Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

GAÜN ORGAN NAKLİ EKİBİ İLKLERE İMZA ATIYOR


Çalışmalarıyla adından sıklıkla söz ettiren Gaziantep Üniversitesi(GAÜN) Organ Nakli ekibi başarılarına hız kesmeden devam ediyor.

Türkiye’de ilk olma konusunda farklı çalışmalara imza atan ekip, yakın zamanda hizmete girecek olan GAÜN Böbrek Nakli Hastanesi’yle yine bir ilke öncülük ederek sağlık sektörüne yeni bir ivme kazandırmayı hedefliyor.

Bültenimizin bu ayki sayısında GAÜN Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sacid Çoban ile bu başarılı ekipten, çalışmalardan ve gelecek hedeflerinden konuştuk.

Prof. Dr. Sacid Çoban, “ Türkiye’de ve Gaziantep’te ilk ve tek olmak üzere; 50 yatak kapasiteli, 3 tane ameliyathanesi, 6 yataklı yoğun bakımı olan Böbrek Nakli Hastanesi’nin açılışını çok yakında yapmış olacağız. Ülkemizde bu anlamda bir hastane bulunmamaktadır. Gaziantep Üniversitesi bünyesinde açılan bu hastanemiz ilk ve tek olacaktır. Tek kişilik hasta odalarıyla, konforuyla başta bölgede nakil ihtiyacı olan hastalarımız olmak üzere ülkemizin geneline ve yurt dışından gelen hastalara da hitap edecek özel bir hastane olacaktır” dedi.

Prof. Dr. Sacid Çoban ile gerçekleştirdiğimiz o röportaj…

 

Bölgede en çok organ nakli gerçekleştiren ekip olarak anılıyorsunuz. Bu başarıyı neye borçlusunuz?

“İşimiz böbrek nakli, gücümüz ekibimiz” sloganı ile çalışmaktayız. Organ nakli bir bölüm veya bir kişi tarafından yapılan bir işlem değildir. Başarının ön planında görünen kişilerle birlikte arka planda da çok değerli ve deneyimli kişiler, büyük bir ekip bulunmaktadır. Her hasta için konseylerimiz yapılmakta ve bu konseylere birçok bölümden tecrübeli hocalarımız katılmaktadır.  Böbrek naklinde Cerrahi ve Nefroloji en önemli iki bölümdür.  Cerrahi alanda Prof. Dr. Fahrettin Yıldız ve Dr. Öğr. Üyesi Aziz Bulut ile birlikte çalışmaktayız. Erişkin Nefroloji alanında ise Prof. Dr. Celalettin Usalan, Prof. Dr. Özlem Usalan ve Doç. Dr. Fatih Erdur bulunmaktadır. Çocuk Nefrolojisi konusunda ki hocalarımız hakkında ayrıca bilgi vereceğim.  

 

Karaciğer naklinin yanı sıra özellikle böbrek naklinde de öne çıkan çalışmalarınız var. Son zamanlarda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

2010 yılından beri aktif olarak karaciğer ve böbrek nakli yapmaktayız. Son zamanlarda bölgemizde artan ihtiyaç ile beraber ağırlıklı olarak böbrek nakline yoğunlaştık. Şu anda yıllık 100 böbrek nakli olmak üzere haftanın üç günü böbrek nakli yapmaktayız ve talebin artması ile haftanın her günü böbrek nakli yapabilecek durumdayız. Pandemi koşullarına göre hazırlanmış ameliyathanemizle hali hazırda hizmet veriyoruz.

 

Yakın zamanda GAÜN bünyesinde Böbrek Nakli Hastanesi hizmete girecek.  Bu hastaneden bahsedebilir misiniz? Kaç kişilik bir ekiple çalışılacak?

Türk Nefroloji Derneği’nin; Türkiye’nin genelini kapsayarak yapmış olduğu çalışmada, böbrek hastalarının en çok Marmara ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görüldüğü tespit edilmiştir. Dolayısıyla Gaziantep böbrek hastalarının en çok olduğu bölgede bulunmaktadır. Merkezimizde haftada ortalama 3 böbrek nakli ile yıllık 100 civarında böbrek nakli yapılmaktadır. Merkezimizde talebin artması ile beraber her gün böbrek nakli yapılabilen özel nakil ameliyat salonlarımız mevcuttur. Çalışmalarımıza devam ederken talebin iki katına çıkması ve Türkiye’de bulunan hastaların yanında yurtdışı hastalardan da talep olması nedeniyle böbrek nakli hastanesi fikri ortaya çıkmış oldu.

Türkiye’de ve Gaziantep’te ilk ve tek olmak üzere; 50 yatak kapasiteli, 3 tane ameliyathanesi, 6 yataklı yoğun bakımı olan Böbrek Nakli Hastanesi’nin açılışını çok yakında yapmış olacağız.

Ülkemizde bu anlamda bir hastane bulunmamaktadır. Gaziantep Üniversitesi bünyesinde açılan bu hastanemiz ilk ve tek olacaktır. Tek kişilik hasta odalarıyla, konforuyla başta bölgede nakil ihtiyacı olan hastalarımız olmak üzere ülkemizin geneline ve yurt dışından gelen hastalara da hitap edecek özel bir hastane olacaktır.

 

Gaziantep’te çocuk böbrek nakli yapan tek merkezsiniz. Bundan da bahsedebilir misiniz?

Gaziantep Üniversitesi’ni farklı kılan bir nokta da çocuk böbrek nakli yapan tek hastane olmamızdır. Bunun nedeni ise Güneydoğu Anadolu’da tek çocuk transplant nefroloğunun Gaziantep Üniversitesi’nde bulunmasıdır.

Prof. Dr. Ayşe Balat, Prof. Dr. Mithat Büyükçelik, Doç. Dr. Beltinge Kılıç ve Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Kara ekibi tarafından çocuk nefrolojisi alanında bölgeye çok ciddi hizmetler verilmektedir. Böbrek naklinde en önemli şeylerden biri çocuk böbrek nakli yapmaktır. Çocuklarda damarlar biraz daha küçüktür, yapılar incedir. Dolayısıyla daha fazla gayret ve çalışma gerektirir. Gaziantep Üniversitesi’nde bu noktada çok iyi bir ekip bulunmaktadır. Tabii ki erişkin ve çocuklarda bu ameliyatların başarılı şekilde yapılabilmesi için en önemli bölümlerden biri de anestezidir. Anestezi bölümünde de yine ciddi deneyimleri olan öğretim üyelerimiz çalışmaktadır.

 

GAÜN Organ Nakli Merkezi’nde bugüne kadar kaç organ nakli yapıldı? Yılda kaç nakil gerçekleştiriyorsunuz?

Merkezimizde şimdiye kadar 500 den fazla organ nakli yapılmıştır. Özellikle son yıllarda nakillerimiz artış göstermiştir. 2019 yılında yaklaşık 100 nakil, 2020 yılında COVID-19 pandemisine rağmen yaklaşık 70 nakil yapılmıştır. İçinde bulunduğumuz 2021 yılında ise şu ana kadar 91 böbrek nakli yaptık ve artan sayılar ile beraber bu seneyi 100’den fazla nakil ile tamamlayacağımızı düşünüyoruz. 2021 yılı bitiminde sayılarımızı net olarak paylaşabiliriz.

Merkezimiz sadece ülkemizdeki hastalar için değil başka ülkelerdeki hastalar için de şifa dağıtacaktır. Böbrek hastalıkları ve özellikle de böbrek nakli konusunda haklı bir üne sahip olan GAÜN Tıp Fakültesi Hastanesi, şu ana kadar 70’in üzerinde yabancı uyruklu hastaya nakil gerçekleştirmiştir. Bu 70 hastanın tamamı nakil için yurt dışından ülkemize gelerek şifayı Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bulan hastalardır. Bu sayının içine Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu hastalar dâhil değildir. Böbrek Nakli Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte bu sayının her geçen gün katlanarak artacağına kesin gözüyle bakılmaktadır. Böylece bu hastane ülkemizin sağlık politikaları çerçevesinde daha fazla sağlık turizmi hastasının da şifa bulmasına vesile olabilecektir.

 

GAÜN Hastanesi organ nakli ekibini farklı kılan nedir?

GAÜN Tıp Fakültesi bünyesinde bulunan Doku Tiplendirme Laboratuvarı bölgede tekdir ve bu durum Böbrek Nakil Merkezimiz için çok büyük avantajdır.

Bizim en büyük avantajlarımızdan biri; çok büyük, uyumlu ve deneyimli bir ekibimizin olmasıdır. Bir diğeri ise; geçen yıllar, artan vaka sayıları ile beraber tecrübemizdir diyebilirim.

 

Organ bağışının önemine değinebilir misiniz?

Organ ve doku nakli tedavisi; sadece nakil ile mümkün olan organları hasar görmüş hastalara umut ışığı olmaktadır. Organ nakilleri tüm dünyada canlıdan veya kadavradan yapılmaktadır. Dünyada çoğunlukla organ nakilleri kadavradan yapılmakta iken ülkemizde maalesef organ bağışının az olmasından dolayı daha çok canlıdan nakiller yapılmaktadır. Unutmayalım bağışlanan her organ bir kişiyi yaşama yeniden bağışlayacaktır. Yaşayan herkes aynı zamanda bir hasta adayıdır.

Organ bağışı ile ölümden sonra organlarımız başka hayatlarda yaşamaya devam edecek ve başkalarının da mutluluk sebebi olacaktır. Herkesi organ bağışı yapmaya davet ediyoruz. Başkalarına umut olalım…

Böbrek nakli okulu, akademisi gibi çalışmalarınız da söz konusu. Bu okulda ve akademi de neler yapılıyor?

Böbrek nakli, böbrek yetmezliğinin en etkili tedavi yöntemidir. Bölgemizde ikamet eden yıllık 600 civarında hasta böbrek nakli olmaktadır. Böbrek nakli cerrahi işlemle sona eren bir süreç olmayıp naklin ardından gelen süreç ve özellikle ilaç kullanım takibi çok daha önemlidir. Bu aşamalarda bir aksaklık olduğunda nakil edilen böbrek kaybedilebilir. Bu durumda maalesef bütün emekler boşa gidebiliyor. İşte biz ‘Hasta Akademisi’ dediğimiz sistem ile nakil hastalarımızı ameliyattan önce başlamak üzere eğitiyoruz. Sağlıklı yaşamın konforuna dönebilmesi ve bu konforu sürdürebilmesi için gerekli her türlü bilgiyi, hizmeti ve desteği hastalarımıza bu akademide sunuyoruz.

Akademi faaliyetlerimiz Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak devam etmekte olup ayrıca 3 dilde de internet sitelerimiz mevcuttur.

 

İleriye yönelik beklentileriniz, hedefleriniz nelerdir?

Biz böbrek nakil hastalarımıza, bölgemizin insanına sahip çıkmak ve bir güven merkezi olmak isteğiyle Böbrek Nakil Hastanesi projesine başladık. Projemiz birkaç ay içinde tamamlanacak. Şu anda da bu bilgileri vermenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Ayrıca geliştirmekte olduğumuz ve dünyada ilk olan interaktif yazılımlarımızla hastalarımızı takip edebileceğiz. Hastanın ilacını alıp almadığını, değerlerinin ne durumda olduğunu düzenli olarak sistemlerimize bağlı ekranlardan, yazılımımız sayesinde takip ediyor, olumsuz bir durumda anında hastaya bilgi verip gerekli tedbir ve müdahalelerin yapılmasını sağlıyor olacağız. Yakın zamanda hasta takip aplikasyonumuzu da sizlere tanıtmanın heyecanı ve mutluluğu içindeyiz.

Röportaj: Elif EMİROĞLU SÖNMEZ