GAÜN ÇOCUK HEMATOLOJİ VE ONKOLOJİ BİLİM DALI İŞLEYİŞİNE HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Bültenimizin bu ayki sayısına Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Akbayram konuk oldu.
Kısa süreli bir ayrılıktan sonra tekrar Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dalı çatısı altında buluşmanın mutluluk verdiğini ifade eden Prof. Dr. Sinan Akbayram, GAÜN Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği’nin hem çocuk hematoloji hem de çocuk onkoloji alanında hizmet verdiğini ve çocuklara kemik iliği nakli yapabilen nadir kliniklerden biri olarak yer aldığını olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Sinan Akbayram çocukluk çağı kanserleriyle ilgili, “Çocukluk çağı kanserleri belirtileri kanser türlerine göre değişebilir. Boyundaki bir lenfoma ilerleyici, gözle görülebilen bir kitle ile karın içindeki bir lenfoma hızlı gelişen karın şişliği, kabızlık, idrar yapamama ile gelebilir. Lösemi hastaları; halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, gece terlemesi, düşmeyen ateş, kanama şikâyetleri, bacak ağrıları, baş ağrıları, yüz felci ile gelebilir. Özellikle onkolojik tanılarda erken tanı hayat kurtarıcıdır” ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Sinan Akbayram ile gerçekleştirdiğimiz o röportajın devamı…
Öncelikli olarak kendinizden bahsedebilir misiniz?
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Uzun yıllar Van’da çalıştım. Şimdi ise Gaziantep Üniversitesi bünyesinde görev yapmaktayım.
Alanınızda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
Çocuk Hematoloji Onkoloji alanı geniş bir yelpazeye sahiptir. Ben hematolojiyle ilgilenmekteyim. 180 civarında ulusal ve uluslararası yayın, 17 kitap bölüm yazarlığım bulunmakta. Kliniğimiz yaklaşık 5 yıldır uluslararası kapsamlı hemofili bakım merkezi sertifikasına sahiptir. 2018 yılında açtığımız kemik iliği nakli yapan bir merkezimiz bulunmaktadır. Kısa bir ayrılıktan sonra Haziran 2025 itibariyle tekrar aktif kemik iliği nakil hastalarını tedavi amacıyla kliniğimize almış bulunmaktayız.
Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı’nda hangi hastalıklar tedavi edilmektedir?
Bizim kliniğimizde çocukluk döneminde görülen anemi, kanama hastalıkları, kemik iliği yetmezlikleri, kanser hastalıklarının takip ve tedavisi yapılabilmektedir.
GAÜN Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dalı yeniden hasta kabulüne başladı. Bununla ilgili duygularınızı, düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Kısa süreli bir ayrılıktan sonra tekrar GAÜN Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dalı çatısı altında bölgemizdeki birçok hastanın kliniğimize ulaşabilmesinin ve tedavi imkânına kavuşabilmesinin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.
GAÜN Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı kaç kişilik bir ekipten oluşuyor? GAÜN Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı ’nı farklı kılan nedir? Özellikli bir hizmetiniz var mı?
Biz üç öğretim üyesi olarak hizmet vermekteyiz. Çok kıymetli, çalışkan ve özverili iki hocamız Dr. Öğretim Üyesi Esra Pekpak Şahinoğlu ve Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Ceyda Ören ile birlikte ekip olarak çalışmaktayız. Kliniğimiz ülkemizde hem çocuk hematoloji hem de çocuk onkoloji alanında hizmet veren ve çocuklara kemik iliği nakli yapabilen nadir kliniklerden biri olarak yer alıyor.
Bölgemizde, çocuklarda en sık karşılaştığınız kanser türü nedir?
Çocuklarda tüm dünyada ve ülkemizde olduğu gibi en sık karşılaşılan kanser türü lösemilerdir. Kliniğimizde bu kanser türünün tanı, tedavi ve takibini güncel protokoller eşliğinde yapabilmekteyiz.
Çocukluk çağı kanserlerinin nedenleri nedendir?
Birçok etken sorumlu tutulabilir; annenin hamileliği sırasındaki yaşadığı ve gelişen bazı durumlar, genetik faktörler, çevresel faktörler, enfeksiyonlar gibi birçok neden etkili olabilmektedir. Ancak, bu nedenlerin çoğu hâlâ araştırılmakta olup çocukluk çağı kanserlerinin bir kısmında kesin neden bilinmemektedir.
Çocukluk çağı kanserlerinin seyri nasıldır? Risk faktörleri nelerdir?
Çocukluk döneminde çok farklı kanser türleri görülebildiği için bu seyir hastamızın aldığı tanıya, hastalığın tipine veya evresine göre çok değişkenlik gösterebilmektedir.
Çocukluk çağı kanserleri belirti verir mi? Erken tanı ne kadar önemli?
Belirtileri kanser türlerine göre değişebilir. Boyundaki bir lenfoma ilerleyici, gözle görülebilen bir kitle ile karın içindeki bir lenfoma hızlı gelişen karın şişliği, kabızlık, idrar yapamama ile gelebilir. Lösemi hastaları; halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, gece terlemesi, düşmeyen ateş, kanama şikâyetleri, bacak ağrıları, baş ağrıları, yüz felci ile gelebilir. Özellikle onkolojik tanılarda erken tanı hayat kurtarıcıdır.
Çocukluk çağı kanserlerin tedavi şekillerinden bahsedebilir misiniz? Erişkinlerde kullanılan tedavi şekilleriyle çocuklarda kullanılan tedavi şekilleri aynı mı? Yeni tedavi yöntemleri var mı?
Günümüzde bu alan en çok çalışılan ve yeniliklere açık olan alanlardandır ve sürekli yeni tedaviler protokollere eklenmektedir. Erişkinlerde kullanılan tedavi şekillerinden çok farklıdır. Örneğin lösemide eskiden t(9,22) pozitif olgulara hızlıca olgu remisyona sokularak kemik iliği nakli yapılırken günümüzde tirozin kinaz inhibitörleri kullanılarak nakil yapılmadan ilaç tedavileriyle olgular izlenebilmektedir.
Şimdiye kadar gördüğünüz, karşılaştığınız en ilginç vaka neydi? Unutamadığınız bir anınız var mı?
Kan değerlerinde düşüklük nedeniyle kısa süre önce poliklinikte bir olgu görmüştüm. Olgunun saç renkleri parlak grimsi renkteydi, aileye herhangi bir hastalıkları olup olmadığını sordum. Çocuklarının saç rengini sorduğumda ise bu rengin kendilerine de farklı geldiğini ancak şu ana kadar gittikleri doktorlar tarafından herhangi bir şey söylenmediğini ifade etmişlerdi. Hastaya saç teli incelemesi, kan tetkiki, kemik iliği incelemesi ve genetik testler yapılarak çok hızlı bir şekilde Griscelli sendromu tanısı koymuştuk. Aile taraması yapıp uygun kemik iliği vericisi bularak olgumuza hızlıca kemik iliği nakli yapılmasını sağladık. Böylelikle hastamızın hayata tutunmasına da katkı sağlamıştık. Bu olguyu çok sayıda karşılaştığımız benzer ve ilginç örnekten birisi olarak ifade etmek isterim.
İleriye yönelik beklentileriniz, projeleriniz nelerdir?
Ekip olarak aramıza yeni arkadaşların katılmasıyla bölgemizdeki ve ülkemizdeki çocuk hematoloji onkoloji ve nakil üniteleri arasındaki referans merkezlerden birisi olmaya devam etmeyi, ulusal ve uluslararası birçok bilimsel araştırma çalışmasına katılarak bilime katkı da bulunmayı hedefliyoruz.