Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

GAÜN HASTANESİ MERKEZ LABORATUVARI


Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Merkez Laboratuvarı yapısında yer alan Tıbbi Biyokimya Laboratuvarımız; 1987 yılından bu yana Gaziantep ve çevresinde yaşayan  insanların gereksinim ve beklentilerine uygun, etkin ve verimli bir sağlık hizmeti sunmaktadır. Aynı zamanda tıpta uzmanlık eğitimi veren, çağdaş, fiziksel olanaklara sahip öncü bir laboratuvardır. Çalışma prensibini ‘’İnsana Fayda’’ eksenli kuran laboratuvarımız; kadrosunda yer alan öğretim üyeleri, tıpta uzmanlık öğrencileri, uzman teknisyen ve teknikerleri ile laboratuvar hizmetleri sunmaktadır. İşleyişini uluslararası hizmet kalite standartlarını temel alarak, bilimsel araştırmalar ışığında, etik kurallara uygun, profesyonellik ve ekip ruhu içinde, etkin, verimli, kaliteli, güvenilir, kolay ulaşılabilir bir anlayışla yürütmektedir.

Biyokimya birimimizde; 7 öğretim üyesi ve 8 tıpta uzmanlık öğrencimiz bulunmaktadır. Tıpta uzmanlık öğrencilerimize hem teorik hem pratik eğitimin yanı sıra rutin seminerler ile temel biyokimya ve klinik biyokimya alanlarında bilimsel ve güncel yaklaşımlar içeren eğitim programı sunulmaktadır.  Doktora ve yüksek lisans öğrencilerimiz de bu programa dâhil edilmektedir.

Öğretim üyelerimiz rutin laboratuvar hizmetlerinin yanı sıra;  klinisyenlere laboratuvar konsültasyon görevini de yerine getirmektedir. Öğretim üyelerimiz eğitim faaliyetlerinin yanı sıra yoğun bir şekilde bilimsel çalışmalar yapmaktadır. Anabilim dalımızdaki araştırma laboratuvarlarının alt yapıları oldukça gelişmiş olup bu çalışmaları yapabilecek imkânlara sahiptir. Laboratuvarımız diğer bölümlere de araştırma yapma olanakları sunmaktadır. Laboratuvarımız BAP tarafından veya başka kurumlar tarafından desteklenen araştırmalara da hizmet alımı şeklinde destek olmaktadır. Öğretim üyelerimiz klinik bilimlerle ortak çok sayıda araştırma yürütmektedir. Anabilim dalımızdaki öğretim üyelerimizin her yıl çok sayıda uluslararası dergilerde çalışmaları yayınlanmakta ve çeşitli kongre ve sempozyumlarda sunulmaktadır. Örneğin; 2020 yılı içerisinde anabilim dalımızın yer aldığı 22 çalışma uluslararası hakemli bilimsel dergilerde yayınlanmıştır. Ayrıca ulusal ve uluslararası kongrelerde poster ve sözlü bildiriler sunulmuştur.

Rutin biyokimya laboratuvarımızda kan ve diğer vücut sıvılarında biyokimya, hormon ve koagülasyon testleri çalışılmaktadır. Acil biyokimya laboratuvarımız 7/24 hizmet vermekte olup laboratuvarımızda; biyokimya, kardiyak, ilaç düzeyleri, ilaç duyarlılık, tam kan, idrar, koagülasyon, kan gazı, sedimantasyon ve bazı hormon testleri çalışılmaktadır. İleri teknikler laboratuarımızda; HPLC, Elektroforez ve Spektrofotometre cihazları ile özellikli testler çalışılmaktadır. Bu testler arasında bölgemizde önemlilik arz eden akdeniz anemisi testleri bulunmaktadır. Metabolizma laboratuarımızda; özelikle kalıtsal metabolik hastalıkların tanısı ile ilgili testler yapılmaktadır.

Laboratuvarımızda test çeşitliliğinin yanı sıra günlük çalışılan test sayımızda oldukça fazladır. Örneğin biyokimya laboratuvarlarımızda bir günde çalışılan numune sayısı; 5 bin civarında, test sayısı ise; 35 bin civarındadır. Bu sayılara rağmen test/zaman performanslarımız oldukça iyidir. Sonuçların cihaz arızası vb. durumlar nedeniyle gecikme durumu söz konusu olduğunda otomasyon üzerinden derhal bilgi verilmektedir.

Laboratuvarımızda çalışılan testler son teknoloji otoanalizörlerde otomatik olarak çalışılmakta ve hastane otomasyon sistemine aktarılmakta; tüm testler için günlük iç kalite kontrol, aylık dış kalite kontrol çalışması yapılarak sonuçların güvenilirliği arttırılmaktadır. Test sonuçlarımız asistan doktorlarımız veya her birim için tanımlanmış yetkili personellerimiz tarafından onaylanmaktadır. Sonuç rapor formatımız Sağlık Bakanlığınca tebliğ edilen usule göre düzenlenmektedir. Aynı zamanda klinisyenlerimizin önerileri de göz önünde bulundurularak sonuç raporuna ek düzenlemeler yapılabilmektedir.

Laboratuvarımız ülkemizde şu an TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) tarafından TS EN ISO 15189 standardında akredite olan tıbbi laboratuvardan biri olup devlet üniversiteleri içerisinde 2. sırada akredite olmuştur. TS EN ISO 15189 standardı tıbbı laboratuvarlar için özel şartlar gerektiren bir standarttır. Tıbbi laboratuvarların yeterliliği için genel şartların yanı sıra bir laboratuvarın teknik açıdan doğru ve güvenilir sonuçlar üretme kabiliyetini ve teknik yeterliliğini ele alan uluslararası bir standarttır. Laboratuvarımız 2018 yılında akredite olmuştur ve akreditasyonun devamlılığının sağlanması için her yıl TÜRKAK ‘a bağlı uzman denetçiler tarafından denetlenmektedir. Bu yıl da TÜRKAK tarafından laboratuvarımızda yapılan denetimde hiçbir uygunsuzluk tespit edilmemiştir.

Laboratuvar hizmetimizi değerlendirmek üzere yılda en az bir kez hekimlerimize, çalışanlarımıza ve hastalarımıza yönelik memnuniyet anketleri yapılmaktadır. Bu anketler istatistiksel olarak incelenmekte ve sonuçları laboratuvar yönetimi tarafından değerlendirilmektedir. İhtiyaç durumunda düzeltici/önleyici faaliyetler başlatılmakta ve geri bildirim yapılmaktadır.