Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

Dünden Bugüne GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi


Coğrafi ve stratejik konumuyla bölgemizde önemli bir yere sahip olan Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 2006 yılında kurulmuş olup, 2008 yılında tıp fakültesi bünyesinde klinik hizmet vermeye başlamıştır. Bünyesinde 8 klinik, 1 entegre kliniği, merkezi sterilizasyon ünitesi, araştırma laboratuvarı, preklinik ve fantom laboratuvarı bulunduran Diş Hekimliği Fakültesi bilimsellik ve kalite ilkesinden vazgeçmeden işleyişini sürdürüyor.

Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kamile ERCİYAS ile Diş Hekimliği Fakültesi’nin verdiği hizmeti, geldiği noktayı kapsayan dopdolu bir röportaj gerçekleştirdik.

Hizmet anlayışlarının, fakülteyi bulunduğu bölgede öne çıkardığını, coğrafyasında iyi hizmet veren bir kurum haline getirdiğini ifade eden ERCİYAS, “Kendini sağlığa ve eğitime adayan akademik personelimizin amacı etik değerlerin özünü oluşturan sıcaklık, şefkat, dürüstlük ve kalite ilkesinden vazgeçmeden hasta ve yakınlarına hizmet vermektir” dedi.

Röportajımızın geri kalanıyla sizlerleyiz…

 

Öncelikle kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Dergi okurlarına, merhaba diyerek söze başlamak istiyorum. Aslen Konyalıyım. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyum. Periodontoloji doktoramı 2001 yılında tamamladım. 2008 yılında Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak göreve başladım. 2012 yılından 2016 yılına kadar dekan yardımcısı olarak görev yaptım. Ağustos 2016 tarihinden bu yana dekan vekili olarak görevime devam etmekteyim. Periodontoloji Uzmanı olduğum ve kariyerimi bu yönde geliştirdiğim için Periodontal Hastalıklar ve Tedavisi, İmplant Uygulamaları ve Lazer Destekli Periodontal Tedavi-Sistemik Hastalıklar başlıca ilgi alanlarımdır. Evli ve 1 çocuk annesiyim. İşten arta kalan zamanlarda ailemle vakit geçirmeyi tercih ederim. Bunun yanı sıra sinemaya gitmeyi ve seyahat etmeyi çok severim.

 

Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç yılında kuruldu?  Yeni binaya ne zaman geçildi?

Ülkemizin ve bölgemizin coğrafi-stratejik konumunda önemli bir yere sahip olan Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 31 Ekim 2006 tarihinde kurulmuş olup, 2008 yılında tıp fakültesi bünyesinde klinik hizmetler vermeye başlamıştır. 2009-2010 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini alarak eğitim faaliyetlerine başlayan fakültemiz, 2014 yılında ilk mezunlarını vermiş ve kurumsallaşma yolunda önemli bir adım atmıştır. Üç blok olarak tasarlanan diş hekimliği fakültesi binası, 2012 yılı sonunda tamamlanarak yeni binasına taşınmıştır. Fakültemiz eğitim-öğretim, araştırma ve klinik hizmetlerini bu binalarda sürdürmekte olup, fiziki olarak 20.000 metrekare kapalı kullanım alanına sahiptir.

 

Diş hekimliği Fakültesi bünyesinde kaç anabilim dalı bulunuyor? Öğretim üyesi sayısı kaç?

Fakülte binamızda idari, eğitim ve bilimsel araştırmaların yanı sıra klinik hizmetler de yürütülmektedir. Toplamda 8 anabilim dalımız bulunuyor. Bu anabilim dalları Ağız-Diş ve Çene Cerrahisi, Ağız-Diş ve Çene Radyolojisi, Protetik Diş Tedavisi, Endodonti, Ortodonti, Periodontoloji, Restoratif Diş Tedavisi ve Pedodonti olarak ayrılmıştır. İlimizden ve civar illerden gelen hastalara; 19’ u öğretim üyesi, 30’u araştırma görevlisi olmak üzere toplam 49 öğretim elemanıyla ve 26 idari personelle hizmet veriyoruz. Kurulduğu günden bu yana 88 diş hekimi, 31 doktora öğrencisi mezun vermiş olan fakültemiz 2016-2017 eğitim-öğretim yılında 399 öğrenci ile eğitimine devam etmektedir.

Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi olarak günde ortalama kaç hastaya muayene ve tedavi hizmeti veriliyor?

Eğitim-öğretim dışında toplumumuza ağız ve diş sağlığı konusunda büyük hizmetler sunan fakültemiz, yılda 80 bin civarında hastaya klinik ve ameliyathane hizmeti vermektedir.

 

Verilen hizmetler ile alakalı bilgi verebilir misiniz? Sizin hastanenizi diş hekimliği hizmeti veren diğer merkezlerden farklı kılan nedir? Bahseder misiniz?

Fakültemiz modern binasıyla, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde kullanılan teknolojik donanım, yöntem ve malzemeleriyle ağız, diş, çene sağlığı ve hastalıklarına yönelik hizmet vermek üzere tasarlanmıştır. İmplantoloji, estetik, koruyucu ve önleyici diş hekimliği, ameliyathane şartlarında tedavi gerektiren modern diş hekimliğinin güncel uygulamaları, diş beyazlatma, çene eklemi hastalıkları ve tedavisi, ortodonti ve çocuk diş hekimliği klinik hizmetlerimiz arasında yer almaktadır. Hastanemiz kliniklerinde, dünya diş hekimliğinde bile çok az sayıda bulunan dijital tomografi cihazı ve hastanın daha az radyasyon almasını sağlayan diğer modern dijital ekipmanlar ile hizmet vermektedir. Bununla birlikte dijital diş hekimliği olgusu içerisinde yer alan ve giderek artan Lazer, CAD-CAM bilgisayar destekli tasarım ve üretim üniteleri de mevcuttur.

Kendini sağlığa ve eğitime adayan akademik personelimizin amacı etik değerlerin özünü oluşturan sıcaklık, şefkat, dürüstlük ve kalite ilkesinden vazgeçmeden hasta ve yakınlarına hizmet vermektir. Hizmet anlayışımız, fakültemizi bulunduğu bölgede öne çıkarmış olup, coğrafyasında iyi hizmet veren bir kurum haline getirmiştir.

 

Diş Hekimliğinde birçok yeniliğe ve değişikliğe imza atıldı. Bize bunlardan bahseder misiniz?

Yeni ürün ve hizmetlerin, teşhis-tedavi olanaklarının gelişimi, sağlık sektöründeki verimliliği arttırmaktadır. Daha geniş bir yelpazeden baktığımızda, sağlık alanında elde edilen tüm kazanımlar; ülkelerin gelişmesi, toplumların refah ve huzurunun artması üzerine etkili rol oynamaktadır. Sağlık sektörü içerisinde teknolojik gelişmelerin en fazla yansıdığı alanlardan birisi de diş hekimliğidir. Hastalar ve ulusal sağlık politikaları için diş hekimliği hizmetlerinin hayati önceliklerinden biri, gerekli tedavilerin kısa sürede ve etkin olarak yapılabilmesidir. Bu çerçevede Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde mevcut olan, gelişmiş lazer cihazları uzun zaman alan tedavileri daha kısa sürede ağrısız ve anesteziye gereksinim duyulmadan gerçekleştirme fırsatı vermektedir. Hastaların hareketli protez kullanma ihtiyacını ortadan kaldıran, eksik dişleri komşu dişlere zarar vermeden koruyucu yaklaşımlarla telafi eden diş implantları diş hekimliğinde inovasyonun ilgi odağı haline gelen başka bir alandır. Diş implantlarının başarısı ve çene kemiği ile entegrasyonunu sağlayan faktörler üzerindeki araştırmaları da unutmamak gerekir. Estetik kaygıların ve problemlerin ortadan kaldırılması amacıyla yapılan diş beyazlatma (bleaching), protetik restorasyonlar (zirkon empres porselen), restoratif materyallerin (kompozit dolgular) sınırları ve başarısı gün geçtikçe arttırılmaktadır. Dijital ortamda hastalıkların teşhisinde, tedavi planlamasında, tedavi sonuçlarının değerlendirilmesinde kullanılan görüntüleme yöntemleri ve sonuçların pratiğe entegrasyonu (RVG, Panoramik Filmler, BT) hızlı bir gelişim göstermektedir. Rejeneratif tedaviler, biyomalzemeler ve kozmetik diş hekimliği alanındaki gelişmeler daha estetik, kalıcı tedavi yöntemlerinin üretilmesine olanak sağlamıştır. Son yılların güncel araştırma konularından olan genetik ve kök hücre çalışmalarının etkilerinin de, yakın gelecekte diş hekimliğinde ses getireceği muhakkaktır.

 

İleriye dönük hedefleriniz nelerdir?

Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olarak sahip olduğumuz geniş imkânlar sayesinde eğitimde ve sağlık hizmetlerinde gelmiş olduğumuz düzey; geleceğe dönük hedeflerimize de ışık tutmaktadır. Bu bağlamda hedeflerimiz; Ulusal ve Uluslar arası düzeyde lisans ve lisans üstü eğitimde tercih edilen bir fakülte olmaktır. AB üyesi ülkeler ile diploma denkliği sağlayarak, akademik yayın ve tedavi hizmetleri verimliliğinde lider fakülte olmak, hasta memnuniyeti oranını yüksek tutmak, AR-GE laboratuvarları kurmak, engelliler ünitesi kurmaktır.