Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

Hastane Paratoneri Acil Servis


Gaziantep Üniversitesi Acil Servisi, 1998 yılından beri, acil sağlık hizmetleri vermekte olup, 12 Mayıs 2002 tarihinden sonra ise acil tıp uzmanları ve öğretim üyeleriyle, bilim dalı olarak resmen hizmet vermeye başlamıştır. Yaklaşık 3000 metrekare kapalı alanda, yılda yaklaşık 200 bin acil hastaya müdahale eden acil servis, modern makine ve teçhizata sahip olup, 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir. Bilim dalında 4 öğretim üyesi, 20 araştırma görevlisi ve yaklaşık 100 civarında yardımcı sağlık personeli bulunmaktadır. 
 

Acil servisimiz, hem bir okul, hem bir laboratuar hem de kaliteli acil sağlık hizmetleri veren bir sağlık tesisi konumundadır. Kendi öğrencilerimizin yanı sıra, şehrimizde sağlık eğitimi veren birçok eğitim kurumunun öğrencileri de burada staj görmektedir. Yine şehir dışında sağlık eğitimi alan birçok öğrenci, acil servisimizde gönüllü staj yapmaktadır. Böylece, hasta müdahalesinin yanı sıra, kanıta dayalı, bilimsel, uygulanabilir, hasta lehine ve bölgemizin şartlarına ve ihtiyaçlarına uygun bir hekimlik anlayışıyla, hekim, uzman ve yardımcı sağlık personelleri yetiştirmekteyiz.
  
Yalnız Gaziantep değil, civar şehirler ve hatta son yıllarda komşu ülkelerden gelen hastalara da hizmet veren acil servis, bölgede, Türkiye’nin referans bir merkezi olarak değerlendirilmektedir. Yörede sık görülen hastalıklar konusunda oldukça tecrübeli olan servis doktorları, kendilerinin geliştirdikleri yöntem ve yaklaşımlarla, birçok hastanın ölüm ve sakat kalmasına engel olmuştur. Örneğin, bağbozumu mevsimlerinde yılan ısırmalarında plazmaferez denilen kan değiştirme yöntemiyle birçok sakatlık önlenmiştir. Ayrıca yine bölgede sık karşılaşılan zehirlenme hastalarına, başarıyla müdahale edilmektedir. 
 

Kış aylarında, soba zehirlenmesi olduğu gibi, şehrin vazgeçilmezi olan mangal keyfi sonrasında, dumandan zehirlenmeler de (karbonmonoksit zehirlenmesi) sık görülmektedir. Bu hastalara, hiperbarik oksijen tedavisinin yanı sıra, alternatif olarak, erken dönemde yine kan değişimi tedavisi uygulanmakta ve ölümlerin önüne geçilmektedir. Bu tedavi yöntemi de, merkezimize mahsus ve yeni tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.
 

Yine şehrimizde son yıllarda oldukça sık görülmeye başlayan uyuşturucu kullanımına bağlı ağır klinik durumlara, özel tedavi yöntemleri kullanılarak müdahale edilmektedir.  
 

Acil hasta tedavisinin yanı sıra, kanser hastalarının damardan ve karın içi kemoterapi almaları için gerekli olan port kateter uygulaması da yıllardır servisimizde başarıyla yapılmaktadır. 
 

Son yıllarda, hastane idaresinin de destekleri ile “Psikolojik Destek Birimi” gibi yeni uygulamalar da servisimizde hizmete sunuldu. Bunlara ilave olarak, acil serviste, yeni başlayan bir uygulama da, her hastanın yanına konforlu bir koltuk koyarak en fazla bir refakatçi alınmasını sağlamak olmuştur. Böylece, hem hasta ve hasta yakınının konforu sağlanmış, hem de hasta yakınlarının dışarıdaki bekleme salonuna alınmasıyla, yeni bir güvenlik protokolü test edilmeye başlanmıştır.
 

Eğitim, Araştırma ve Uygulama ve acil sağlık hizmetini aynı anda yürüten acil servisimizde öğretim üyesinden stajyer doktorlarına; hemşiresinden hasta bakıcısına; güvenlik görevlilerinden sekreterlerine kadar bir fedakârlar ordusu canla başla çalışmaktadır. Hepsine sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Tüm hastalarımıza acil şifalar diler sağlıklı ve mutlu bir ömür dilerim.