Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

EN SON TEKNOLOJİYLE BÖLGEDE BİR İLK; GAÜN GASTROENTEROLOJİ BİLİM DALI’NDA


En son teknolojik özellikleri barındıran ve en ileri düzeyde işlemlerin yapıldığı Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı’nı bültenimizin bu ayki sayısında sizler için işledik.

 

Bu bilim dalında öğretim üyesi olarak görev yapan ve aldığı eğitimlerle bölgede yapılmayanları uygulayan Dr. Öğr. Üyesi Buğra Tolga Konduk ile bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 “EUS yani endosonografi, özellikle ve öncelikle sindirim sistemindeki organların anatomik yapıları, doku özellikleri, damar, kanal yapılarının kesitsel görüntüleme yöntemleri olan MR veya BT incelemelerine göre daha ayrıntılı-gerçek zamanlı incelemesinde daha avantajlı bir konuma sahip olan bir inceleme yöntemidir. Gaziantep ve yakın çevresinde sadece üniversitemizde bulunan bu imkânı üniversitemizin desteği ile halkımızın hizmetine sunuyoruz.  Ünitemizde şu anda en son teknolojik özellikleri barındıran ve en ileri düzeyde olan linear ve radyal ekoendoskoplarla EUS işlemlerini yapmaktayız” ifadelerine yer veren Dr. Öğr. Üyesi Buğra Tolga Konduk ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızın geri kalanı ile sizlerleyiz…

 

 

Öncelikle kısaca kendinizden bahseder misiniz?

 

İstanbul Bakırköy’de 1973 yılında doğdum. İlk orta ve lise eğitimlerimi İstanbul’da tamamladım. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden 1997 yılında mezun oldum. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde iç hastalıkları ihtisasımı 2001 yılında tamamladım. İç hastalıkları uzmanı olduktan sonra 2008 yılında Kocaeli Üniversitesi’ndeki gastroenteroloji yan dal ihtisasımı tamamlayarak gastroenteroloji uzmanı oldum. 2014 yılından bugüne, Gaziantep Üniversitesi’nde Gastroenteroloji Bilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak akademik ve çalışma hayatıma devam etmekteyim.

 

Bize alanınızda yaptığınız çalışmalardan, kişisel başarılarınızdan bahseder misiniz?

 

Bilim dalımızda invazif luminal endoskopik işlemler, ERCP, EUS ve ek olarak inflamatuar barsak hastalıkları alanında ağırlıklı olmak üzere çalışmalarıma devam etmekteyim. Pubmed’de taranabilen 17 yazım mevcuttur. Tüm çalışmalarıma yapılan toplam atıf sayısı bugüne kadar 236 olup, h-endeksi 7, i-10 endeksi 5 olarak belirlenmiştir.

 

GAÜN Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı’nı farklı kılan bir durum söz konusu mu? Kaç kişilik bir ekiple çalışıyorsunuz?

 

GAÜN Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı’mızda her biri kendi ilgi alanlarında yurtiçinde ve yurtdışında birçok bilimsel araştırma ve toplantılarda söz sahibi olan çok değerli bilim adamlarıyla bir aile olarak çalışıyor olmaktan çok mutluyum ve çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Toplam öğretim üyesi sayımız şu anda beştir. Dinamik yaş grubundaki akademisyenlerden olmamız sebebiyle her türlü yeniliğe kolayca adapte olmaktayız. Bu durum bizi diğer bilim dallarından ayıran önemli bir unsur olarak öne çıkmaktadır.

 

 

Bölgede hiçbir yerde uygulanmayan EUS işlemi burada uygulanmakta. Bununla ilgili eğitim de aldınız. Bu süreçten, EUS işleminden biraz bahseder misiniz?

 

EUS yani endosonografi, özellikle ve öncelikle sindirim sistemindeki organların anatomik yapıları, doku özellikleri, damar, kanal yapılarının kesitsel görüntüleme yöntemleri olan MR veya BT incelemelerine göre daha ayrıntılı-gerçek zamanlı incelemesinde daha avantajlı bir konuma sahip olan bir inceleme yöntemidir. Bu yöntemle başta yemek borusu, mide, oniki parmak barsağı, pankreas, safra yolları ve karaciğerle ilgili yapısal bozuklukların değerlendirilmesinde, doku veya sıvı örneği alınmasında, kistik özellikte bazı hastalıklarda ise tedavi edici yaklaşımlarda bulunabilmekteyiz. EUS uygulamaları için ilk olarak İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde altı haftalık bir eğitim aldıktan sonra dört aylık ikinci bir eğitim amacıyla Amerika’ya gittim. Baltimore Maryland’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nde, ileri endoskopik teknikler ve EUS tekniklerindeki eğitimimi ilerletme fırsatı buldum. Dönüşümde ise Gaziantep ve yakın çevresinde sadece üniversitemizde bulunan bu imkânı üniversitemizin desteği ile halkımızın hizmetine sunmaya başladım.  Ünitemizde şu anda en son teknolojik özellikleri barındıran ve en ileri düzeyde olan linear ve radyal ekoendoskoplarla EUS işlemlerini yapmaktayız.

 

GAÜN Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı olarak özellikli işlemleriniz, hizmetleriniz var mı? Yenilikleriniz var mı?

 

Bilim dalımızda rutin endoskopik işlemlerin yanı sıra tüm öğretim üyeleri tarafından dünyada uygulanan en son ve en ileri tekniklerin tamamına yakını yapılabilmektedir. Şu anda yemek borusunun hareket bozukluklarını değerlendirmede kullanılan olan yüksek çözünürlüklü manometre cihazının faaliyete geçmesi ve bununla birlikte sindirim sistemi mukozal tümörlerin endoskopla  çıkarılması tekniği olan EMR ve ESD yöntemlerine de başlamayı planlamaktayız. Ünitemizde; işlemlerin tamamında, gerektiğinde ve ayrıca talep halinde sedo-analjezi (uyutularak) uygulanarak hastanın endişe ve ağrı hissetmeden işleminin yapılabilmesi sağlanabilmektedir. Bilim dalımızda karaciğer nakli ile spesifik inflamatuar barsak hastalıkları polikliniğini de yıllardır başarıyla devam etmektedir.

 

Alanınızda en sık karşılaştığınız rahatsızlık nedir? Bunun sebebi nedir?

 

En sık karşılaştığımız sorunların başında baharatlı gıdalar ve bunların pişirilmesi sürecindeki nedenlere bağlı hazımsızlık, sonrasında aşırı ve yanlış beslenmeye bağlı karaciğer yağlanması, daha sonrasında ise virüslere bağlı kronik karaciğer hastalıkları gelmektedir.

 

Yaşam koşulları, beslenme şekilleri gastroenteroloji rahatsızlıklarını ne derece tetikliyor?

 

Genetik hastalıkları bir yana bırakırsak yaşam koşullarının ve beslenme şekillerinin gastroenterolojinin konusuna giren hastalıkların tamamına etki ettiğini görüyoruz. Yanlış beslenme ve olumsuz yaşam koşullarının birçok hastalığın altında yatan temel unsur olduğunu, doğru beslenme ve sağlıklı yaşam koşullarının iyileştirilmesiyle birçok hastalıkta düzelme meydana gelebileceğini hatırlamadığımız sürece bireysel çabalarımızın yetersiz kalacağını düşünmekteyim.

 

Unutamadığınız bir anınız, ilginç vakalarınız oldu mu?

 

Hastalığı nedeniyle verdiğim tedavi sonrasında kontrole gelen bir hastama sorduğum ‘’İlaçlar size iyi geldi mi?’’ sorusuna aldığım  ‘’Şimdilik bir değişiklik olmadı, bu arada vermiş olduğunuz ilaçları kullanmam mı gerekiyordu?’’ yanıt sonrası yaşamış olduğum şaşkınlığı unutamam.

 

İleriye yönelik beklentileriniz, hedefleriniz nelerdir?

 

Tüm hocalarımız adına söylemek gerekirse,  genişleyen akademik yapımızla birlikte ileride taşınma imkânı bulacağımız yeni ünitemizin ‘’Mükemmeliyet Merkezi’’ sıfatını ve sertifikasını almasını ilerideki en temel ve öncelikli hedefimiz olarak görmekteyiz.

 

 

Röportaj/Fotoğraf: Elif EMİROĞLU