışanlarına moral ve motivasyon aşılanmıştır. Cumhurbaşkanlığı tarafından normale dönüş planlamasına uygun şekilde ve Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği rehbere göre halen sağlık hizmetimiz devam etmektedir.

 

MUSTAFA KALKAN

GAÜN HASTANESİ BAŞMÜDÜRÜ