GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ İÇ HASTALIKLARI YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ

Gaziantep Üniversitesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi’nde (YBÜ) 1 doktor öğretim üyesi, 5 iç hastalıkları asistanı, 2 rotasyoner asistan, 28 staff hemşire, 1 sorumlu hemşire, 15 yardımcı sağlık personeli, 1 tıbbi sekreter ve 1 fizyoterapist olmak üzere 55 kişilik bir ekip ile hizmet vermekteyiz. Yoğun bakım ünitemiz üçüncü basamak olup 16 yataklıdır. Yoğun bakım odalarımız izole odalar şeklindedir. İç hastalıkları asistanlarımız üç ay boyunca yoğun bakımda gündüz/gece aktif olarak çalışmakta ve 3. aydan sonra da 8 ay boyunca nöbetlerini yoğun bakım ünitesinde tutmaktadırlar. Asistanlarımıza teorik eğitim yanında girişimsel işlemlerin, kullanılan cihazların eğitimi de verilmektedir. Gün içi minimum 2 kez hasta başı viziti yapılmaktadır. Hastaların yoğun bakım ünitesine kabulü, yatışı, servise çıkışı ve tedavisi ile ilgili kararlar Dr. Öğr. Üyesi Gülseren Elay tarafından verilmektedir. Ünitemizde kovid hastaları tedavi edildiği gibi, mevcut tüm alt hastalıkların da tedavisi yapılmaktadır. Tedaviler güncel kılavuzlar takip edilerek yürütülmektedir. Hastaların takibi Society of Critical Care Medicine(SCCM), The European Society of Intensive Care Medicine (ESICM) tarafından yayınlanan cheklistler, protokoller ve algoritmalar temel alınarak yürütülmektedir. Ünitemizde her iki hastaya bir hemşire bakmaktadır. Hemşirelerimizin büyük bir kısmı 10 yılın üzerinde deneyimi olan hemşirelerdir. Sabah vizitte tespit edilen hastalara ünitemizde çalışan fizyoterapist tarafından fizyoterapi uygulanmaktadır. İleri hemodinamik izlem gerektiren hastalar için için termodilüsyon cihazını kullanmaktayız. Ünitemizde 3 adet hemodiyafiltrasyon cihazımız mevcuttur. Şoktaki hastalarımıza sürekli diyaliz uygulama kararı verdiğimizde, hastamızı bekletmeden günün her saatinde diyalize alabilmekteyiz. Sitokin fırtınası tespit ettiğimiz çoklu organ yetmezliği Covid- 19 hastalarımızda, sitokin adsobsiyon kolon uygulaması da yapmaktayız. Gerekli olması halinde hastanemiz Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nın desteği ile Ekstrakorporal membran oksijenizasyonu (ECMO) uygulaması yapılmaktadır. Ünitemizde herhangi bir yoğun bakım hastası için yapılması gereken tüm işlemler yapılabilmektedir. Yatak sayımız kısıtlı olduğu için hasta kabulünde öncelik kabul sistemini uygulamaktayız. Bu nedenle genelde ünitemize durumu oldukça ağır hastalar kabul edilmektedir. Bu derece ağır hastaların düzelebilme ihtimali bizi motive etmektedir. Bu motivasyon nedeni ile ünitemizde mesai kavramı yoktur. İşimiz ne zaman biterse o zaman çıkarız. Yoğun bakım ekibi geniş bir ailedir. Hepimiz birbirimize her konuda destek oluyoruz. Bu nedenle ünitemizde her zaman huzur hâkimdir.