DÜNYA GÖÇ VE MÜLTECİ KONGRESİ
Dünya Göç ve Mülteci Kongresi 14-17 Ekim 2019 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi ev sahipliğinde Mavera ve Atatürk Kültür Kongre merkezlerinde gerçekleştirildi. Kongrede 24 ülkeden, 100’ün üzerinde farklı üniversitelerden gelen 258 akademisyen, 55 panelde dünya ve Türkiye’deki göç olgusunda yaşanan gelişmeleri tartıştı. Türkiye’nin ve özellikle Gaziantep modeli ve Gaziantep Üniversitesi’nin bu konuda üstlendiği rol vurgulandı. Kongreye 2400 civarında katılımcı iştirak etti. Kongrenin önemli başlıklarından biri “Sağlık” idi. Kongrede sağlıkla ilgili çeşitli konular vurgulandı.
Türkiye’nin sağlık hizmeti alanında göçmenlere verdiği hizmetin takdire şayan olduğu, ancak bu hizmetin bilimsel alanda literatüre kazandırılmasının da gerektiği vurgulandı. Bu durumun; akademisyenlerle politika üretenler, saha çalışanları ve uygulayıcılar arasındaki iletişim ve koordinasyonu ile mümkün olacağının altı çizildi. Bu konuda paydaş kurumlar ve katılımcılar arasında daha fazla iş birliğine gereksinim olduğu bildirildi.
Kitlesel göçe dair sorunların büyük kısmı gelişmekte olan ülkelerde meydana gelirken, bu alandaki araştırmaların çoğu zaman sanayileşmiş ülkelerden geldiği ifade edildi. Bu farkın verilen hizmetlerin literatüre kazandırılmasında koordineli çalışmadan kaynaklandığı anlatıldı. Gerçeklerle uyumlu bilimsel çalışmaların yapılabilmesi, bunun doğru politikalara yön vermesi açısından Ortadoğu’ya dair bölge dillerine hakimiyetin öneminin tespiti yapıldı. Sağlık hizmeti alanında insani yaşam ve uyum süreçlerini yönetmek, hizmet vermek ve desteklemek için yürütülen çalışmaların birbiriyle entegre ve koordineli olmasının gerekliliği tartışıldı. İnsani ve sosyal sermayenin, bilgi ve beceri israfının önüne geçmek için eğitimli sağlık çalışanı mültecilerin eksik belge, dil yetersizliği gibi eksikliğinin giderilmesi bunun için de akademik ve mesleki denklik süreçlerinin tamamlanması yönünde kolaylık sağlanması gerektiği dile getirildi. Sağlık alanında da mülteci eğitiminde erişim kolaylığı ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, sağlık haklarının savunulması böylelikle de kayıp nesillerin önüne geçilmesi bildirildi. Sağlık alanında göçmen ve mültecilerin takiplerinin ve kayıtlarının ilk yardımın ötesine geçmesi ve sağlık çalışanlarının eğitilmesi gerektiği vurgulandı. Bu nedenle, eğitimli ve tecrübeli mülteci sağlık çalışanlarının birikimlerini ve potansiyellerini korumaları için ülkenin sağlık ünitelerinde pratiklerini yapmalarının doğruluğu gündeme getirildi. Mülteci ve göçmenlerin fiziksel sağlık sorunları yanında ruhsal sağlıklarına yönelik desteklerinin artırılmasının ehemmiyeti dillendirildi. Bu anlamda özellikle çocukların savaş ve göçe bağlı olarak yaşadıkları ağır travmaların tedavisi için psiko-sosyal destek birimlerinden daha fazla faydalandırılmasının gerekliliği belirtildi.
Global Göç Kongresi Bilimsel Komite Üyesi ve Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Behçet Al