Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

“GAÜN BÜNYESİNDE GÖREV YAPMAK GURUR VERİCİ”


GAÜN Hastanesi bünyesinde ayrı bir bilim dalı olarak işleyişe geçen Çocuk Enfeksiyon Hastalıklarının, hastanemiz bünyesinde göreve başlayan hekimi Dr. Öğr. Üyesi Hatice Uygun bültenimizin bu ayki konuğu oldu.

 

Hayatının büyük bir bölümünü Gaziantep’te geçirdiğini ve Gaziantep’e dönerek GAÜN bünyesinde görev yapmanın çok mutlu hissettirdiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Hatice Uygun çocukları enfeksiyon hastalıklarından koruma yolları ile ilgili, “Enfeksiyondan korunmanın yollarını; sağlıklı beslenme, kalabalık ortamlardan uzak durulması, hastalık durumlarında maske takılması ve hastalık belirtilerinin olduğu dönemde çocukların okul veya kreşe gönderilmemesi şeklinde sıralayabiliriz. En önemli şeylerden biri de; mutlaka ama mutlaka hem kendimize hem de çocuklarımıza her yıl ekim-kasım aylarında grip aşısı dediğimiz influenza aşısının yaptırmalıyız” ifadelerine yer verdi.

 

Dr. Öğr. Üyesi Hatice Uygun ile gerçekleştirdiğimiz o röportajın geri kalanı…

 

 

Öncelikle kısaca kendinizden bahseder misiniz?

 

27 Aralık 1981’de Adıyaman’da doğdum. İlk orta ve lise eğitimimi Adıyaman’da tamamladıktan sonra 2000 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandım. 6 yıllık tıp eğitimimden sonra 2006 yılında Ağrı ili Tutak ilçesine mecburi hizmet yükümlüsü olarak atandım ve yaklaşık 10 ay çalıştım. 2007 yılında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri bölümünü kazanarak çocuk sağlığı ve hastalıkları eğitimime başladım. 2011-2014 yılları arasında çocuk uzmanı olarak Gaziantep Üniversitesi Hastanesi’nde çalıştım. 2015 yılında Mersin Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları bölümünde yandal ihtisasımı yapmaya başladım ve eğitimimin bir bölümünü Mersin Üniversitesi’nde bir bölümünü ise Adıyaman Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra Adıyaman’da mecburi hizmetimi tamamladım. 10 Ocak 2023 tarihinde ise Gaziantep Üniversitesi Hastanesi’nde Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı’nda doktor öğretim üyesi olarak çalışmaya başladım.

 

Alanınızda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

 

Çocuk enfeksiyon hastalıkları günümüzde birçok bölüm ile yakın ilişkili olan bir bölümdür. Son birkaç yılda dünya COVID-19 nedeni ile çok zor bir dönemden geçti ve bu süreçte işin çok büyük bir bölümü biz çocuk enfeksiyoncular ile yetişkin enfeksiyonculara düştü. Bu süreçte bizler de daha çok COVID ile ilişkili çalışmalar yaptık.

 

GAÜN Hastanesi’nde göreve yeni başladınız. Bu süreçten bahseder misiniz? GAÜN bünyesinde görev yapmak sizde neler hissettiriyor?

 

Hayatının çok büyük bir bölümünü Gaziantep’te geçirmiş birisi olarak tekrar Gaziantep’e dönmek benim için çok güzeldi. Gaziantep Üniversitesi’nden mezun biri olarak, buradan mezun olmak ve şu an burada görev yapıyor olmak beni çok gururlandıran ve çok mutlu eden bir süreç.

 

GAÜN Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı’ndan bahseder misiniz? GAÜN Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı olarak neler hedeflemektesiniz?

 

Gaziantep Üniversitesi’nde çocuk enfeksiyon bölümü ilk defa benimle birlikte işleyişe geçti. Daha öncesinde çocuklardaki enfeksiyon ile ilgili hastalıklar diğer hocalarım tarafından takip ve tedavi ediliyordu. Ülkemizde çocuk enfeksiyon uzman sayıları çok yakın zamana kadar az sayıdaydı ve hocalarımız daha çok İstanbul, Ankara ve İzmir’deki eğitim araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerinde bulunuyordu. Yaklaşık olarak son 10 yıldır Gaziantep Çocuk Hastanesi’nde çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı bulunuyordu ancak üniversitemizde ilk olarak ben çalışmaya başladım.  Amaçlarımdan biri özellikle enfeksiyon hastalıkları nedeni ile şehir dışında takip edilmekte olan hastaları üniversitemiz bünyesinde takip ve tedavi etmektir. Bir diğeri ise çocuklarda enfeksiyon ile ilgili hastalıkların tanısını doğru ve geç kalmadan koyarak çocuklarımıza faydalı olmaya çalışmaktır.

 

Enfeksiyon Bilim Dalı hangi hastalıklarda ve alanlarda hizmet veriyor? En sık görülen enfeksiyon hastalıkları nelerdir?

 

Çocuk enfeksiyon hastalıkları; çocuk sağlığı ve hastalıklarının yan dal bölümlerinden biri olup bu bölüm çocukluk yaş grubunda virüs, bakteri, mantar, parazit vb. enfeksiyon etkenlerinin neden olduğu hastalıkların modern tıp kapsamında tanısı ve tedavisi ile ilgilenir. Çocuk enfeksiyon hastalıkları bölümü daha çok ateşli hastalıklar, kemik eklem enfeksiyonları, yumuşak doku enfeksiyonları, menenjitler, tüberküloz, kanser hastalarının ve ya bağışıklık sistemi yetmezliği olan hastaların ciddi seyreden ateşli hastalıkları, AIDS ve bölgemizde sık görülen brusella gibi enfeksiyon hastalıklarıyla ilgilenir.

 

Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları geçmiş yıllara kıyasla arttı mı, belirtilerinde bir değişiklik var mı?

 

Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları her zaman en sık görülen hastalıklardır. Büyük bir bölümünde etkenler virüslerdir. Toplu yaşam, okul veya kreşlerdeki çocuklar arasında hızla yayılır. Ancak 2020-2022 yılları arasında COVID-19 pandemisi sürecinde okulların uzaktan erişim şeklinde devam etmesi, insanların toplu yaşam alanlarında daha az bulunması ve en önemlisi maske kullanımı nedeniyle sıklığı azalmıştı. Son 6 aydır ise normal viral üst solunum yolu enfeksiyon sezonunda maske kullanımının azalması toplu yaşam alanlarında çok sayıda insanın birlikte olması nedeniyle tekrar 2020 öncesi sayılara ulaşıldı. Belirtiler değişmedi ama bu yıl ki fark sadece viral çeşitliliğin önceki yıllara kıyasla daha fazla olması ve enfeksiyonların daha uzun ve daha ağır seyretmesiydi.

 

Ebeveynlerin çocuklarını enfeksiyon hastalıklarından koruma yolu var mı? Ebeveynlere bu noktada tavsiyeleriniz nelerdir?

 

Enfeksiyondan korunmanın yollarını; sağlıklı beslenme, kalabalık ortamlardan uzak durulması, hastalık durumlarında maske takılması ve hastalık belirtilerinin olduğu dönemde çocukların okul veya kreşe gönderilmemesi şeklinde sıralayabiliriz. En önemli şeylerden biri de; mutlaka ama mutlaka hem kendimize hem de çocuklarımıza her yıl ekim-kasım aylarında grip aşısı dediğimiz influenza aşısının yaptırmalıyız.

 

Meslek hayatınızda unutamadığınız bir anınız, ilginç vakalarınız oldu mu?

 

Bizim mesleğimiz öyle bir meslek ki her çocukla farklı duygular yaşayıp onların hissettiği acılara, sevinçlere ortak oluyorsunuz. 6 Şubat depremi sonrasında ebeveynlerini kaybedip hastaneye getirilen ve tek başına ama dimdik durmaya çalışan o çocuklar tüm meslek hayatım boyunca beni en çok yaralayan en çok üzen hastalarım oldu maalesef.

 

İleriye yönelik projeleriniz var mı?

 

İleriye dönük şu an için belli bir projem yok. Amacım yaptığım işi layığı ile ülkeme ve tüm Türk halkına yakışır bir şekilde icra etmek.

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

 

Bulunduğumuz yüzyılda pandemiler, dirençli enfeksiyonlar, salgınlar maalesef çok sayıda ve sık olarak görülüyor. Çocuk enfeksiyon hastalıkları da bu süreçte her geçen gün önemi daha da artan bir bölüm haline gelmektedir.

 

Herkese mutlu, sağlıklı ve olabildiğince az enfeksiyon ajanı ile uğraşacağımız güzel günler diliyorum.

 

Röportaj/Fotoğraf: Elif EMİROĞLU SÖNMEZ