GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK HASTANESİ ÇOCUK YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ

Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi, Gaziantep Üniversitesi Çocuk Hastanesi binasının zemin katındaki yeni alanında sağlık ve eğitim hizmeti vermeye devam etmektedir. Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’nde 1 ay ile 18 yaş arasındaki kritik takip ve bakım gerektiren medikal ya da cerrahi çocuk hastalar yatırılmaktadır. Çocuk yan dallarının ve diğer birimlerin desteği ile yoğun bakım gerektiren çocuk hastaların tüm tedavi yaklaşımları günün gerekliliklerini karşılayacak düzeyde yapılmaktadır.

Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi, kapalı sistem olarak dizayn edilmiş olup içerisinde; depolar, kirli ve temiz odalar, atık odaları, yönetici odaları, mutfak,  sekreter odası, aile görüşme odası, laboratuvar, eğitim odası, doktor odaları, giyinme odaları ve toplantı odası bulunmaktadır. Ünite 27 yataklı olup bu yataklardan 3’ü izolasyon odası olarak yapılmıştır. İzole odalar tek yataklı, diğer odalar ise iki hasta yatağı alacak şekilde düzenlenmiştir. Tüm yataklar üçüncü seviye çocuk yoğun bakım yatağı olarak tanımlanmıştır.

Ünitede her yatak için invaziv takibe uygun monitör, ventilatör ve merkezi monitörizasyon sistemi bulunmaktadır. Ek olarak non-invaziv devamlı serebral/visseral oksijenizasyon (NIRS) ve serebral EEG/Sedasyon takibi yapılabilmektedir. Konvansiyonel ventilatörlerin yanı sıra, ağır solunum yetmezlikli hastalarda kullanılmak üzere Yüksek Akımlı Ossilatuar Ventilatörler (HFOV) de bulunmaktadır. Diyaliz ve/veya hemofiltrasyon gerektiren hastalar için Devamlı Renal Replasman (CRRT) Tedavisi, soğutularak tedavi yapılması gereken hastalar için Hipotermi Tedavisi, gerekli endikasyonlarda Plazma Filtrasyon Tedavileri, ünite içerisinde hasta başında yapılabilmektedir.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları araştırma görevlileri, yandal araştırma görevlileri, tıp fakültesi 4. 6. sınıf ve hemşirelik öğrencileri; eğitimli ve deneyimli bir ekipten çocuk yoğun bakımı konularında teorik ve pratik eğitim almaktadır.

Çocuk Yoğun Bakımı Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Boşnak ve çocuk sağlığı-hastalıkları araştırma görevlileri, tecrübeli hemşireleri, personelleri ile birlikte; modern dizaynı, yüksek yatak kapasitesi, ileri düzey tedavi imkânları ve eğitim faaliyetleri ile Gaziantep Üniversitesi Çocuk Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi, ülkemizin önemli çocuk yoğun bakım üniteleri arasındaki yerini almıştır.