Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

AİLE HEKİMLİĞİ POLİKLİNİĞİ


Aile Hekimliği Anabilim Dalı; Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde 2018 yılında kurulmuş olup anabilim dalında 2 öğretim üyesi ve 15 araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Anabilim dalına bağlı 2 adet poliklinik mevcuttur. Polikliniklerden biri “Aile Hekimliği Polikliniği” diğeri ise “Sigara Bırakma Polikliniği”dir.

 

Aile hekimliği polikliniğinde; aile hekimliği disiplininin özelliği olarak yaş, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın (çocuk, yetişkin, yaşlı...) polikliniğe tüm başvuranların birinci basamak düzeyinde ayaktan tanı, tedavi ve takipleri yapılmaktadır. Polikliniğe başvuranların muayeneleri yapılmakta, tedavileri düzenlenmekte, gerekli görüldüğü durumlarda tetkikleri istenmekte ve ihtiyaç halinde uygun bölümlere yönlendirmeleri yapılmaktadır. Polikliniğe başvuran hastalara koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında bilgilendirmeler de yapılmaktadır. Başvuranların yaşı, cinsiyeti, mesleği, özgeçmişi, aile hikâyesinden yola çıkılarak diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, tiroit hastalıkları, kanser vb. hastalıklar için risk faktörleri belirlenmektedir. Ayrıca bu hastalıklara yönelik genel sağlık taramaları yapılmakta ve bireylere yaşam tarzı önerilerinde bulunulmaktadır. Hastane personelinin periyodik sağlık taramaları da aile hekimliği polikliniğinde yapılmaktadır. İş yeri, öğrenci yurdu vs. girişlerinde istenen sağlık raporları “Tek Hekim Raporu” olarak düzenlenebilmektedir.

 

Sigara bırakma polikliniğinde ise öncelikli olarak; başvuran sigara kullanıcılarının kişisel bilgilerini, tıbbi öykülerini, bırakma deneyimlerini içeren “Bırakma Hazırlığı Dönemi Bilgi Formu” doldurulmakta, fizik muayeneleri yapılmakta ve Fagerström  Nikotin Bağımlılık Testi ile bağımlılık düzeyi tespit edilmektedir. Başvuranların CO (karbonmonoksit) ölçüm cihazıyla CO düzeyleri ölçülerek sigaradan etkilenme düzeyleri belirlenmektedir. Değerlendirme sonucunda sigara bırakma süreci hastalarla ortak bir şekilde planlanmakta ve ilaç tedavisi açısından uygun kişilere ilaç tedavisi başlanarak kişiler 3-6 aylık periyotlarla takip edilmektedir.