Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

GAÜN HASTANESİ FLOW SİTOMETRİ LABORATUVARI


Flow sitometri (akan hücre ölçer), çeşitli hücrelerin bir süspansiyon halinde bir akış kanalı boyunca tek tek geçmesi ve bu sırada hücre büyüklüğü ve granülaritesine göre sınıflandırılması esasına dayanan bir tekniktir. Bir süspansiyon halindeki hücre ya da partiküller lazer ışığı ile aydınlatılmakta olan bir bölmeden geçirilir; hücrelerin ışığın önünden geçerken verdiği sinyaller toplanarak analiz edilir. Flow sitometri çalışmaları için perifer kan örneği, kemik iliği aspirasyon materyali ve biyopsileri, ince iğne aspirasyon materyalleri, tüm vücut sıvılarındaki hücreler [Bronkoalveolar lavaj (BAL), beyin omurilik sıvısı (BOS) ile alınan örnekler vb.] kullanılabilir.

 

Flow sitometrinin ilk ortaya çıkış amacı hematolojik hastalıklara hızlı ve güvenilir tanı koyabilmekti. Bu amacına yıllarca hizmet ettikten sonra diğer bilim dalları tarafından da flow sitometriye olan ilgi gün geçtikçe arttı. Bunun nedeni, antijen-antikor reaksiyonunun geri dönüşümsüz çalışması, hızlı, güvenilir ve doğru sonuçlar vermesiydi. Flow sitometri, son 40 yılda hem temel bilimler hem de klinik uygulamaları kapsayan, immünoloji alanında kök hücre biyolojisi gibi yeni ve heyecan verici konulardaki uygulamaları ile devrim yapmıştır. Flow sitometrinin birçok klinik kullanım alanı mevcuttur. Hematolojide en büyük kullanım alanı olarak lösemi ve lenfomaların tanı ve sınıflandırılmasında, lökosit fenotiplendirmesinde ve immün hastalıklar da periferik kan lenfositlerinin sayımında önemlidir. Retikülositleri de kapsayan eritroid hücreler, trombositler, megakaryositler, monosit/makrofajlar ve granülositler gibi hematopoetik ve lenfoid hücrelerin fenotiplendirilmesinde ve fonksiyonel karakterizasyonunda kullanılmaktadır. Flow sitometri ayrıca HIV enfeksiyonunun tanısında gelişmekte olan bir eleman rolünü üstlenmenin yanında kemik iliği transplantasyonunda periferik ve ilik kaynaklı CD34 pozitif kök hücrelerin belirlenmesinde de önemli görevler üstlenmiştir. Flow sitometrinin bu uygulamaları immünoloji ve tanı koydurucu hematolojinin genişlemesinde, gelişmesinde yeni fırsatlar oluşturarak doğru tanının konulması açısından çok önemlidir. Yeni alanlardaki çok sayıdaki çalışma ile doğruluk ve yeterlilik optimize olurken maliyet minimuma indirgenmektedir.

 

Biz Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Flowsitometri Birimi olarak bu hastalıkların tanısını koymakta, klinisyenlere yardımcı olmaktayız. Sadece şehrimize değil bütün bölge halkına hizmet vermekteyiz ve bölgemizde bu tür hastalıkların tanısını diğer büyük şehirlere gitmeden merkezimizde koymaktayız. Bu şekilde vatandaşlarımız için hem maddi külfetin hem de zaman kaybının önüne geçiyoruz.

 

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde flowsitometri laboratuvarı olarak bölgenin en büyük ve donanımlı merkezi konumundayız. Bazı testlerimiz için personelerimiz yurt dışında eğitim almış olmakla beraber oldukça deneyimli bir ekip ile bölgemizde kesintisiz ve kaliteli hizmet vermekteyiz.

 

B-ALL MRD tespitinde uluslararası akredite bir laboratuvarız. Aynı zamanda T-ALL MRD tespiti içinde akreditasyon sürecimiz devam etmektedir. Türkiye de çoğu laboratuvarda çalışılamayan nadir hastalıkların tanısını başarılı bir şekilde çalışmaktayız. Bu nedenle bazı üniversite hastanelerine (Sivas Cumhuriyet Üniversitesi hastanesi, Marmara üniversitesi hastanesi, Sanko hastanesi vb.) eğitim verilmiş ve bazı hastanelerde eğitim almak için irtibat kurmaktadırlar.

 

Birimimiz Prof.Dr. Sinan Akbayram koordinatörlüğünde Uzm. Biyolog Uğur Arslanyürekli (Tıbbi biyoloji YL) ve Uzm. Biyolog İhsan Deveci (immünoloji DR.) tarafından çalışmalarımız başarılı bir biçimde devam etmektedir. Birimimizin gelişmesi için personel eğitimlerimizi hız kesmeden devam ettirmekteyiz. Bu amaçla bir personelimiz immünoloji alanında doktora yapmakta ve bir personelimiz yüksek lisans eğitimini tamamlamış bulunmaktadır. Donanımlı ekibimiz ile bölgeye tanı ve tedavi takibi konusunda umut olmaya devam etmekteyiz.