Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

AKTİF KANSER KAYITÇILIĞI


Ülkemizdeki en sık ikinci ölüm nedeni olan kanserle savaş çalışmalarını kolaylaştırmak için Türkiye’de ve dünyada ‘Aktif Kanser Kayıtçılığı’ uygulamaya konulmuştur.  Gaziantep ili olarak aktif kanser kayıtçılığına 2011’de başlanmış olup referans olarak 2010 verileri çalışılmıştır. Ülke genelinde kanserin önlenmesi, kanserin teşhisi, konulan vakaların belirlenmesi, kontrol altına alınması için bildirimi zorunlu hale gelmiştir.

 

Kanser kayıt merkezinin verileri; epidemiyolojik araştırmaları, sağlık hizmetlerinin planlanması, örgütlenmesi ve kayıtlandırılması, koruyucu hekimlik çalışmalarının geliştirilmesi( Sağlık taramaları, Check up,  KETEM vs gibi),  hasta bakım hizmetlerinin geliştirilmesi, yaşam sürelerinin tespiti ve ülkenin kaynaklarına göre planlanması amacıyla kullanılır.

 

İl bazında Halk Sağlığı Müdürlükleri bünyesinde tüm devlet, üniversite ve özel hastanelerde kurulan kanser kayıt birimleri birlikte çalışır. Kaliteli bir veri sağlamak ve eksiksiz tamamlamak için; bilgi işlem, patoloji,  laboratuvar, tüm bölümler,(hemotoloji, üroloji, onkoloji, kadın doğum, …gibi)  tüm otomasyon, bir sene içinde hastaneye giriş yapmış ICD-O kanser ve muhtemel kanser girişli ( TC vatandaşı olan, olmayan, il içi,  il dışı, tüm ilçeler ) hastalar, genetik,  otopsi raporları, ölüm kayıtları eksiksiz incelenir.

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) düzenlediği kitaplar ve verilen eğitimler doğrultusunda kanser tespit edilen kişinin formu eksiksiz doldurulur, kodlaması yapılır. CanReg5 programına aktarılır. Daha sonrasında CanReg5 den İl Halk Sağlık Müdürlüğü’ne eksport edilir. Halk sağlığı müdürlüğü de il bazında tüm hastanelerden toplanan verileri düzenleyip Ankara Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı’na gönderir.

 

KANSER KAYITÇILIĞI OLMADAN KANSER KONTROLÜ OLMAZ!