Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

“HASTALARIMIZIN KONFORUNU VE TEDAVİ BAŞARILARINI EN ÜST DÜZEYE ÇIKARMAK İSTİYORUZ”


Bültenimize bu ay Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Aytaç konuk oldu.

 

Sigara ve alkolün baş-boyun kanserleri için en önemli risk faktörleri olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. İsmail Aytaç, “Anabilim dalı olarak olarak sadece Gaziantep’e değil, bölgeye ve komşu tüm illere hizmet vermekteyiz. Aktif üç polikliniğimiz ayrıca öğretim üyesi muayenelerimiz ile hastalar değerlendirilip, KBB alanı ile ilgili her türlü medikal ve cerrahi işlem geçekleştirilmektedir. Özellikle baş-boyun kanserleri, koklear implant (biyonik kulak) dâhil olmak üzere Otolojik cerrahiler için referans merkez olarak hizmet vermekteyiz. Haftada üç gün cerrahi işlemler yapılmakta olup ortalama ayda 250 ameliyat gerçekleştirmekteyiz” dedi.

 

Doç. Dr. İsmail Aytaç ile gerçekleştirdiğimiz röportajın geri kalanı…

 

 

Öncelikle kısaca kendinizden bahseder misiniz?

 

1985 yılında Gaziantep’te doğdum. İlkokulu Barbaros Hayrettin Paşa İlköğretim Okulunda, ortaokul ve liseyi ise Atatürk Lisesi’nde tamamladım. 2003 yılında Atatürk Üniversitesi Erzurum Tıp Fakültesi’ni kazandım. 2009 yılında ise mezun oldum. 2010-2015 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi Doktor olarak uzmanlık eğitimimi tamamladım. Mecburi hizmetimi Mardin’in Midyat ilçesinde tamamladıktan sonra Gaziantep’e dönerek önce özel bir hastanede sonra da Dr. Ersin Arslan Eğitim Araştırma Hastanesi’nde uzman doktor olarak çalıştım. 2018 yılının Mayıs ayında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışmaya başladım. 2022 yılı Nisan ayında ise doçent unvanı aldım.

 

Alanınızda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

 

Uzmanlık eğitimim sırasında tezimi danışman hocalarımın da önerisiyle özellikle tinnitus (çınlama) hastalığı üzerine yapmak istedim. Çınlama KBB hastalıkları içerisinde tedavisi en zor hastalıklardan birisidir. Halen standart bir tedavisi olmayan çınlamanın tedavisi üzerine hem makale hem de kitap bölümü yazarlıklarım mevcut ve halen çalışmalarım devam etmektedir.

 

Otoloji (Kulak hastalıkları) ve Rinoloji (Burun Hastalıkları) alanları da her zaman ilgimi çeken ve çalışma yaptığım alanlar olmuştur. Rinoplasti/Septorinoplasti (Burun estetik ve fonksiyonel cerrahisi), Otoskleroz (Kulak Kireçlenmesi), işitme kayıpları, rinosinüzitler, endoskopik cerrahi yaklaşımlar üzerine de bilimsel çalışmalarda bulundum.

 

Ayrıca genel KBB alanında tonsillektomi ve adenoidektomi (bademcik-geniz eti ameliyatları), lenf bezi hastalıkları, benign kitlesel oluşumlar ve maksillofasiyal (yüz kemik kırıkları) üzerine de yaptığım bilimsel çalışmalar mevcuttur.

 

GAÜN Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı kaç kişilik bir ekipten oluşuyor? GAÜN Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan bahseder misiniz?

 

Anabilim dalımızda iki profesör ve iki doçent olmak üzere dört öğretim üyesi mevcuttur. Kliniğimizde 16 araştırma görevlisi doktor, 3 teknisyen, 10 hemşire, 8 personel’in yanı sıra odyoloji ve vestibüler rehabilitasyon (işitme ve denge ünitesi) biriminde bir uzman odyolog ve dört odyometrist ile hizmet vermekteyiz.

 

GAÜN Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı olarak tanı, tedavi ve takip yaklaşımlarınız nelerdir?

 

Anabilim dalı olarak olarak sadece Gaziantep’e değil, bölgeye ve komşu tüm illere hizmet vermekteyiz. Aktif üç polikliniğimiz ayrıca öğretim üyesi muayenelerimiz ile hastalar değerlendirilip, KBB alanı ile ilgili her türlü medikal ve cerrahi işlem geçekleştirilmektedir. Özellikle baş-boyun kanserleri, koklear implant (biyonik kulak) dâhil olmak üzere Otolojik cerrahiler için referans merkez olarak hizmet vermekteyiz. Haftada üç gün cerrahi işlemler yapılmakta olup ortalama ayda 250 ameliyat gerçekleştirmekteyiz.

 

Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı hangi hastalıklarda ve alanlarda hizmet veriyor? KBB alanında en sık görülen hastalıklar nelerdir?

 

Doğumsal ya da sonradan kazanılan işitme kayıpları, dış ve orta kulak enfeksiyonları, sinüzitler-alerjik rinitler, burun kitle ameliyatları, gözyaşı kanalı ameliyatları, baş-boyun iyi huylu kitleleri ve kanserleri, bademcik-geniz eti ameliyatları, estetik burun ve kulak cerrahileri ve yüz plastik cerrahi işlemleri gerçekleştirilmektedir.

 

Bölge hastanesi olmamız sebebiyle kliniğimizde bahsi geçen tüm hastalıklara ait başvurular sık gözlenmekte olup medikal ya da cerrahi tedavileri gerçekleştirilmektedir.

 

Kulak Burun ve Boğaz Hastalıklarını tetikleyen unsurlar nelerdir?

 

Özellikle tütün ve alkol kullanımına ayrı bir başlık açmak gerekir. Sigara başta olmak üzere bu iki etken baş-boyun kanserleri için en önemli risk faktörleridir. Alkol kullanımı, bazı kimyasal bileşenlerle uzun süreli temas öyküsü, ağız hijyeninin bozuk olması, radyasyona maruziyet ve viral sebepler (EBV, HPV vb.) baş-boyun kanserlerine yol açan diğer faktörlerdir.

 

KBB enfeksiyonlarına yol açan sebepler ise viral sebepler başta olmak üzere; bakteriler ve mantar enfeksiyonları sayılabilmektedir. İmmün sistemi baskılanmış, daha önce ameliyat öyküsü ve kronik hastalığı olan hastalarda bu risk daha da artmaktadır.

 

Kulak Burun Hastalıkları ileri teknolojiye sahip cerrahi teknik kullanılan bir dal.  KBB’nin bu yönünden bahseder misiniz?

 

KBB alanında endoskop ve mikroskop kullanımı birçok hastalığın tedavisinde uygulanmakta ve gittikçe ameliyatlarda kullanımı artmaktadır. Lazer kullanımı da yine KBB hastalıkları için birçok alanda kullanılabilmektedir. Ayrıca burun estetiği ameliyatlarında da yardımcı aletlerin kullanımı (tur ve piezo kullanımı gibi) giderek yaygınlaşmaktadır. Kliniğimizde de bu tür teknolojik aletler kullanılmaktadır.

 

Unutamadığınız bir anınız, ilginç vakalarınız oldu mu?

 

Kıdemli asistan doktor iken, solunum sıkıntısı olan ve entübe edilemeyen bir hasta için acil olarak çağrıldığımızda, intörn doktor arkadaşımızla koşarak hastanın yanına gittik. Hastanın oksijen değeri “sıfır” a düşmüştü. Acilen trakeotomi (boğazı delerek hava yolu sağlama) işlemini yapıp hastanın oksijen değerini tekrar yükselttik. Hasta solunumu tekrar sağladığında, intörn doktor arkadaşa ‘malzemeleri topla işler bizi bekler’ deyince; “Hayatımda gördüğüm en havalı işi yaptık, acil müdahale ile hastayı kurtardık! Bu işten sayılmıyor mu?” demişti. Doktor arkadaşın sayesinde, yoğunluk nedeniyle fark edemediğimiz bu ulvi işin haklı gururunu o an yaşama imkânımız olmuştu????

 

İleriye yönelik projeleriniz var mı?

 

Daha önce de bahsettiğimiz gibi KBB teknolojik aletlerin üst düzeyde kullanıldığı cerrahi bölümlerden birisidir. Bizde halihazırda çok yoğun şekilde hizmet veren kliniğimizde; daha ileri teknolojik aletler ile kesi yapılmadan gerçekleştirilen ameliyat sayı ve çeşitlerini arttırmak, robotik cerrahilere geçişi sağlamak, ekibimizi güçlendirerek daha spesifik alanlarda çalışmak, hastalarımızın konforu ve tedavi başarılarını en üst düzeye çıkarmak gibi düşüncelerimiz, projelerimiz ve hayallerimiz mevcuttur.

 

Röportaj/Fotoğraf: Elif EMİROĞLU SÖNMEZ