Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ (GAÜN) HASTANESİ ALGOLOJİ BİLİM DALI


Algoloji; toplumda çözümü bulunamayan, baş edilemeyen ve sebebi bilinmeyen ağrıların tedavisi ile ilgilenen tıp alanıdır. Medikal tedavi olarak tanımladığımız ilaç tedavisinden girişimsel tedaviye kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Günümüzde ilaç sektöründeki gelişmelerle üretilen ilaçlar hastaların ağrılarının tedavisinde önemli rol üstlenirken; klasik ilaç tedavisi ile ağrıları dindirilemeyen hastaların tedavileri “algolog” yani bu konuda özel eğitim almış olan “ağrı doktoru” tarafından yapılmaktadır. Algoloji uzmanı farklı türlerdeki ağrıyı değerlendirmek, tanı koymak ve tedavi etmek için anesteziyoloji, nöroloji ya da fizik tedavi uzmanlığı üzerine algoloji yan dal uzmanlık eğitimi almış hekimlerdir.

 

Algolojinin en önemli fonksiyonu diğer tıp dallarının uğraştığı ağrılarla ilgili olarak da bir koordinasyon kurmak, hastanın boşu boşuna vakit kaybetmesini engelleyerek doğru zamanda, doğru bilim dalında görülmesini sağlamaktır. Böylelikle ağrılı hasta nöroloji, beyin cerrahisi, ortopedi ya da ilgili dala yönlendirilebilmekte ve bunun sonucunda zaman kaybına ve maddi kayba uğramadan tedavi edilebilmektedir.

 

Başta ağızdan alınan ilaçlar olmak üzere sinir iletimini durduracak birçok farklı girişimsel yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerden birisi siniri tahrip ederek sinir iletimini durduran kimyasal ilaçlar ve ısı üreterek sinir iletisini durduran radyofrekans (RFT) yöntemidir. Bunun yanında ağrı için girişimsel tedavilerde kullanılan geçici ve kalıcı olarak sinir iletimini bloke eden ve /veya ağrıyı ortadan kaldıran birçok ilaç ve yöntem mevcuttur. Lokal anestezikler, steroidler, ozon, PRP vb. bunlara örnek olarak verilebilir.

 

Söz konusu bu yöntemler mutlaka deneyimli ellerde algoloji uzmanları tarafından röntgen cihazı (floroskopi), ultrason, bilgisayarlı tomografi veya MR gibi görüntüleme yöntemleri eşliğinde kemikler, sinirler ve çevre dokular görülerek yapılmalıdır.

 

Algolojinin tedavi ettiği hasta gruplarında kansere bağlı ağrılarla birlikte kanser dışı ağrılar da oldukça geniş yer tutar. Algolojinin tanı ve tedavisini yaptığı başlıca ağrıları şöyle sıralamak mümkündür:

 

  • Kanser ağrıları( kür sağlanamayan kanser hastalarının ağrıları da medikal tedaviler ve girişimsel işlemlerle tedavi edilebilir), nevraljiler (trigeminal nevralji, oksipital nevralji vb.), baş ve yüz ağrıları, omuz eklemi ve ekleme bağlı kasların yırtılması zedelenmesi ile ortaya çıkan ağrılar, kas iskelet sistemine veya kireçlemeye bağlı ağrılar ,sırt ağrıları ,bel fıtığına bağlı ağrılar,boyun fıtığına bağlı ağrılar, bacak ağrıları, omurga darlığına veya omurga kireçlenmesine bağlı ağrılar, eklem ağrıları, fibromiyaljiye bağlı ağrılar, zonaya bağlı ağrılar, göğüs ağrıları, nöropatik ağrılar vs.

 

Kliniğimiz 2000 yılında Algoloji Ünitesi olarak kurulmuş olup 2007 yılından bu yana da bilim dalı olarak bölgeye hizmet vermektedir. Kliniğimizde Algoloji Bilim Dalı’na bağlı polikliniğimiz, monitorize hasta takip odalarımız ve günübirlik ameliyathane odamızda Prof. Dr. Lütfiye Pirbudak ve Prof. Dr. Mehmet Cesur tarafından hastaların muayene tetkik/tedavi işlemleri yapılmaktadır. Yılda 6 binden fazla hastaya poliklinik hizmeti verilmektedir.

 

Beş yüzün üzerinde ise girişimsel işlem yapılmaktadır. Hastalara tetik nokta enjeksiyonu, radyofrekans, gangliyon blokajları, epidural ve spinal enjeksiyonlar, PRP tedavisi, periferik sinir blokları, port açılması işlemleri yapılmaktadır. Tedavi uygulamalarıyla ilgili hasta ve hasta yakınlarına gerekli bilgilendirilme yapılmakta ve hastalar tedavi süresince yakından takip edilmektedir.