Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

“DİNAMİK BİR EKİBİZ”


Bültenimizin bu ayki konuğu GAÜN Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mete Gürol UĞUR. UĞUR’la günümüzdeki en yaygın kadın hastalıklarından tutun da kadın hastalıkları ve doğum alanında yapılan çalışmalara kadar uzanan birçok konuyu konuştuk.

Hastalara şifa vermenin, yerine çok az şeyin konulabilecek bir duygu olduğunu vurgulayan UĞUR, “Anabilim dalımızda, akademik kadromuz 3 profesör, 1 doçent ve 4 yardımcı doçentten oluşmaktadır. Çeşitli alanlarla ilgilenen hocalarımızın bulunduğu ve kadın hastalıkları-doğum pratiğinde hiçbir tıbbi sorunun dışlanmadığı, tüm hastalıkları kapsayan tam teşekküllü bir kliniğiz. Bu nedenle çözüm sunamadığımız tıbbi bir sorun bulunmamaktadır. Dinamik bir ekibiz. Kendimizi geliştirmek için her türlü imkânı değerlendiriyoruz. Modern tıbbın getirdiği tüm olanaklardan yararlanıyoruz. Gerek yurt içi gerekse yurt dışı eğitimlere giderek vizyonumuzu geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

UĞUR ile gerçekleştirdiğimiz, merak ettiğiniz soruların cevabını bulabileceğiniz o keyifli röportaj sizlerle…

 

Öncelikli olarak kendinizden bahseder misiniz?

 

1975 yılında Gaziantep’te doğdum. Doğduğum şehirde çalışmaktan çok mutluyum. İlkokul ve anadolu lisesi eğitimimi Gaziantep’te tamamladım. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezunum. İhtisasımda Gaziantep Üniversitesi’ni tercih ettim. Prof. Dr. Özcan BALAT ve Prof. Dr. İrfan KUTLAR hocalarımın gözetiminde ihtisasımı tamamladım. Akademik kariyerime yine Gaziantep Üniversitesi bünyesinde devam ettim. İstanbul Memorial Hastanesi’nde Tüp Bebek Yan Dal eğitimi aldım. Halen Gaziantep Üniversitesi bünyesinde öğretim üyesi olarak çalışmaya devam ediyorum.

 

Neden kadın hastalıkları ve doğum doktorluğu?

 

Tıp fakültesi eğitimi zorlu bir süreç. Bu süreç içerisinde temel bilimleri ve stajlar yaparak klinik bilimleri tanıma imkânı buluyoruz. Hacettepe Üniversitesi’nde kadın hastalıkları ve doğum stajını yaparken çocuğu olmayan bir aileye çocuk sevinci yaşatmanın verdiği mutluluğu gördüm. Aynı zamanda cerrahi bir branş seçme arzusundaydım. Çünkü cerrahiden inanılmaz etkilenmiştim. Hastalara şifa verme, yardımcı olma duygusu; yerine çok az şeyi koyabileceğiniz bir duygudur. Kadın hastalıkları ve doğum, ilgi ve hareket alanı geniş bir branştır. Benim ilgi alanım ve yan dalım üreme endokrinolojisi yani bilinen adıyla tüp bebek tedavisi ve endoskopik cerrahidir. Bu alanlar benim ideallerimle örtüştüğü için bu yönde kariyer yaptım.

 

Kadın-doğum alanında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

 

Gaziantep Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği; tam donanımlı bir kliniktir. Jinekolojik onkoloji alanında Prof. Dr. Özcan BALAT önderliğinde, Gaziantep’te ve bölgemizdeki tüm illere hizmet eden bir onkoloji ekibimiz var. Kanserli hastalara burada şifa vermeye çalışıyoruz. Perinatoloji (normal ve riskli gebelikler) alanında Prof. Dr. İrfan KUTLAR ve diğer hocalarımızla gebelik sırasındaki sorunlara çözüm arıyoruz. Gebelik sırasında yaşanan, ilimizdeki diğer hastanelerde çözülemeyen sorunların da çözüldüğü zincirde son nokta olarak hizmet veriyoruz. Yenilenen ve geçen aylarda açılışı yapılan doğumhane ünitemizle, yeni teknik donanımlarımızla çağa uyum gösteriyoruz. İnfertilite yani kısırlık sorunu çeken hastalarımıza temel tedavileri uyguluyoruz.

Ayrıca eğitim ve bilimsel misyonumuzu da sürdürüyoruz. Bilimsel makaleler, kitap yazarlıkları ve düzenli olarak yaptığımız bilimsel toplantılarla da bölge için önemli bir eğitim merkezi konumunu sürdürüyoruz.

 

GAÜN Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı kaç kişilik bir ekipten oluşuyor? GAÜN Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nı diğer hastanelerden farklı kılan nedir? Yenilikleriniz var mı?

 

Anabilim dalımızda akademik kadromuz Prof. Dr. Özcan BALAT, Prof. Dr. İrfan KUTLAR, Prof. Dr. Necip KEPKEP, Doç. Dr. Mete Gürol UĞUR, Yard. Doç. Dr. Çağlayan ÖZCAN, Yard. Doç. Dr. Neslihan BAYRAMOĞLU TEPE, Yard. Doç. Dr. Özge KÖMÜRCÜ KARUSERCİ ve Yard. Doç. Dr. Seyhun SUCU’dan oluşmaktadır. Çeşitli alanlarla ilgilenen hocalarımızın bulunduğu ve kadın hastalıkları-doğum pratiğinde hiçbir tıbbi sorunun dışlanmadığı, tüm hastalıkları kapsayan tam teşekküllü bir kliniğiz. Dinamik bir ekibiz. Deneyimli hocalarımızın gözetiminde, kendimizi geliştirmek için her türlü eğitim imkânını değerlendirerek, modern tıbbın getirdiği tüm olanaklardan yararlanarak, gerek yurt içi gerekse yurt dışı eğitimlere katılarak vizyonumuzu geliştiriyoruz.

Türkiye’de sağlık hizmetleri basamak şeklinde yapılandırılmıştır. En üst düzeydeki basamak üniversite hastaneleridir. Bizler, hem halkımıza genel sağlık hizmeti sunarak hem de komplike, ilimizdeki diğer sağlık kuruluşlarında çözülemeyen sorunların çözümünde elimizden geldiğince yardımcı olarak en üst düzey referans merkezi olarak hizmet vermekteyiz.

Yeniliklerimizden bahsedecek olursak; onkoloji alanında rahim ağzı kanseri erken teşhisinde kullanılan, video kolposkopi görüntüleme sistemimiz mevcut. Perinatoloji alanında ekipmanımıza yeni katılan üst düzey ultrason cihazlarımız mevcut olup, deneyimli ekibimizle her türlü tanısal girişimi yapmaktayız. Tüp bebek merkezimizin de Sayın Rektörümüzden müjdesini aldık. Çocuğu olmayan hastalara en üst düzeyde akademik nitelikli tüp bebek hizmeti veren bir kamu hastanesi olmayı hedefliyoruz. Endoskopik cerrahi (kapalı ameliyat) konusunda da kendini geliştiren ve çevre illere örnek olan bir kliniğiz. Kapalı ameliyatlara halkımızın talebi artmakta ve biz de bu ameliyatları kliniğimizde aktif olarak uygulamaktayız. Yenilenen doğumhane ünitemizle de hastalarımıza hak ettikleri, hasta mahremiyetine daha da özen gösterecek şekilde, daha konforlu üst düzey sağlık hizmeti sunmayı amaçlıyoruz.

 

Hastanın, kadın hastalıkları ve doğum doktorunu seçerken dikkat etmesi gerektiği hususlar nelerdir?

 

Farklı hasta profillerimiz var. Hastalarımızın önemli bir kısmı gebelerden oluşmaktadır. Gebe takibi özen gerektiren, özel bir dönemdir. Polikliniğimizde asistanlarımız öğretim üyelerimizle birlikte normal ve yüksek riskli gebelere hizmet veriyor. Doktor seçiminde cerrahın deneyimi ve hastayla pozitif ilişkisi çok önemlidir. Ancak kadın doğum bölümüne başvuran hastalar sadece gebelerden oluşmuyor. Mesela komplike jinekolojik cerrahiler, endoskopik ameliyatlar ve kanser ameliyatlarımız var. Kliniğimiz jinekolojik onkoloji alanında da bölgedeki tek çözüm merkezidir.

Hastaların tüm sorunlarına çözüm sunabilen bir merkez olmamız ve deneyimimiz nedeniyle, burayı güvenle tercih etmeleri için haklı sebeplerimiz var.

 

İzlemleriniz neticesinde en yaygın kadın hastalığı hangisidir?

 

Biz Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin batıya bakan yüzüyüz. Örneğin; bizim bölgemizde akraba evlilikleri çok fazla görülmektedir. Buna bağlı olarak gebelikte özürlü bebekler ya da nadir görülen kalıtsal hastalıklar nedeniyle sıkıntılı durumlar söz konusu olabiliyor. İnfertilite (kısırlık) bölgemizde giderek artan bir sıklıkta karşımıza çıkmaktadır. Polikistik over sendromu, endometriozis (çikolata kisti) bu duruma yol açabilen ve yaygınlığı giderek artan hastalıklardandır. Ancak klinik olarak, giderek artan ve genç kadınları etkileyen bu ve benzeri hastalıklar konusunda hastalarımızın güvenle başvurabileceği bir merkez konumundayız.

 

Bu mesleğin riskleri nelerdir?

 

Kadın hastalıkları ve doğum maalesef yüksek riskli bir branştır. Gerekli ilgi, özen ve bilgi bir araya gelmediğinde hem hasta hem de hekim açısından üzücü sonuçlarla karşılaşılabilmektedir. Bu nedenle tedaviler ve takiplerin yeterli hassasiyet ve dikkatle yapılması gerekmektedir. Gebelik sırasında annenin ve bebeğin sağlığının ağır sorumluluğu bizlerdedir. Bu süreçte hastaların doğru yönlendirilmesi, doğru bilgilendirilmesi gerekmektedir. İlgiden, bilgiden noksan bırakılmamalıdırlar. Bu anlamda misyonumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz.

 

Meslek hayatınızda hiç unutamadığınız bir an var mı? Mesela gerçekleştirdiğiniz bir doğum veya ilginç bir vaka?

 

Mesleğimizde adrenalin yüklü, heyecanlı anlar hiç eksik olmaz. Uyum içerisinde bir takım çalışması ortaya koyabilmek çok önemli. Tüm hocaların ameliyata girdiği birkaç vaka hatırlıyorum. Bütün gece ameliyatta olup, hastayı tekrar tekrar opere edip, sağlığına kavuşturduğumuz vakalar aklıma geliyor. O takım ruhunu hissetmek çok önemli.

 

İleriye yönelik projeleriniz var mı?

 

Gaziantep Üniversitesi’nin bir mensubu olmaktan gurur duyuyorum. Tıbbın ve teknolojinin baş döndürücü gelişimlerine ayak uydurabilmek için akademik kimliğin sürekli güncellendiği aktif ve dinamik bir yaklaşım gerekmektedir. Kalıtsal hastalıklar nedeniyle sağlıklı bir bebeğe kavuşma hayali kuran çiftlere umut ışığı olabilecek, kemik iliği ve kök hücre tedavileri için doku uyumu olan bebeklerin dünyaya gelmesini sağlayacak bir tüp bebek ve genetik teşhis merkezinin kurulması için çalışmaktayız.