Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

GAÜN’de ‘Savaşta Acil Hizmetleri ve Organizasyonu Sempozyumu’


Gaziantep Üniversitesi , Gaziantep Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü ve Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) iş birliğiyle düzenlenen “Savaşta Acil Hizmetleri ve Organizasyonu Sempozyumu” Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Oditoryumu’nda gerçekleştirildi.

Savaşta meydana gelen yaralanmalar, psikolojik bozukluklar, kimyasal saldırılarda ilk müdahaleler ve sonuçları, hasta yakınlarının, idari erkânların ve medyanın bilgilendirilmesi, güvenlik açısından karşılaşılan sıkıntılar ve tüm konularla ilgili personel eğitimlerinin tartışıldığı sempozyumun açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi Bayraktar, savaştaki acil hizmetlerin insanoğlunun en eski, en profesyonel mesleği olduğunu, savaş esnası ve savaş sonrası hizmetlerinin geçmişten günümüze kadar sürekli var olduğu söyledi. Savaştaki acil hizmetlerin çok kıymetli olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Bunu anlayabilmek için iki büyük savaşa bakalım. Birinci Dünya Savaşı’nda yaralanan ve acil hizmet sunulan hastaların yüzde 92‘si kaybedilmişti. İkinci Dünya Savaşı’nda ise bu oran yüzde 70’lere düştü. Bugün hizmetlerin profesyonel hale getirilmesiyle bu rakamlar yüzde 10’lara düştü” dedi.

GÜLŞEN:HAYAL EDİLEN ŞEY SİZİN MALINIZDIR

GAÜN Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Murat Taner Gülşen ise, bilginin paylaşılarak artacağına işaret ederek başladığı konuşmasının devamında, afetin deklarasyonunun hastanelerde başhekim tarafından yapıldığını vurgulayarak şöyle devam etti: “Deklarasyon yapıldıktan sonra herkes işini iyi bilmelidir. Bu nedenle sık sık afet toplantıları yaparak, herkese görevini ezberletiyoruz. Tıpta trakeostomi (cerrahi yollarla soluk borusuna giden bir delik açılması) denilen bir işlem vardır. Öğrencilik yıllarımda bir hocam bu işlemi bir tren yolculuğunda çakı ile yapmak durumunda kalmış. Ben bunu duyduğumda çok hayret etmiştim. ‘Benim başıma gelse ne yaparım?’ demiştim. Ve bir gün başıma geldi. Sağlık ocağında çalışırken boğazına fasulye kaçan 3 yaşındaki bir çocuğa trakeostomi yaptım. Bu işlemi o kadar profesyonel yaptım ki, herkes daha önce yaptınız mı dedi. Bilmelisiniz ki hayal edilen şey sizin malınızdır. Afet halinde de durum bu olmalıdır. Siz meseleye öyle bir hâkim olacaksınız ki o durumla karşılaştığınızda o işin profesyoneli gibi davranacaksınız.”

AL: AFETE EN İYİ MÜDAHALE EDEN ÜLKELERDENİZ

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı konuşmasında, ülkemizin bir savaş içerisinde olduğunu belirterek, “Bu toplantıyı düzenleyenlere teşekkür ediyorum” dedi. Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzman. Dr. Ömer Aykut da, acil sağlık hizmetleri gerek ülkemiz, gerekse tüm dünyada büyük önem arz ettiği vurgusu yaptı. Sempozyumun organizasyonunda yer alan Gaziantep Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Behçet Al ise, “Yurt dışında büyük bir ulusal kongreye katılmıştım. Kongre içerisinde afet yönetimi ile ilgili bir oturum yer alıyordu. Dünyanın en önemli afet uzmanlarından biri olan Alman bir hekim çıkıp afete en iyi şekilde müdahale eden Türkiye’dir demişti. Bu durum beni çok gururlandırmıştı. Hakikaten afetlerde bu organizasyonlarla ilgili ülke olarak çok iyi bir yerdeyiz. Ama, eksiklerimiz var. Bu eksikleri konuşmak için buradayız. Sempozyumun düzenlenmesinde bize desteklerini esirgemeyen başta Rektörümüz ve Tıp Fakültesi Dekanımız olmak üzere herkese teşekkür ederim” dedi.

GENEL KURMAY VE EMNİYETTEN TEŞEKKÜR

Sempozyumun son oturumunda, hastane İdarecileri, Genelkurmay ve Emniyet yetkilileri, Psikolojik Destek Birimi, Acil Uzmanları ve tüm konuşmacıların katıldığı ile bir panel gerçekleştirildi. Bu panelde ise katılımcıların konularla ilgili tüm soruları cevaplandırıldı. Panelin arkasından, sempozyumla ilgili memnuniyetlerini ifade eden Genelkurmay ve Emniyet yetkilileri, benzer sempozyumların tekrar düzenlenmesi yolundaki dileklerini ileterek, düzenleme için teşekkür etti. Sempozyuma, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcıları Hilmi Bayraktar ve Prof. Dr. Metin Bedir, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeki Çelen, Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Murat Taner Gülşen, Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Suat Zengin, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzman. Dr. Ömer Aykut, Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, Ersin Arslan Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mesut Özkaya, Genel Kurmay ve emniyet yetkilileri, öğretim üyeleri, doktorlar, acil tıp teknisyenleri ve öğrenciler katıldı.