Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

HASTA TAŞIMA BİRİMİ


Hastanemiz bünyesinde hizmet veren Hasta Taşıma birimimiz kurulduğu günden bu yana işleyişine başarıyla devam etmektedir.

Hasta taşıma biriminin kurulmasını sağlayan GAÜN Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cuma Yıldırım, “2005 yılında Başhekim Yardımcısıyken Gaziantep Üniversitesi’nin o dönem rektörü olan Sayın Prof. Dr. Erhan Ekinci hastane içi hasta taşımada problemler olduğunu söyleyerek bu konuda çalışmalar yapmamızı istedi. Bunun üzerine konuyla ilgili literatürleri, makaleleri taradık. Yurt içinde hiçbir kaynak yoktu. Yurt dışında da elle tutulur bir şey yoktu. Hal böyle olunca; biz bir şey geliştirelim dedik ve bir sistem geliştirdik. Bu sistemle; hastane içerisinde istasyonlar kurduk. Bu istasyonlarda elemanlar istihdam edip, oralara sedyeler yerleştirdik. Hastane içerisinde ambulans çalışma sistemine benzer bir taşıma ekibi oluşturduk. Çalışan personellerimize ilk yardım, temel yaşam desteği uygulamaları, hasta taşıma v.b. eğitimler verdik. Güzel bir sistem oluşturduk. Bu oluşturduğumuz sistemi bir yayın haline getirdik. Yayınımız 2006 yılında İstanbul’da askeri müzedeki bir kongrede en iyi proje ödülü seçildi. Sonrasında ise sistemimiz Türkiye’de de yayılmaya başladı. Hastanelerde, hastane içerisine profesyonel ekipler oluşturulmaya başlandı. Bu vesileyle birçok yere örnek olduk” ifadelerine yer veriyor.

 

Hasta Taşıma Birimi’nin işleyişi nedir?

 

Bu birimde güler yüzlü hizmet anlayışı benimsenerek hasta ve hasta yakınlarına profesyonel hizmet verilmektedir.

Bu birimin kurucusu GAÜN Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cuma Yıldırım, Sorumlusu ise Hastane Müdür Yardımcısı Suat Uçan’dır.

8 personelin hizmet verdiği bu birimde hastanemize başvuran; refakatçisi olmayan mağdur vatandaşlara refakat edilmekte, hastanın tetkik ve tedavisi amacıyla bir klinikten diğerine, ameliyathaneye, başka birimlere transferi güvenli bir şekilde sağlanmaktadır. Yüzün üzerinde tekerlekli sandalye sayısı ile hizmet veren birimimizde,  aynı zamanda Onkoloji Hastanesi’nde tedavi gören hastalarımız da karşılanmakta, buradaki tanı ve tedavi hizmetleri sırasında onlara eşlik edilmektedir.

Hastanın kısa sürede başka birimlere nakli için personel tarafından “Hasta Taşıma Asansörü” ile asansör hizmetinin de sağlandığı birimde ihtiyaç sahibi hastalara tekerlekli sandalye ve sedye hizmeti sunulmaktadır.

 

Hastaların dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir?

 

Ancak hasta taşıma birimi kontrolünde bulunan tekerlekli sandalyelerin hasta ve hasta yakınları tarafından kullanılması konusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur.  İhtiyaç sahibi hasta; tekerlekli sandalye hizmeti almak istiyorsa hastanın ya da yakının tekerlekli sandalye karşılığında kimliğini hasta taşıma birimi personeline bırakması gerekmektedir. Hasta ve hasta yakınları hastaneden ayrılırken tekerlekli sandalyeyi birime teslim ederek, kimliklerini tekrar alabilmektedirler. Bu uygulamayı yapmamızdaki amaç kötü niyetli kimselerin önüne geçebilmektir. Bilinmelidir ki ihtiyaç durumunun dışında tekerlekli sandalyelerin kullanılıyor olması da ihtiyaç sahibi bir hastanın mağduriyetine sebep vermektedir. Hastanemize başvuran hastalarımızdan bu konuda hassasiyet göstermelerini istemekteyiz. Biz bu işleyişimizle tekerlekli sandalyelerin bir yerde toplanmasını sağlamakta ve gerçekten ihtiyaç duyan hastaların tekerlekli sandalye bulmaları konusunda sıkıntı yaşamasının önüne geçmekteyiz.

Hastaların hak ve mahremiyetlerini profesyonellik ve gizlilik çerçevesinde koruyarak işleyiş gösteren birimimiz; hasta ve hasta yakınlarının gösterdiği hassasiyetle daha iyi hizmet vermeyi hedeflemektedir.