ÇOCUK ORTOPEDİSİNDE REFERANS MERKEZİ
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hastanesi, bünyesine kattığı yeniliklerle ve giderek büyüyen ailesiyle bölgedeki çalışmalarına ivme kazandırmaya devam ediyor. Bölge halkına daha iyi bir hizmet verme hedefiyle ilerleyen GAÜN Hastanesi, çıktığı yolda hekim kadrosunu güçlendirerek adından sıklıkla söz ettiriyor. Güçlenen hekim kadrosunun son üyelerinden biri olan Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nın Öğretim Üyesi Doç. Dr. Volkan KILINÇOĞLU bültenimizin bu ayki konuğu.
Böyle köklü bir üniversitenin bünyesinde çalışmanın ve buradaki ortopedi ailesinin bir mensubu olmanın gurur verici olduğunu nitelendiren KILINÇOĞLU, “Hedefimiz; kliniğimizi dünya standartlarına uygun hale getirip, bölge halkına daha iyi bir hizmet vermeyi sağlamaktır. Bunun için gerek yurtiçi gerekse yurt dışı eğitimlere katılıp, bilgi akışını sürekli olarak canlı tutarak çalışmaktayız” ifadelerine yer verdi.
Doç. Dr. Volkan KILINÇOĞLU ile gerçekleştirdiğimiz röportaj ile sizlerleyiz…
Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?
Aslen Gaziantepli olup 1977 yılında İstanbul’da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi İstanbul Çavuşoğlu Koleji’nde bitirdim. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne 1995 yılında girdim ve 2001 yılında mezun oldum. Daha sonra, aynı yıl İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde ihtisasa başlayarak 2006 yılında Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı oldum. Bir süre özel hastanede çalıştım. Daha sonra Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi’nde akademik hayatımı sürdürdüm. Şubat 2017 tarihinden itibaren Gaziantep Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak göreve başladım.
Pediatrik ortopedi ile ilgili bilgi verir misiniz? Neden pediatrik ortopedi?
Ortopedi ve travmatoloji; kemik hastalıklarını tedavi eden bir bilim dalıdır. Ortopedinin kelime anlamı “düzgün çocuk” demektir. Ortopedi, 1700’lü yıllarda çocukluk çağındaki iskelet sistemi hastalıklarını tedavi eden bir alan olarak tanımlanmıştır ancak, zamanla etkilenen hasta spektrumu genişlemiş ve her yaştaki insanın hareket sisteminin şekil ve fonksiyon bozuklukları ile ilgilenir hale gelmiştir. Ülkemizde ortopedi ve travmatoloji uzmanlarına, dahili branşlarda olduğu gibi pediatrik ortopedi ile ilgili yandal uzmanlığı verilmemektedir. Ancak ortopedistlerin karşılaştıkları hasta yelpazesi çok geniş olduğundan, erişkin ortopedi kliniklerinde ve üniversite hastanelerinde ortopedistlerin ilgi duydukları alanlara göre branşlaşmaları kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu nedenle bizim kliniğimizde de spor yaralanmaları, artroskopik cerrahi, omurga yaralanmaları ve deformiteleri, el ve üst ekstremite cerrahisi, protez cerrahisi ve tümörler ilgili hocalarımız tarafından tedavi edilmektedir. Ben de ilgi alanım olan pediatrik ortopedi ile ilgilenmekteyim. Çocukluk çağındaki deformiteleri düzeltme, ileride oluşabilecek kalıcı sakatlıkları ortadan kaldırma, bana ayrı bir haz verdiği için bu alana yöneldim.
GAÜN Hastanesi’nde göreve yeni başladınız. Bu süreçten bahseder misiniz? Burada bulunmak sizde neler hissettiriyor?
Ben uzun yıllar İstanbul’da yaşamış Antep sevdalısı bir insanım. Gaziantep’e 2009 yılında döndüm ve bir süre özel hastanede çalıştım. Her insanın hayatında bazı hedefleri vardır. Benim de hedefim memleketime hizmet etmek ve akademisyen olmaktı. Ancak akademisyenlik, emek ve özveri gerektiren devamlılık arz eden bir yaşam tarzıdır. Bundan kopmadığınız zaman hedefinize ulaşıyorsunuz. Gaziantep Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda ki görevime bu yılın şubat ayında başladım. Böyle köklü bir üniversitenin bünyesinde çalışmak ve buradaki ortopedi ailesinin bir mensubu olmak son derece gurur ve mutluluk veren bir duygu.
Bize alanınızda yaptığınız çalışmalardan biraz söz eder misiniz?
Ben çocuk ortopedisi ile uğraşıyorum. Kliniğimiz, hocalarımın katkılarıyla çocuk ortopedi ile ilgili ciddi bir geçmişe sahiptir ve bölgenin referans merkezi olarak hizmet vermektedir. Bu altyapı sayesinde kliniğimizde; çocukluk çağı kalça hastalıkları, doğuştan çarpık ayak, çocukluk çağında görülen alt ve üst ekstremite deformiteleri, serebral palsiye (beyin felci) bağlı gelişen deformiteler tedavi edilmektedir.
En sık karşılaştığınız hastalıklar nelerdir?
Ülkemizdeki doğum oranlarının genel dünya ortalamasına göre daha fazla olması nedeniyle konjenital deformitelere ve gelişimsel hastalıklara sıkça rastlıyoruz. Bunlardan gelişimsel kalça displazisi (doğuştan kalça çıkığı) ve pes ekinovarus deformitesi ( doğuştan çarpık ayak) diğer çocukluk çağı ortopedik hastalıklarına göre oldukça fazla karşımıza çıkmaktadır. Pes ekinovarus deformitesinin teşhisinde genellikle gecikme olmuyor ve korreksiyon alçılarıyla cerrahi gerekmeden tam düzelme sağlıyoruz. Aynı zamanda gelişimsel kalça displazisinde de kalçayı, ultrasonografi sayesinde erken teşhis ederek ameliyata gerek kalmadan tedavi etmekteyiz. Bunların dışında sık karşılaştığımız diğer bozukluklar arasında yer alan; düztabanlık, içe basma, serebral palsi gibi hastalıklar da tarafımızca incelenmektedir.
Mesleğinizin zorluklarından bahseder misiniz? Sizi çok etkileyen bir anınız var mı?
Çocuk ortopedisi ile uğraşmam nedeniyle ilgilendiğim hasta yaş grubunun, küçük olması işimi bazen zorlaştırmakta bazen de kolaylaştırmaktadır. Çocuklardaki ortopedik sorunların tedavileri genellikle uzun süren ve yıllarca takip gerektiren durumlardır. Bu nedenle psikolojik travma oluşturmadan, hastayla iletişim kurarak tedavi etmeye çalışıyoruz. Burada ‘’hekim-hasta-çocuk’’ ilişkisinin iyi kurulması gerektiğine inanıyorum. Örneğin kalça çıkığından veya ayakta pes ekinovarus deformitesinden tedaviye başladığımız çocukları uzun yıllar takip etmek durumundayız. Bu sebeple kimi zaman, yeni doğan bir bebeğin ergenliğe kadar olan gelişimine ailesinden birisi gibi şahitlik ediyoruz. Tabii ki konu çocuk olunca, bu sürecin yönetimi bazen zor olabiliyor. İstanbul’da asistanlığım sırasında kalça çıkığı nedeniyle tedavi ettiğimiz bir kız çocuğunun, yıllar sonra evlilik törenine katılmamız beni çok etkilemişti. Hastalarımızın ilerleyen yıllarda mutluluklarını bizimle paylaşıyor olmaları, bizleri mutlu ediyor.
İleriye yönelik neler hedefliyorsunuz?
Gaziantep Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, bölgemizde bir referans merkezi olarak çalışmaktadır. Bizim hedefimiz ise kliniğimizi dünya standartlarına uygun hale getirip, bölge halkına daha iyi bir hizmet vermeyi sağlamaktır. Bunun için gerek yurtiçi gerekse yurt dışı eğitimlere katılarak, bilgi akışını sürekli olarak canlı tutarak çalışmaktayız.