Hastanemizde COVID-19 Aşılama Süreci

Uzun, belirsiz ve umutsuz bir dönemin ardından “Aşı” tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ümitlerin yeniden canlanmasını sağladı. Dünya genelinde henüz çalışmaları süren birkaç aşı var. Bunlardan ancak birkaçı henüz kullanıma girdi.  Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun Çin Sinovac firmasının geliştirdiği koronavirüs aşısı CoronaVac'a acil kullanım onayı vermesi sonrası ülke genelinde aşılama başladı. Söz konusu olan aşı inaktive virüs aşısıdır. Sağlık Bakanlığı’nın başta aile sağlık merkezleri olmak üzere tüm hastanelerde aşı hizmeti verilmesi kararı ile birlikte biz de hastanemizde de COVID-19 aşı uygulaması için gerekli şartları sağladık. Hastanemizde COVID-19 aşısı uygulama alanı oluşturup gerekli malzemeyi, ekipmanı, aşıların korunması için gerekli şartları ve en önemlisi kayıttan aşı uygulamasına kadar gerekli görevli personel belirlendi. Aşı uygulaması Türkiye geneli ile eş zamanlı olarak hastanemizde de başladı. Aşının sağlanması ve uygulanması kadar önemli olan bir diğer konu ise aşı sonrası yan etki takibi ve yönetiminin sağlanabilmesidir. Bu amaçla hastanemizde “Aşı Sonrası Takip Ekibi“ belirlendi.

Hastalığa maruz kalma, hastalığı ağır geçirme ve bulaştırma riskleri ile hastalığın toplumsal yaşamın işleyişi üzerindeki olumsuz etkisi değerlendirilerek “COVID-19 aşısı uygulanacak gruplar” Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş olup bu gruplara sırasıyla uygulanması planlandı. Hastalar E-nabız uygulamasından aldıkları randevuya göre aşı uygulama birimine başvurabilmekteler. 13.01.2021 tarihi itibarı ile bu doğrultuda aşılama süreci başladı. Hastanemizde ilk 1 hafta içerisinde 2777 sağlık çalışanı (1. Aşama / A grubu) ivedilikle aşılandı ve hemen ardından Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği öncelik sınıflamasına göre “1. Aşama / B grubu” ile aşılamaya devam edildi.  22.02.2021 itibarı ile tüm Türkiye genelinde 7 milyonun üzerinde aşı uygulanmış olup bu sayı Gaziantep ili için 102.911’ dir.

COVID-19 aşısının uygulanması hastanemizde aşama aşama sürmeye devam edecek. Bu hastalıktan korunmanın en önemli yollarından biri aşıdır. “Normal” eski hayatlarımıza dönmek için aşı yaptırmamız çok önemli ve gerekli.

Ayşe Özlem METE

Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi