Gaziantep Üniversitesi Hastanesi Acil Durum ve Afet Yönetim Birimi

Acil Durum ve Afet Yönetimi Birimi, Hastane Afet Planı’nı (HAP) oluşturmak, olası acil durum ve afetlere karşı hastanemizin hazırlıklı olmasını sağlamak ve çalışanlarımızda afet bilinci oluşturmak amacıyla kurulmuştur.

Acil Durum ve Afet Yönetim Birimi;

Afet öncesinde eğitim, bilinçlendirme, kayıp azaltma ve proje geliştirme gibi faaliyetlerde bulunur.

Acil durum ve afetlerde kurum içi ve kurum dışı koordinasyonu sağlar.

Hazırlamış olduğu Hastane Afet Planı’nı (HAP) her yılın ilk ayı güncelleyerek İl Sağlık Müdürlüğü’nün onayına sunar. Gerekli onaylar alındıktan sonra afet planını yazılı doküman haline getirir.

Hastane Afet Planı’nın amacı; yangın, deprem, sel baskını, Sabotaj, KBRN vb. acil durum ve afetlerde yönetimin ve personelin süratli ve doğru karar almasını sağlayarak, can ve mal güvenliğini koruyacak acil müdahale ekiplerinin faaliyetlerinin organize edilmesini sağlamaktır.

Kurumda bulunan tüm yangın söndürücü cihazların alım, dolum ve bakım işlemlerini yapar, takip ve denetimini sağlar.

Hastane acil durum krokilerinin hazırlanmasını ve güncel tutulmasını sağlar.

Hastane acil durum kodlarının tatbikatlarını yapar.

Yılda en az 1 defa olmak üzere Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Kalite Standartları gereği; kurum çalışanlarına “Temel Afet Bilinci ve Yangın Söndürücüleri İle Hortumların Kullanımı” hakkında eğitimler verir.

Gerektiğinde Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, AFAD, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı ile acil durum ve afetlere yönelik eğitimlerin hastanemizde verilmesi için yazışmaları yaparak eğitimleri organize ederek eğitimlerin yapılmasını sağlar.

Hastane Afet Planı çerçevesinde paydaş kurumlarımız olan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı, UMKE, AFAD, Emniyet Müdürlüğü ile irtibata geçerek Üniversitemiz Rektörlük Makamı ile Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı ekiplerinin gözetiminde hastanemiz masa başı ve saha tatbikatlarının gerçekleştirilmesini sağlar.

Tesis güvenliği ile ilgili alanına yönelik hastane içinde, çevresinde ve çatılarda belli aralıklarla bina turları düzenleyip gerektiğinde tespit edilen uygunsuzluklar için Düzeltici-Önleyici Faaliyet (DÖF) başlatır ve en kısa sürede giderilmesini sağlar.

Afetleri durduramayız ancak tedbir almak elimizde, herkese afetsiz günler dileğiyle…