Gaziantep Üniversite Hastanesi Haber Bülteni

“AFET DURUMUNA HAZIRLIKLIYDIK”


GAÜN Hastanesi Başhekimi ve Hastane Afet Planı(HAP) Başkanı Prof. Dr. Şevki Hakan Eren ile yaşanan deprem felaketi sonrasında hastanenin bu süreçteki işleyişini içeren bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 Hastane olarak afet durumuna her zaman hazırlıklı olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Şevki hakan Eren, “Bu günlerin bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum. Biz bu süreçte hastane olarak el ele, birlik içerisinde hareket ettik. Krizi iyi yönettik. Bu süreç içerisinde mesaisine devam eden, görevinin başında büyük bir gayret ve özenle çalışan tüm mesai arkadaşlarıma da bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

 

İşte o röportajın geri kalanı…

 

Yaşanan deprem felaketi sonrasında hastane olarak ilk aşamada neler yapıldı? Hastane bu sürece hazırlıklı mıydı?

 

Depremden hemen sonra hastanemize intikal ettik. Triajlar için Acil Servis içerisinde ve çocuk hastanesi ek binası bahçesinde kırmızı, sarı, yeşil ve ayaktan tedavi müdahale alanları oluşturduk. Acil servis ve triaj alanlarında öğretim görevlisi, asistan, hemşire, personel görevlendirdik. Gelen yaralılarımızı triaj alanına alarak müdahale ettik. Hemen ardından cerrahi ve dahili branşları aktive ettik. Kliniklerimizde tedavi gören ve durumu iyi olan taburcu edilebilecek hastalarımızı taburcu ettik. Yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören hastalarımızdan durumu stabil olanları kliniklerimize yatırdık. Yoğun bakım ihtiyacı için yoğun bakımlarımızı uygun hale getirdik. Bu süreçte tüm bölümlerimiz multidisipliner bir yaklaşımla hareket etti ve acil servisimiz ile koordineli bir şekilde ilerledi. Hastane olarak yaşanabilecek afet durumuna her zaman hazır bir haldeydik. Bu süreçte de hastane olarak acil ve afet durum planımıza uygun bir şekilde işleyiş gösterdik.

 

Hastane olarak bu süreçte hastanede konaklayanlar, tedavi gören depremzedeler ve ihtiyaç sahibi kişiler için neler yapıldı?

 

Hastanemizde konaklayanları, tedavi görenleri mağdur etmemeye özen gösterdik. Anlaşmalı olduğumuz firma tarafından personel ve hasta yakınlarına düzenli olarak yemek dağıtımı yaptık. Toplanma alanlarında bulunan depremzede vatandaşlarımıza yiyecek ve içecek yardımı yaptık. Hastaneye gelen yardımların hastane çevresinde bulunan afetzede vatandaşlara dağıtımını yaptık.

 

Öğrencilere barınma yeri, yemek, su, giyinme, battaniye yardımı sağladık. İletişimin aksamaması için Wi-fi desteği sağladık. Afetzede yaralılarla birlikte gelen hasta yakınları için uygun yerlerde barınma, yiyecek, içecek, su, battaniye yardımı da sağladık. Fuaye alanı, günübirlik ünitesi, hasta bekleme salonları gibi yerleri barınmaya uygun hale getirdik. Hastanemizde görev yapan personellerimiz ve aileleri için de barınma, yemek, su, giyecek, battaniye yardımı sağladık. Hasta bezi, çocuk maması, çocuk bezi gibi ihtiyaçları da karşıladık.

 

Ayrıca hastanemizde tedavi görüp taburcu olmaya uygun olan depremzede hastalarımızdan konaklayacak yeri olmayanlar için yer planlaması da yaptık. Onların daha fazla mağduriyet yaşamaması için elimizden geleni yaptık.

 

Hastanede hasar tespiti yapıldı mı? Çalışan personel, hasta ve hasta yakınları için hastane güvenli mi?

 

Hastanelerimiz İstanbul Teknik Üniversitesi’nden gelen bir heyet tarafından ve Çevre- Şehircilik Hasar Tespit Komisyonu Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığımızdaki görevliler tarafından incelendi. Hastane ana binamız, onkoloji hastanemiz, çocuk hastanemiz ve palyatif binamız için yapısal performansta olumsuz ve belirgin bir hasara rastlanmadığı sonucuna varıldı. Depremin ilk gününden itibaren hastanelerimiz her gün düzenli olarak ekiplerimizce değerlendirilmekte ve gerekli tadilatlar yapılmaktadır. Bölgede tam teşekküllü poliklinik hizmetlerini deprem sonrasında birinci hafta açıp düzenli olarak hizmet veren ilk hastaneydik.

 

Bu süreçte depremden psikolojik olarak çok etkilenen kişiler için neler yapıldı?

 

Hastanemizin psikolojik destek ekibi tarafından depremden etkilenen yetişkin ve çocuk hastalara gerekli psikolojik destek verildi.  Depremde yakınlarını kaybeden personelimize de ilk günden itibaren yardımcı olduk, gerekli psikolojik desteği verdik.

 

Hastanede tedavi gören, depremden etkilenen hasta sayısı kaçtı?

 

Depremin yaşandığı ilk günden itibaren depremden etkilen toplam 4973 afetzedemizi hastanemizde tedavi ettik.

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

 

Yaşanan deprem sonrası hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, tedavisi devam eden yaralı vatandaşlarımıza ise acil şifalar diliyorum. Bu sıkıntılı günlerin bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum. Biz bu süreçte hastane olarak el ele, birlik içerisinde hareket ettik. Krizi iyi yönettik. Bu süreç içerisinde mesaisine devam eden, görevinin başında büyük bir gayret ve özenle çalışan tüm mesai arkadaşlarıma da bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum.

 

Röportaj/ Fotoğraf: Elif EMİROĞLU SÖNMEZ